Hoppa till huvudinnehållet

STORT TEST: Både toppar och dalar när vi testar årets spelnyheter

Publicerad:
Det är både toppar och dalar när NKP testar årets spel.
Det är både toppar och dalar när NKP testar årets spel. Foto: Magnus Carlsson

"Ett väldigt trevligt och lättspelat spel. Gillas skarpt!” ”Ett fullständigt menlöst spel och slöseri med tid.” ”Väldigt enkelt spel som fokuserar på vänskap.”

Omdömena om årets spelnyheter skiftar och för första gången på länge delas flera ettor ut. Merparten av spelen får dock höga poäng.

Bland spelen finns också en del ”gamla bekanta” som dyker upp i ny skepnad. Exempelvis klassikern Finans som dagens barns mor- och farföräldrar kunde spela när de var barn.

Men glöm inte attspeltestet i allra högsta grad är subjektivt. De spel våra testspelare gillar, eller ogillar, kanske inte stämmer överens med dina åsikter?

Ha en god spel-jul vilket spel du än väljer!

0-100 familj
0-100 familj Foto: pressbild

0-100 Mini Familj

Tillverkare: Compete Now

Från ålder: 6 år

Antal spelare: 2 eller fler spelare/lag

Så går det till: Ett frågespel med 175 frågor. Svaret är alltid ett tal mellan 0 och 100. Vet man inte så gissar man.

Omdöme: Ett väldigt trevligt och lättspelat spel i behändigt format som kan bäras med överallt. Nivån på frågorna är bra – och om man inte vet svaret så kan man gissa, fördelen är att svaret alltid är någonting mellan 0 och 100. Vinner gör inte nödvändigtvis den som har flest rätt utan den som gissar bäst. Gillas skarpt!

Gravitrax
Gravitrax

Gravitrax The Game Impact

Tillverkare: Ravensburger

Från ålder: 8 år

Antal spelare: 1 eller flera

Så går det till: Här går det ut på att bygga kulbanor utifrån olika uppgiftskort. Rullar kulan hela vägen har man klarat utmaningen.

Omdöme: Roligt för alla åldrar och en lektion i hur gravitationen funkar.

Funny Bunny
Funny Bunny

Funny Bunny Deluxe

Tillverkare: Ravensburger

Från ålder: 4 år

Antal spelare: 2-4

Så går det till: Man drar kort som visar hur många steg man får gå. Blir det ett clickkort får man vrida på moroten och då öppnar sig hål i marken. Åker man ner där så är den pjäsen ute ur spelet. Alla har fyra pjäser när man börjar.

Omdöme: Spelet var spännande roligt och ett bra spel. Lätta regler som även den minsta förstod snabbt. Click-korten var spännande. Fick man vrida på moroten hände det spännande saker.

25 ord eller färre
25 ord eller färre Foto: pressbild

25 ord eller färre

Tillverkare: WOW

Från ålder: 10 år

Antal spelare: 4 eller fler

Så går det till: Dela upp er i två lag för att förklara ord. Lagkaptenerna budar om att klara av att förklara fem ord med så få ord som möjligt. Fixar man det vinner laget kortet, om inte går det till motståndaren.

Omdöme: Kul spel med hög stressfaktor eftersom det går på tid. En fördel om man känner varandra och tänker lika. Lämpar sig bättre för ett vuxet sällskap då en del ord är ganska utmanande.

iKnow 2.0
iKnow 2.0

iKnow 2.0

Tillverkare: Tactic

Från ålder: 15 år

Antal spelare: 2-4

Så går det till: En person väljs ut till uppläsare de andra spelarna ska gissa på svaret på frågorna och beroende på hur säker man är på frågan och svarar rätt desto större chans har man att vinna fler poäng. Under spelets gång kan man gissa, eller slå vad om hur man tror de andra spelarna möjlighet till att svara rätt är. Man kan också välja att svara likadant som en annan spelare. Svarar man fel vinner man inga poäng. Man ska samla 20 poäng för att vinna. Den spelare som svarar rätt först vinner.

Omdöme: Det är roligare att vara fler spelare än två, för då har man större chans att slå vad om hur de andra spelarnas chanser att samla poäng är. Det är kul att sitta och lyssna på hur de andra spelarna tänker. Det är blandade ämnen på frågorna och en del är mycket klurigare än andra. Det var både utmanande och kul att spela iKnow 2.0.

Bamse Sverige-spelet
Bamse Sverige-spelet

Bamse Sverigespelet

Tillverkare: Kärnan

Från ålder: 5 år

Antal spelare: 2-4

Så går det till: Spelplanen föreställer föga förvånande Sveriges avlånga land. Varje spelare väljer en varsin Bamse-figur att placera ut på kartan och även en spelpjäs. Med hjälp av tärningen ska man sedan ta sig till sin egen figur som står på en svensk stad. När man nått fram dit får man ett resekort till sin resedagbok. Den spelare som fått tre resekort först vinner.

Omdöme: Ett väldigt fint illustrerat spel där man verkligen får en känsla av det rika land vi lever i. Min sjuåring var väl mest sugen på att flyga luftballong från plats till plats och blev inte alls arg när jag vann. Jag tyckte det var kul att lära mig något nytt vid varje plats jag kom till. Jag skulle säga att det här spelet verkligen passar hela familjen, kanske på olika vis, men vad gör väl det? En klapp som denna passar de flesta.

Från och med nu
Från och med nu

Från och med nu – David Sundin

Tillverkare: Alga

Från ålder: 9 år

Antal spelare: 2-8

Så går det till: Följa John som kortspel. Varje kort innehåller en ny regel som måste följas, tillsammans med föregående regler. Den som upptäcker en miss belönas.

Omdöme: När den ena tokiga regeln efter den andra dras så är skrattet nära. Det låter enkelt men jag tror inte vi klarade mer än fyra regler innan någon missade. Bra familje-/partyspel men trötta vuxna förlorar mot pigga barn!

Retro
Retro

Retro

Tillverkare: Kärnan

Från ålder: 15 år

Antal spelare: 3-5

Så går det till: Det här är frågesportspelet för den som kan sin nutidshistoria från 1950-tal till 2010-tal. Spelet är traditionellt utformat där tärningen avgör årtiondet som ska besvaras och den med flest poäng vinner. Med retrokorten gäller det att svara samma som andra för att samla flest poäng.

Omdöme: Ett kul spel för äldre spelare där det lätt går att bilda lag om det är många som vill spela. Spelreglerna är enkla och att komma igång att spela går snabbt för den som är otålig. Retrokorten är en kul tvist där spelaren kan vara strategisk i sina svar för att få mer poäng.

0-100 jorden runt
0-100 jorden runt Foto: pressbild

0-100 Jorden runt

Tillverkare: Compete Now

Från ålder: 14 år

Antal spelare: 2 till flera spelare eller lag

Så går det till: Spelet går ut på att gissa ett svar som alltid är mellan 0-100. Inga direkta kunskaper behövs utan det är bara att gissa. Det gäller att ha så lite skillnad som möjligt till det rätta svaret.

Omdöme: Ett ”litet” spel som är lätt att ta med t ex på resa. Spelet innehåller många frågor så det räcker länge innan man gått runt på alla frågor.

Ubongo Lines
Ubongo Lines

Ubongo Lines

Tillverkare: Kärnan

Från ålder: 8 år

Antal spelare: 2-4

Så går det till: Korten visar ett löst pussel. Deltagarna ska så snabbt som möjligt bygga samma lösning med ett visst antal bitar. När en har klarat det har övriga en begränsad tid på sig att lösa det. Den som har flest poäng i slutändan vinner.

Omdöme: Reglerna är enkla och det krävs ingen större förberedelse för att komma igång. Olika svårigheter på korten gör att det kan passa spelare både med och utan fallenhet för dylika problemlösningar. Men roligast blir det nog om deltagarna är hyfsat likasinnade.

Kunskapsjakten
Kunskapsjakten

Kunskapsjakten

Tillverkare: Tactic

Från ålder: 4-8

Antal spelare: 2-4

Så går det till: Snurran visar hur många steg man får ta på spelplanen. Det finns två typer av kort som ska besvaras, om man hamnar på en sådan ruta. Svarar man rätt får man en pusselbit, den som först har alla åtta pusselbitar till sin figur vinner.

Omdöme: Bra frågor som gör att man får reflektera, tänka till och lära sig mer om ord. Passar bäst till de yngre barnen i åldersspannet.

Lasse-Maja Mysteriespelet
Lasse-Maja Mysteriespelet

Lasse-Maja Mysteriespelet

Tillverkare: Kärnan

Från ålder: 8 år

Antal spelare: 2-4

Så går det till: Här finns två varianter. I det första snabba spelet ska spelaren hitta ledtrådar i ett vimmel av bilder från alla mysterier. I det andra, långsammare spelet ska spelaren komma fram till vilka mysterier de olika bilderna tillhör. Den som inte har koll på mysterierna från böckerna har tärningen och detektivglaset till hjälp.

Omdöme: Kul spel, speciellt för den som är bekant med böckerna.

Musse & Helium – Jakten på guldosten
Musse & Helium – Jakten på guldosten

Musse och Helium – Jakten på guldosten

Tillverkare: Alga

Från ålder: 5 år

Antal spelare: 2-5

Så går det till: Här ska man hjälpa Musse och Helium i kampen mot de otäcka duvjägarna. Vinner gör den som finner guldosten.

Omdöme: Ett spel som följer första bokserien där man får spela sig igenom böckernas magiska värld. Tar en stund att starta upp men efter första spelomgången ville vi spela en omgång till.

Escape Run
Escape Run

Escape run Alcatraz

Tillverkare: Tactic

Från ålder: 12 år

Antal spelare: 2-6

Så går det till: Det gamla fängelset har hottats upp till ett hypermodernt dito. Spelet går ut på att rymma innan säkerhetssystemet har startat. Varje spelare ska försöka få ut så många av sina pjäser som möjligt.

Omdöme: Ska man samarbeta eller motarbeta varandra? Båda varianterna funkar så det kan vara sällskapet som avgör. Ett kul, men avancerat spel. Definitivt inget partyspel då taktik är avgörande.

Finans
Finans

Finans

Tillverkare: Alga

Från ålder: 10 år

Antal spelare: 2-6

Så går det till: Ungefär som Monopol fast mer avancerat. Vinner gör den som har en miljon kronor, två kompletta företagsgrupper och aktierna i dessa.

Omdöme: Ett spel som dök upp redan på 1950-talet. Det är väldigt mycket att tänka på: pengar, företag, aktier, tomter, obligationer med mera, men det är roligt när man kommer in i det. Spelet tar väldigt lång tid, eftersom det inte är lätt att i en handvändning förvandla startkapitalet på 75 000 kronor till det som krävs för vinst. Passar spelnördar som gladeligen kan hålla på i många timmar. Spelet är så komplicerat att åldersgränsen kanske borde vara lite högre.

Karusellen
Karusellen

Karusellen

Tillverkare: Tactic

Från ålder: 5-8

Antal spelare: 2 eller fler

Så går det till: Snurra på karusellen så att din figur blir hel, med ben, mage och huvud som passar ihop. Den som får sin figur hel får plocka en pollett och när alla är slut vinner den med flest polletter. Vänder man på karusellen finns en ny spelplan som är lite mer utmanade.

Omdöme: Bra för de små att öva på hur man ska snurra för att få ihop sin figur.

Jakten på guldpengarna
Jakten på guldpengarna

Jakten på guldpengarna

Tillverkare: Tactic

Från ålder: 4 år

Antal spelare: 2-4

Så går det till: Varje deltagare får varsin apa och det gäller att överlista en butter gammal sjökapten för att komma åt guldmynten i skattkammaren. Först till tre vinner.

Omdöme: Skattjakt är alltid roligt. Spelet är lite pyssligt att komma igång med och behöver kanske spelas ett par gånger för att reglerna ska sätta sig ordentligt. Annars är det en kul kombination av Fångarna på fortet och Jakten på den försvunna diamanten. Spelplanen kreativt utformad. Plusbetyg för det.

Oopsy
Oopsy

Oopzy – David Sundin

Tillverkare: Alga

Från ålder: 8 år

Antal spelare: 2-5

Så går det till: Spelet går ut på att få samma antal prickar på alla sina fem tärningar och snabbast att lyckas vinner. Varje spelare får vid varje nytt speltillfälle ta ett kort med instruktioner. Korten kan snabbt vända överläge till underläge.

Omdöme: Det här är ett kul spel där spelarna får vara listiga och strategiska för att vinna. När man tror att en vinst är nära kan det ändras väldigt fort. Spelet passar hela familjen och borde vara utmärkt sysselsättning för rastlösa på julafton.

Musse & Helium Memory
Musse & Helium Memory

Musse och Helium Memory

Tillverkare: Ravensburger

Från ålder: 3 år

Antal spelare: 2-8

Så går det till: Ett klassiskt memory där man ska vända upp två lika spelbrickor. Den som fått flest par vinner.

Omdöme: Kul spel med fina bilder.

Villains Labyrinth
Villains Labyrinth

Villains Labyrinth

Tillverkare: Ravensburger

Från ålder: 7 år

Antal spelare: 2-4

Så går det till: En variant av det klassiska Labyrinth där deltagarna ska ta sig fram till specifika brickor på en spelplan som förändras vid varje drag. Den som först når alla sina tilldelade brickor vinner.

Omdöme: I denna variant är det Disney-skurkar som gäller. Deltagarna kan välja mellan fyra olika skurkar och det gäller att tänka strategiskt. De olika skurkarna har varsitt fusk som kan användas en gång. Utöver det är det ingen skillnad mot originalet.

ord för ord
ord för ord Foto: pressbild

Ord för ord

Tillverkare: WOW

Från ålder: 5 år

Antal spelare: 4-16

Så går det till: Man spelar i lag och ska beskriva ett ord så att lagkamraterna kan gissa sig till det. Påminner om Pictionary i upplägg och även om Med andra ord. Man kan även ta poäng genom att stressa motståndarlaget och gissa på deras ord. För barn som inte kan läsa finns kort med bilder.

Omdöme: Riktigt kul om man är några stycken, ett perfekt spel för kompisgänget eller släkten. Enda minuset är att det påminner ganska mycket om Med andra ord och att man behöver vara ganska många för att det ska bli riktigt roligt.

Touché
Touché

Touché

Tillverkare: Tactic

Från ålder: 8 år

Antal spelare: 2-4

Så går det till: Med hjälp av spelkort och en bricka ska man lägga olika mönster och blockera för sina motspelare.

Omdöme: Känns som en kopia eller uppgradering av klassiska spelet Sequence. Kul och relativt lätt att lära sig och snygga detaljer. Minus för att det känns som ett plagiat.

Metro Domino
Metro Domino

Metro Domino Storstad Sverige

Tillverkare: Tactic

Från ålder: 10 år

Antal spelare: 2-4

Så går det till: Bygg tunnelbanelinjer med hjälp av dominobrickor och samla stationer. Linjernas längd bestäms av stationerna.

Omdöme: Ett klassiskt dominospel som kryddas med taktiskt tänkande. Hur ska brickorna spelas för att just du ska få stationen? Stort plus för den läckra asken till brickorna.

Alfons Åberg Vänskapsspel
Alfons Åberg Vänskapsspel

Alfons Åberg Vänskapsspelet

Tillverkare: Kärnan

Från ålder: 3 år

Antal spelare: 2-4

Så går det till: Deltagarna spelar med varsin av Alfons vänner. Slå tärningen för att se vem av vännerna som ska få en vänskapsbricka. Den med flest brickor vinner.

Omdöme: Väldigt enkelt spel som fokuserar på vänskap. Treåringen i testpanelen hade inga problem att förstå reglerna. Skulle kanske önska att det hände nåt mer, även om det blir lite bus om tärningen visar Mållgan.

Quick way to chess
Quick way to chess

Quick way to chess

Tillverkare: Alga

Från ålder: 6 år

Antal spelare: 2

Så går det till: Först blir du guidad genom åtta olika steg hur de olika schackpjäserna fungerar och får testspela. När man väl har spelat igenom alla nivåer är det dags att ta sig an och spela schack på riktigt.

Omdöme: Det är väldigt mycket instruktioner. Om man inte har spelat schack på länge tar det ett tag att sätta sig in i spelet. De olika spelnivåerna var väldigt tidskrävande, men det var bra att man kan spela schack på både enklare och svårare nivå. Ett spel som kräver tålamod.

Ordjakten
Ordjakten

Ordjakten

Tillverkare: Tactic

Från ålder: 8 år

Antal spelare: 2-6

Så går det till: Varje spelare har varsin bricka där bokstäver är ordnade huller om buller. Den som först fyller en rad (vågrätt, lodrätt eller diagonalt) och ropar bingo vinner. Spelaren tar ett kort och ska säga ett ord som passar till det som står på kortet. Ett godkänt svar belönas med en bricka. Spelaren får fortsätta ända till timglaset rinner ut. Korten kan också visa att turen går till nästa spelare, att alla får svara eller att en bricka får snos av en annan spelare.

Omdöme: Inget värst kul. För många alla svara-kort där det bara blir kaos när det kastas fram ord. Spelet passar nog för små barn men är inte särskilt givande för vuxna. För lätt att komma på ord eftersom det som står på korten ger väldigt många valmöjligheter. Typ: Något som finns i ett kök. I och för sig gäller det att vara taktisk och försöka komma på ord som passar in på ens spelbricka, men det är ändå inte särskilt roligt.

Dubbeltrubbel
Dubbeltrubbel

Dubbeltrubbel – David Sundin

Tillverkare: Alga

Från ålder: 6 år

Antal spelare: 3-10

Så går det till: Varje spelare får åtta kort med olika David Sundin-figurer. Det gäller att förklara endast med sin röst och sina rörelser vad korten föreställer för att matcha med medspelarnas figurer. Vid en matchning ska olika och lite annorlunda aktiviteter utföras.

Omdöme: Det positiva med det här spelet är att svårighetsgraden kan varieras beroende på om barn är med och spelar. Men det är flummigt och reglerna är inte tydliga. Det blir lite för David Sundiskt och passar nog bättre som festspel än familjespel.

Nelly Rapps Vampyrjakt

Tillverkare: Kärnan

Från ålder: 8 år

Antal spelare: 2-4

Så går det till: Via ett antal spelbrickor som visar vägen till Vampyrslottet får spelarna ta sig igenom utmaningar. Man får välja mellan tre kort inför varje ny tur som sedan beskriver vad man ska göra beroende på om man drar en sovande eller vaken vampyr ur den svarta säcken. Den som tar sig till Vampyrslottet först vinner.

Omdöme: Det är ett ganska taktiskt spel och det gick min dotter över huvudet. Hon är visserligen bara sju år så det är lite under rekommenderad ålder. Hon tyckte illustrationerna var roliga och ville leka med vampyrbrickorna.

Crime scene: Stockholm 2007
Crime scene: Stockholm 2007

Crime Scene: Stockholm 2007

Tillverkare: Tactic

Från ålder: 18 år

Antal spelare: En eller flera

Så går det till: Ett brott har begåtts och spelet går ut på att få fatt i förövarna. Genom att lösa en rad olika uppgifter kommer man dem allt närmare.

Omdöme: Ett spel som kan spelas ensam eller i grupp. Fördelen med att vara ensam är att man får fundera i lugn och ro. Nackdelen med att vara ensam är att någon annan kanske ser lösningen snabbare. Inget spel för den som saknar tålamod. Ett stort minus är att spelet är ett engångsspel, är gåtan löst så är den.

Kampen i New Yorks kloaker
Kampen i New Yorks kloaker Foto: pressbild

Kampen i New Yorks kloaker

Tillverkare: WOW

Från ålder: 7 år

Antal spelare: 1-4

Så går det till: Genom att samarbeta ska man tillsammans besegra alla möjliga bestar som frodas i New Yorks kloaker. Det påminner vagt om upplägget i Drakar och demoner men sämre.

Omdöme: Spelet saknar helt poäng och mening. Eftersom man inte kan spela mot sina kompisar kan man slå sig samman och besegra allt på en gång. Otroligt ful design.

Crime Scene: ISS Excalibur 2034
Crime Scene: ISS Excalibur 2034

Crime Scene: ISS Excalibur 2034

Tillverkare: Tactic

Från ålder: 18 år

Antal spelare: En eller flera

Så går det till: Spelidén påminner om ett textäventyr från datorns barndom: du skall lista ut vad du skall göra för att komma vidare i äventyret. Datorn är utbytt mot en kortlek där ledtrådar leder dig till vilket kort som är nästa pussel att lösa.

Omdöme: Svårigheten ligger inte i att lösa pusslen utan att lista ut vad man skall göra. Tyvärr så tipsar reglerna om hur man kringgår spelet: varje kort skall matcha nästa så det räcker att jämföra korten för att komma vidare. Ett fullständigt menlöst spel och slöseri med tid. Skulle egentligen få en nolla i betyg!

Artikeltaggar

AlgaKärnanRavensburgerSpelTactic

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.