Hoppa till huvudinnehållet

Lådorna med testkit lever kvar men är inte till för alla

Publicerad:
I Örebro län finns lådorna med testkit för covid-19 kvar utanför vårdcentralerna, men testen får inte användas av alla. Foto: Johan Nilsson/TT

Känslan att många i vårt närområde senaste tiden insjuknat i covid-19 blir svår att bevisa då få tester idag görs av vården, men att viruset fortfarande finns kvar råder inga tvivel om.

Under pandemin utvecklades testerna för covid-19 hela tiden och hur dessa utfördes. Från att man bokade tid i tälten utanför sjukhuset till att man gjorde självtest med kit som hämtades ur utställda lådor utanför vårdcentralerna.

Allteftersom att smittspridningen minskade och vaccinationstäckningen blev högre har Region Örebro län minskat antalet utförda test.

Idag tas prov tas på patienter som söker vård och på omsorgstagare inom främst äldreomsorgen. Och även om lådorna finns kvar är det väldigt begränsat vilka som ska använda dem.

– De som ska använda testen i lådorna är personal som jobbar nära patienter och omsorgstagare, alltså personal i vård och omsorg men i vissa situationer även patienter som blivit ombedda av vården att lämna prov. Utöver dessa ska inga andra lämna prov i lådorna, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare Region Örebro län.

Praktiska skäl

Av de tester som utförs är det mellan tjugo och tjugofem procent som varje vecka är positiva för covid-19, vilket motsvarar ungefär trehundra provsvar. Ett antal som i snitt varit ungefär detsamma under hela hösten.

De senaste sju dagarna har 252 personer testats positivt, av dessa har sju varit Karlskogabor och från Degerfors finns ingen representerad.

Att regionen valt att ha kvar lådorna trots att inte alla ska testas har varit av praktiska skäl.

– Det är alltid en balansgång där man vill att det ska vara lättillgängligt för vårdpersonal, men i och med det så vet man också att det finns en risk att andra som inte är rekommenderade att göra det ändå använder testkiten i lådorna, säger Rasmussen.

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare Region Örebro län.
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare Region Örebro län. Foto: Kajsa Juslin

Om man inte omfattas av något av de nämnda områden, men ändå vill testa sig är det de snabbtester som finns att köpa på apotek som man får använda sig av.

Dock är rekommendationerna för alla som känner av sjukdomssymptom detsamma som tidigare.

– Är man sjuk då är man hemma, om man mår bra och allmäntillståndet är bra då kan man vara på jobb och skola igen, säger Rasmussen och fortsätter:

– Det viktiga är också att om man tillhör en riskgrupp att man vaccinerar sig både mot covid-19 och influensa.

Sjukhusvård

I Örebro län är det idag 11 procent som inte vaccinerats alls. Drygt 67 procent har tagit tredje dosen, 31 procent har fått sin fjärde dos och nästan 18 procent har vaccinerats en femte gång.

Fortfarande finns det ett antal personer som får en så allvarlig sjukdomsbild att de behöver sjukhusvård.

I dagsläget har åtta personer som är inlagda på sjukhus i Örebro län covid-19, en av dessa får intensivvård.

Av de åtta är det tre personer som vårdas i huvudsak för covid-19, övriga fem har det som en bi-diagnos.

Behöver jag lämna PCR-prov?

Du kan behöva lämna PCR-prov om du får symtom.

Lämna prov om något av följande stämmer på dig:

* Du arbetar inom hälso- och sjukvården eller inom äldreomsorg.

* Du arbetar inom omsorg av personer som har en hög risk att bli allvarligt sjuka i covid-19.

* Du bor på ett äldreboende, har hemtjänst eller hemsjukvård.

* Du bor på ett LSS-boende och har en hög risk att bli allvarligt sjuk i covid-19.

* Du får behandling med dialys.

* Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.

* Du kan också behöva lämna prov om en sjuksköterska eller läkare ber dig göra det. Det gäller även barn. Här får du råd om hur du kan förbereda ett barn inför att lämna ett prov, om det behövs.

(Du som har haft covid-19 de senaste tre månaderna behöver oftast inte lämna prov).

Är du gravid?

Är du gravid rekommenderas du att ta PCR-prov om du får symtom. Läkare har bedömt att provsvaret kan ha betydelse för din fortsatta vård.

Källa: 1177.se

Artikeltaggar

CoronavirusetCoronavirusetDegerforsGunlög RasmussenKarlskogaVaccinationVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.