Hoppa till huvudinnehållet

Elever på Stora Valla vill ha låst parkering för elsparkcyklar

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Det eleverna på Stora Vallaskolan vill ha är bland annat en säker parkeringsplats för elsparkcyklar och ordentliga cykelställ för vanliga cyklar.
Det eleverna på Stora Vallaskolan vill ha är bland annat en säker parkeringsplats för elsparkcyklar och ordentliga cykelställ för vanliga cyklar. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Inhägnad parkering för elsparkcyklar, nya dörrar i omklädningsrum och säker skolväg. Eleverna hade en del att dryfta med servicenämnden då de nyligen besökte Stora Vallaskolan.

Före pandemin besökte representanter från kommunens servicenämnd med jämna mellanrum Stora Vallaskolan, där de förtroendevalda satt med eleverna som kunde dryfta olika spörsmål.

– Nu var det första gången sen corona och eleverna tog bland annat upp frågan om parkering för elsparkcyklar, säger servicenämndens ordförande Patrik Renberg (S) och fortsätter:

– Det har varit en del försök till stölder och de vill ha nån plats att låsa fast dem på, eller en låst inhägnad.

Låsanordning

Nu ska man titta på vad en inhägnad av nät skulle kosta.

Patrik Renberg (S), servicenämndens ordförande, berättar om servicenämndens besök på skolan.
Patrik Renberg (S), servicenämndens ordförande, berättar om servicenämndens besök på skolan. Foto: Kajsa Juslin

– Vi pratade lite kring lås, om man skulle kunna använda sin skåpnyckel, eftersom det finns en huvudnyckel till alla skåp, så borde det finnas nåt sätt att lösa det så. Annars har alla mobiler idag och det kanske även kunde gå med mobillås, säger Renberg.

På frågan vad vitsen är med det om alla med skåpnyckel, även de som inte har elsparkcykel, kan ta sig in i inhägnaden, så svarar Renberg:

– De som försökt stjäla elsparkcyklarna är inte elever som går på skolan. Vid polisanmälan senast hade man lyckats få foto på nån och det har hänt ett par-tre gånger att personer försökt stjäla elsparkcyklar där.

Viveka Wernqvist, trafikingenjör i Degerfors kommun, tog upp säkerheten längs vägen till skolan med eleverna.
Viveka Wernqvist, trafikingenjör i Degerfors kommun, tog upp säkerheten längs vägen till skolan med eleverna. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Den vanliga cykelparkeringen, eller cykelstället, togs också upp med politikerna.

– Om det blåser så ligger alla cyklar i en hög. Det är felaktiga bågar i stället tydligen. Vi ska titta på det, säger Renberg.

Vägen till skolan

Någon illaluktande toalett togs också upp, men där tror man det kan vara så enkelt att det behöver fyllas på vatten. Även dörrar till omklädningsrum avhandlades i samtalet, då de är gamla och bara att rycka upp vilket inte eleverna tycker känns särskilt trevligt.

Trafikingenjör Viveka Wernqvist tog upp frågan om hur eleverna tycker gångvägen är till skolan.

– Vissa dagar kommer sexorna till Stora Vallaskolan och har hemkunskap. Vägen från Parkskolan är besvärligast dit, för då är det stora vägar de måste över. Från skolorna i Strömtorp och på Bruket finns cykelväg in direkt. Så vi får se vad trafikingenjören kommer fram till för lösning, säger Renberg.

Artikeltaggar

CyklarDegerfors kommunElsparkcykelNämnderParkeringParkskolanPatrik RenbergPolitikStora Vallaskolan

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.