Hoppa till huvudinnehållet

Fyra budgetförslag ligger på bordet – vem tar hem segern?

Publicerad:
Med utsikt över Alfred Nobels torg fattar ledamöterna i fullmäktige idag beslut kring budget för 2023.
Med utsikt över Alfred Nobels torg fattar ledamöterna i fullmäktige idag beslut kring budget för 2023. Foto: Rickard Reinli

Inför fullmäktige ligger fyra olika budgetförslag på bordet - Alliansens, Socialdemokraternas, Vänsterpartiets samt Sverigedemokraternas - och även om mycket är gemensamt finns det tydliga skiljelinjer.

Det enda partiet som valt bort möjligheten att sätta ihop en är Miljöpartiet, likt traditionen bjuder.

Alliansens budgetförslag, och tillika kommunstyrelsens förslag till beslut, baserar sig återigen på en generell ramökning om en procent till alla nämnder. Detta trots att vissa nämnder går med rejält underskott medan andra går med rejält överskott. ”Metodens fördelar är långsiktighet, ger goda planeringsmöjligheter och större flexibilitet för löneöversyn inom nämnderna. Varje nämnd ansvarar själv för finansieringen av respektive löneöversyn”, skriver Alliansen i sitt förslag.

Resultatet på sista linjen skrivs till 20,7 miljoner kronor, eller 1 procent, beroende på vilken vinkel som önskas användas.

Öronmärkta satsningar

I socialdemokraternas förslag har man, istället för den generella ramökningen, valt att öronmärka medel göra specifika satsningar på respektive nämnd. Socialnämnden får två miljoner för att lyfta socialsekreterarnas lön; barn- och utbildningsnämnden får 1,5 miljoner för att införa ett så kallat ”kommunkort” för gymnasielever; kultur- och fritidsnämnden får en miljon för att kunna fortsätta med det extra föreningsstöd som under 2022 låg under kommunstyrelsen; tillväxt- och tillsynsnämnden får en miljon i ökad ram för att kunna anställa fler bygglovshandläggare och korta handläggningstider; samhällsbyggnadsnämnden får tre miljoner i ökad ram för att bättre kunna hantera förutsättningarna för en ”växande stad”; folkhälsonämnden får 100 000 i riktade medel för att kunna satsa än mer på pridefestivalen under 2023.

Sossarna vill också avsluta projektet Nätpolarna ett år tidigare, för att spara in de tre miljoner kronor som tilldelats för 2023, samt det treåriga antimobbningsprojekt som kom till på initiativ från SD under 2022 med två miljoner kronor i budget. Utöver det vill man också halvera den miljon som idag fördelats som KSO oförutsett, det vill säga den pott som kommunstyrelsens ordförande ensam styr över, medan Alliansen istället vill dubbla den upp till två miljoner.

Antimobbning ur fokus

I Sverigedemokraternas förslag till budget får, precis som i Alliansens, nämnderna en ramökning på en procent. Dock görs ett undantag genom att ge den ekonomiskt hårt drabbade socialnämnden det dubbla. Även här kapas KSO oförutsett ned, här till 100 000 kronor, och projektet Nätpolarna avslutas.

Vänsterpartiet gör som S och väljer att frångå den generella ramökningen samt gör samma riktade satsningar på de olika nämnderna, dock med några skiljelinjer angående vald summa. Bland annat ges ytterligare en dryg halv miljon till socialsekreterarnas lön medan samhällsbyggnadsnämnden får två miljoner istället för tre i ramökning. Även här vill man avsluta Nätpolarna samt SD:s antimobbningsprojekt.

Skattesatsen lämnas oförändrad på 22 kronor i alla fyra budgetförslag.


Den stora frågan är vad kommunstyrelsens ordförande kommer att göra om Alliansens förslag faller. Praxis är att man då kliver ner, så, kommer Tony Ring att sitta kvar och styra med ett annat partis budget eller kommer en ny ordförande att utses, om så blir fallet? Svaret på den frågan väntar med spänning.

Artikeltaggar

AlliansenBudgetarKarlskoga kommun (org)KommunfullmäktigeMiljöpartietNämnderPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.