Hoppa till huvudinnehållet

Nu avslutar Maria Larsson sin tid som landshövding: ”Tacksam och glad”

Publicerad:
”Det har varit väldigt roligt och intressant”, säger Maria Larsson om sina år som landshövding i Örebro län.
”Det har varit väldigt roligt och intressant”, säger Maria Larsson om sina år som landshövding i Örebro län. Foto: Kajsa Juslin

Till årsskiftet avslutar Maria Larsson sitt uppdrag som landshövding i Örebro län. Efter åtta år ser hon nu tillbaka på tiden som representant för länet.

– Jag har velat få människor att hitta varandra genom att samla rätt personer för att främja länets utveckling. Jag tycker att jag har lyckats få ihop en hel del samarbeten under min tid här, säger hon.

Den 4 maj 2015 tillträdde Maria Larsson sin post som landshövding. Sedan dess har Örebro slott varit hennes hem.

– Jag hyr en egen lägenhet i ett av tornen. Först tyckte jag att det var stort och högt i tak, men nu tycker jag bara att det är hemtrevligt, säger hon.

Hon visar runt på våningen där vi befinner oss. I de här rummen tas olika besökare emot och två gånger om året öppnas portarna upp för allmänheten. För Maria Larsson har det varit viktigt att under sin tid som landshövding göra slottet mer tillgängligt för allmänheten.

– Residenset tillhör alla länsbor, det är vår gemensamma mötesplats. Det ligger så vackert och både brudpar och studenter brukar fotograferas här vid slottet, säger hon.

Vi går vidare in i slottet.

– Vi kan gå till mitt favoritrum, fortsätter hon och stegar iväg genom rummen.

Maria Larsson visar upp ”Gula salongen” på Örebro slott.
Maria Larsson visar upp ”Gula salongen” på Örebro slott. Foto: Kajsa Juslin

Vi går förbi ett långbord som, inför lördagens öppet hus, ska dukas fint. Sedan kliver vi in i ett rum med en stor röd matta på golvet och gulfärgade gardiner med matchande klädsel på stolarna. Den stora takkronan sprider ett varmt ljus i rummet.

– Det här är ”Gula salongen”. Här kan man gå in och sätta sig efter en middag. Jag tycker att det är så hemtrevligt med de varma färgerna, berättar hon.

Önskade Örebro län

Maria Larsson är född och uppvuxen i en by som heter Långasjö i södra Småland. Hon har i många år varit aktiv i Kristdemokraterna och suttit i riksdagen 1998-2006. När Alliansen vann riksdagsvalet 2006 tog hon plats i regeringen Reinfeldt som äldre- och folkhälsominister och efter riksdagsvalet 2010 blev hon barn- och äldreminister.

Som politiker reste hon mycket runt i Sverige. När hon efter sin tid i regeringen fick frågan om hon ville bli landshövding så sa hon ja, och det var just i Örebro län hon ville vara.

– Jag önskade Örebro, och jag hade inget andrahandsval. Det var allt eller inget på ett kort, man måste spela lite högt, säger hon och skrattar.

Vad var det med Örebro som du tyckte om?

– Det var så mycket som låg i framkant i utveckling, utifrån de områden jag tittat på. Sedan tyckte jag att det var vackert, trevligt och människor var samarbetsinriktade. Det var hit jag ville.

Maria Larsson inviger Björkbornsbron på valborgsmässoafton tidigare i år.
Maria Larsson inviger Björkbornsbron på valborgsmässoafton tidigare i år. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Länet är litet till ytan, men trots det tycker hon att det ryms mycket här. Hon tar upp Närkeslätten med sin bördiga jordbruksmark, de skogrika trakterna med vildmark norrut och Vätterns norra del med en hel insjöskärgård i den södra delen av länet.

– Och man behöver bara åka 20 minuter från Örebro upp i Kilsbergen. På vårvintern har man då ett vinterlandskap med en helt annan kyla som dröjer sig kvar, säger hon.

Hon fortsätter:

– Sedan finns det så mycket kultur här. Det sjuder i varenda liten ort med teater, körsång och evenemang.

Inviger och klipper band

Man ser henne oftast när hon håller tal, besöker företag, inviger och klipper band. Landshövdingen syns oftast just vid högtidliga tillfällen.

Men vad gör hon egentligen?

– Jag brukar hålla föredrag om det och det brukar alltid väcka förvåning: ”Oj då, gör ni det också?”, säger hon och skrattar.

Hon berättar att uppdraget som landshövding innebär dels att vara chef för Länsstyrelsen i Örebro län där hon har det yttersta ansvaret för verksamheten. Och dels är hon som landshövding också statens representant i länet.

I detta uppdrag ingår att åka runt på olika invigningar.

– En del kanske tänker att det inte är någonting egentligen. Men, jo det tycker jag att det är för det betyder att det har hänt något nytt, någon har investerat och vill utveckla för framtiden. Då är jag gärna med och försöker skapa högtidlighet vid det tillfället, säger hon.

Karlskoga har en stolt historia och jag har haft mycket kontakt med civilsamhället
Maria Larsson

Från 1 oktober i år utökades hennes uppdrag ytterligare då Sverige delades in i sex civilområden som ska se till att den civila försvaret fungerar om man får en större kris som går över flera län. Sedan dess har Maria Larsson också varit civilområdeschef för mellersta civilområdet.

Industrihistoria

Under de här åren har hon även haft i uppdrag att vara ordförande i stiftelsen Alfred Nobels Björkborn. I Karlskoga har hon därför varit extra mycket.

– Karlskoga har en stolt historia och jag har haft mycket kontakt med civilsamhället. Inte minst Bofors Luftvärnsförening som gör ett stort arbete med att hålla den fantastiska industrihistorien i Karlskoga levande, säger hon.

Landshövding Maria Larsson isfiskar på Ölen i Fasaskogen med fiskevårdsområdesföreningens Torbjörn Karlsson förra året.
Landshövding Maria Larsson isfiskar på Ölen i Fasaskogen med fiskevårdsområdesföreningens Torbjörn Karlsson förra året. Foto: Anna-Stina Tallmyren

I Degerfors har hon bland annat besökt företag och industrier. Hon har tittat på hur de jobbar med att utveckla fisketurismen i Svartå och i somras invigde hon det nya orangeriet där.

– Och så har jag varit på fotboll förstås. Jag fick till och med komma in i det här lilla utrymmet där materialförvaltaren höll till. Där var fullt med material och så stod man där och drack kaffe i pausen. Det var en kul upplevelse.

”Tacksam”

Under de här åren har hon velat jobba för att samla personer för att skapa nya samarbeten.

– Jag har träffat så många människor som har velat gå in i samarbeten av olika slag. Att kunna främja ett läns utveckling handlar just om att hitta olika samarbetspartners och det har varit väldigt lätt i Örebro län, säger hon.

Men nu börjar hennes uppdrag gå mot sitt slut efter att redan ha förlängt uppdraget en gång. Hon hade först sex års förordnande, och när den tiden närmade sig slut fick hon frågan om hon ville fortsätta. Hon svarade då att hon gärna ville vara kvar tills hon fyllde 67 år, och så blev det.

Bild från i somras när Maria Larsson var i Svartå och invigde ett nytt orangeri.
Bild från i somras när Maria Larsson var i Svartå och invigde ett nytt orangeri. Foto: Kajsa Juslin

I januari fyller hon 67 och i mellandagarna måste hon flytta ut från slottet.

– Det är mycket man gör för sista gången nu. Jag känner mig väldigt tacksam och glad över att ha fått göra det här så pass länge, säger hon.

Under lördagen är det öppet hus för allmänheten och den 9 december kommer det även att bli en avtackning med inbjudna gäster.

För Maria Larsson börjar nu en ny fas i livet och hon flyttar ner till Småland igen.

– Det är inte så långt från länet, och jag kommer att hänga här en hel del också. Sedan tänker jag att jag ska fortsätta göra samhällsarbete på ett eller annat sätt, säger hon.

Bjuder in till adventsfika för sista gången: ”Är så tacksam”

Artikeltaggar

HögtiderInvigningarMaria LarssonMänskligtSamhälleÖrebroÖrebro slott

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.