Hoppa till huvudinnehållet

SD fällde Alliansen – därför vann S budgetkampen

Publicerad:
Sverigedemokraterna och Patrik Nyström fällde Alliansens budgetförslag.
Sverigedemokraterna och Patrik Nyström fällde Alliansens budgetförslag. Foto: Kajsa Juslin

Fyra budgetförslag låg på bordet – Alliansens, Socialdemokraternas, Vänsterpartiets samt Sverigedemokraternas. Efter närmare sex timmars debatt föll domen, och det blev en rejäl skräll.

Efter fyra år av SD:s stöd åkte Alliansen under tisdagskvällen på ett rejält bakslag. SD valde att ställa sig bakom Socialdemokraternas budgetförslag och fällde därigenom Alliansen. Beslutet skrev historia då detta är första gången det sittande styret inte kommer att kunna styra på sin egen budget.

SD:s Patrik Nyström hintade redan tidigt under tisdagens sammanträde i kommunfullmäktige att det inte var säkert att SD skulle ställa sig bakom Alliansens budgetförslag.

"Svikna löften”

I sitt inledningsanförande sa han:

– Efter att jag kikat på den styrande minoritetens förslag på budget misstänker jag att många kommer att sätta kaffet i vrångstrupen, när alla fina ord stannar vid just fina ord och svikna löften.

 Tony Ring (M).
Tony Ring (M). Foto: Kajsa Juslin

Jämfört med Alliansens förslag ville SD bland annat ge den ekonomiskt hårt drabbade socialnämnden en dubbelt så hög ramökning.

Även kapa ned posten KSO oförutsett - kommunstyrelsens ordförandes oförutsedda post som tidigare kallats ”Tonys pott” av oppositionen, till 100 000 kronor, samt avsluta nätprojektet Nätpolarna.

Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) tryckte på den flexibilitet som Alliansens budgetförslag, och den inflationspott på 17 miljoner kronor som Nyström ifrågasatte, innebar.

– Vi har potter för att vara flexibla och för att vi vet inte hur 2023 kommer se ut. Det är den enkla sanningen. Att kalla det för inflation i potter är intressant, för om jag inte läst fel så har ni samma antal potter fast med lägre summor, sa Ring.

Ifrågasatte

Potterna var något som även Socialdemokraterna ifrågasatte. "Dagens ord" uttryckte Socialdemokraternas Jonas Sandström det som, och menade att Alliansen inte var tillräckligt tydliga med vart potternas pengar skulle gå.

 Ida Edström (S).
Ida Edström (S). Foto: Kajsa Juslin

Socialdemokraterna var även kritiska till att ha kvar nätprojektet Nätpolarna sett till kostnaden. I deras budgetförslag fokuserade man i övrigt på att öronmärka medel och göra specifika satsningar på respektive nämnd, i stället för den generella ramökningen.

Man föreslog också en lönepott, ett förslag som innebär att lönekostnadsökningar budgeteras centralt i Karlskoga kommun.

Om den specifika posten KSO oförutsett sa S oppositionsråd Ida Edström:

– Vi har lagt 1,5 miljoner kronor på våra socialsekreterare, som är bland dom sämst betalade i Sverige och det behöver vi ingen oförutsett-pott för att vänta på. Därför tycker jag att 500 000 kronor räcker för KSO-posten. Vi vet vilka behov som finns i socialen.

Jonas Sandström och Ida Edström (S).
Jonas Sandström och Ida Edström (S). Foto: Kajsa Juslin

Tony Ring påpekade på tal om inflationspotten att Socialdemokraterna inte hade med någon sådan i sitt förslag trots det osäkra läget.

– Kruxet är att om det visar sig att vi får betydligt högre kostnader än räknat, då behöver vi något. Ni har ingen inflationspott.

Under den avslutande allmändebatten hintade SD:s Patrik Nyström återigen när han sa:

– Att sitta i förarsätet är ingen garanti. Det kan snabbt förpassas till baksätet.

När det voterades vann sedan Socialdemokraternas budgetförslag över Alliansens med rösterna 27 mot 24.

Läs också:

Fyra budgetförslag ligger på bordet – vem tar hem segern?Ring om de två miljonerna: ”Det är grejer som dyker upp hela tiden”S vill ha två miljoner till högre löner – tar av ”Tonys pott”Nyström (SD) om Alliansen i fullmäktige: ”Ni borde skämmas”

Artikeltaggar

AlliansenBudgetarDebatterPatrik NyströmPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.