Sedan 2012 är det en trio som driver en av de största turistmagneterna i Karlskoga – Boda Borg.
– Det har varit allt från superår till ren depression. Men nu drömmer vi vidare om anläggningen i Ekeby, men också om att vara med och starta något nytt, säger Samuel Bergwall, en av ägarna.
Långt ifrån alla känner till att Boda Borg som koncept, där det gäller att lösa klurigheter och utmaningar i olika rum, eller questar som det heter på Boda Borg-språk, faktiskt är en svensk ”uppfinning”. Det första Boda Borg öppnade i Torpshammar, fem mil från Sundsvall, 1995.
I dag finns det totalt tio anläggningar varav sju i Sverige men också på Irland, Schweiz och USA. Och snart också i Tyskland.
Redan 1997 slog Boda Borg i Karlskoga upp portarna. Ett antal huskroppar i Ekeby skulle rivas, men det slutade med att Bengt Schön och Elisabeth Björkgren tog hand om några fastigheter och förvandlade de slitna lägenheterna till en modern upplevelseanläggning.
Det visade sig vara ett lyckodrag. Det blev succé direkt och verksamheten gick allt bättre med åren.
Kul på jobbet
När så trion Samuel Bergwall, Martin Ärlandsback och Eric Schön fick erbjudandet att ta över rörelsen 2011, tvekade man aldrig.
– Det kändes faktiskt helt naturligt. Alla tre hade ju arbetat en hel del på Boda Borg. Det var bara Martin som hade annat jobb när vi tog över, säger Samuel.
Men det var en annan sak som var väldigt viktig i sammanhanget enligt Bergwall.
– Att ha roligt på jobbet är viktigt. Och att åka till Boda Borg är nästan alltid kul. Det känns bara som att åka iväg en stund och träffa kompisarna... Långt ifrån alla kan säga så. Här träffar vi ju dessutom i stort sett bara glada och förväntansfulla människor hela dagarna.
– En otrolig lyx!
Men trion berättar också att man var lite nojiga i början. Och man fick också en minst sagt tuff start.
– Bara någon dag efter att vi skrivit på forsade det in vatten i källaren. Då undrade vi vad vi gett oss in på? Som tur var låg felet inte här, utan det var Vägverkets brunnar på E18 som var igentäppta, säger Samuel.
– Från den stunden kunde det bara gå bättre, skrattar Martin.
Och det har det gjort också.
– Men vi köpte inte ”grisen i säcken”, Boda Borg var redan ett stabilt företag. Men samtidigt hade vi idéer om hur man skulle kunna utveckla verksamheten.
– Som ägare är det ju lättare att få igenom sina visioner, menar Martin.
Bra relation
Redan 2008 hade ägandet av Boda Borg tagits över av David L. Spigner, en affärsman från USA. Sedan dess drivs alla Boda Borg som franchise.
– David är väldigt amerikansk, särskilt i sin syn på företagande, säger Samuel och skrattar. Men vi har en bra relation till honom. Vi betalar en ganska hög, men ändå rimlig summa, i avgift. Men samarbetet fungerar bra och vi får stor hjälp av organisationen, inte minst när det gäller teknisk- och administrativ support, marknadsföring och sociala medier.
På två veckor bokades det av skolresor för flera miljoner.
Och Boda Borg i Karlskoga behandlas med den största respekt av ägaren.
– Eftersom vi är små i jämförelse med flera andra anläggningar, och dessutom var en av de första, tror jag faktiskt att vi får lite VIP-behandling. Vi används också som en experimentverkstad eftersom Eric är så grym på att bygga questar. Fungerar våra idéer här, ja då överförs de till andra Boda Borg runt om i världen, säger Martin.
Trion berättar att verksamheten tog ordentlig fart efter övertagandet och rekordåren 2016-2017 hade man cirka 65 000 besökare och 17 anställda.
– Mycket positivt också att gästerna inte bara kommer från närområdet, utgör endast omkring 15 procent, utan kan vara ganska långväga. Vi har faktiskt haft besökare från Arjeplog i norr till Ystad i söder. Och givetvis från de andra nordiska länderna.
Drömmar som sprack
Det såg med andra ord minst sagt ljust ut.
Sedan kom pandemin.
– Februari 2020 var grymt bra för oss och jag minns att vi satt i ett bubbelbad på Loka brunn i början av mars och drömde om vad vi skulle satsa på för projekt. Var det nu vi skulle bygga in innergården eller satsa på en större lägergård?
Så blev det inte.
– Några dagar senare kom restriktionerna. På två veckor bokades det av skolresor för flera miljoner, säger Samuel.
Och fortsätter:
– Som tur var agerade vi snabbt. Vi gjorde en krisbudget, tog kontakt med banken och sade upp personal. Det sistnämnda är nog det vidrigaste jag gjort. Men vi hade inget val.
Till slut var man bara en handfull personer kvar på Boda Borg som jobbade när det behövdes.
– För att spara pengar sänkte vi till och med värmen i lokalerna, vi satt under var sin filt vid datorerna. Då var man inte så positiv, minns Martin.
Var det nära att ni fick slå igen?
– Faktiskt inte! Det var en tung tid och ibland totalt deprimerande men hade vi inte vidtagit åtgärder direkt kanske det slutat på annat sätt. Sedan fanns det ju perioder under pandemin när restriktionerna lättades och då kom gästerna tillbaka. Det underlättade givetvis, säger Samuel.
Och fortsätter:
– Sedan är vi tacksamma för att vi bor i Sverige, utan stödåtgärderna från staten hade det varit mycket svårare att överleva. Mot alla odds stängde vi faktiskt aldrig helt utan hade någon form av livsuppehållande verksamhet igång. Ibland kunde det vara tio besökare på hela anläggningen...
Boda Borg överlevde prövningen och bara dagar efter att de sista restriktionerna hävdes började bokningarna strömma in.
– En otrolig lättnad! Man hade inte glömt bort oss under den tuffa tiden.
Eric berättar att man också återanställt en hel del personal.
– Vi är inte riktigt lika många i dag som innan pandemin, men inte långt ifrån.
För besöksnäringen betyder Boda Borg en hel del för kommunen. Men tycker ni att Karlskoga är en bra stad för företagare?
– Absolut! Vi har bara goda erfarenheter med kommunen. Men tänk om vi kunde få en järnväg till Karlskoga, det skulle betyda så mycket för staden. Den är värd att kämpa för, menar Eric.
Vilka är de största utmaningarna i framtiden?
– Att vi hela tiden måste vara kreativa och aldrig slappna av! Den stora utmaningen är att skapa upplevelser, och framför allt då questar, som passar alla från 13 år och uppåt. Det är inte helt lätt, menar Eric.
Årets prognos pekar på cirka 50 000 besökare och trion ser mycket positivt på framtiden. Snart kanske vännerna återigen sitter i bubbelbadet på Loka brunn och drömmer om de där häftiga projekten.
Som att vara med och starta ett nytt Boda Borg.
– Konstigt nog finns det inget i Stockholm, det hade varit roligt att bygga upp det första där. Vilken utmaning, säger Samuel och både Eric och Martin nickar instämmande.
Men det finns planer även för Boda Borg i Ekeby.
– Vi skulle gärna vilja bygga in gården mellan huskropparna, att ute blir inne. Det skulle bli så häftigt, vilka möjligheter det skulle innebära. Linbanor i tropisk miljö, repgångar och andra roligheter. Vi har ritningarna, så egentligen är det bara att köra på. Det gäller att våga tänka stora tankar, i det här fallet cirka tio miljoner sådana, skrockar Martin.
– Och då skulle ju Boda Borg faktiskt bli en riktig borg...
Fakta
Boda Borg – en kort historik
Det hela startade 1993 i och omkring Torpshammar, ett litet samhälle i Ånge Kommun, 5 mil väster om Sundsvall. I den sakta minskande bygden bestämde sig fem personer med stort intresse för landsbygdsfrågor för att starta ett gemensamt projekt. Målsättningen var att skapa nya arbetstillfällen och få bygden att fortsätta leva. Frågan var hur?
Med hopp om att finna hur, började man med att inventera tomma lokaler. Man intervjuade företagare och gjorde studiebesök på företag som skulle kunna ge intressanta uppslag. Målet var att försöka fånga ett verksamhetsområde som låg rätt i tiden. Det som hela tiden dök upp var idéer kring turism, upplevelseturism och besöksnäringen i övrigt. I sökprocessen stötte man tidigt på Boda Borg, ett före detta vårdhem för personer med särskilda behov. En mycket stor, men förfallen fastighet som ligger lite ensamt men vackert belägen vid Ljungans strand.
När man hittade Boda Borg blev man fascinerad av platsen, men lite besviken på att huset bara hade små rum. Man tänkte att det nog skulle vara svårt att samla mycket människor där utan några naturliga samlingssalar.
När gruppen under en fikarast diskuterade barnens beteende med tv-spelet Mario Bros slutade det med att: ”vi bygger upp ett tv-spel på riktigt?”
Tanken fungerade som tändvätska för de inblandade. Man började köpa hem olika saker som skulle kunna simulera det som händer i tv-spelvärlden. Man experimenterade med mattor som larmar när man kliver på fel ställe, ellås som automatiskt reglerar dörrar, lampor som visar om man agerat rätt eller fel och så vidare.
Idén var född och den verkade fungera.
Den sista april 1995 stod Boda Borg klart för att ta emot besökare.
Resten är historia.
Källa: Boda Borg