Hoppa till huvudinnehållet

Vaccinationer på Baggängen upphör – flyttar till nya lokaler

Publicerad:
Sedan tidig vår 2021 har lokalerna på Baggängen varit vaccinationsmottagning. Nu går kontraktet ut och man flyttar till nya lokaler vid Karlskoga lasarett.
Sedan tidig vår 2021 har lokalerna på Baggängen varit vaccinationsmottagning. Nu går kontraktet ut och man flyttar till nya lokaler vid Karlskoga lasarett. Foto: Anders Persson

Lokalerna för vaccinationsmottagningen på Baggängen har blivit för stora för verksamheten. Nu byggs nya lokaler om och under en övergångsperiod blir vårdcentralerna platsen som gäller.

Sedan första vaccindosen gavs mot covid-19 har många besökt lokalerna på Baggängen. Sedan dess har man även vaccinerat mot såväl vanlig säsongsinfluensa som TBE på mottagningen.

Trots att det i perioder blir lite högre tryck har man inte längre behov av så stora lokaler.

– Lokalen kommer att bli för stor framöver när det inte längre är behov av massvaccination i samma omfattning som tidigare, säger Anna-Lena Kjellgren, enhetschef på vaccinationsmottagningen i Karlskoga.

Den stora lokalen på Baggängen var nödvändig för att kunna vaccinera många på en gång och samtidigt kunna sprida ut alla i ordentligt.

Ombyggnation

Kontraktet på lokalen var satt till 31 januari 2023 och nu när behovet inte längre är så stort har man sett sig om efter en ny vacciantionslokal.

Efter lite sökande har man kommit fram till att Försäkringskassans lokaler i anslutning till Karlskoga lasarett skulle passa bra för verksamheten.

– Alla hittar dit och det går bra med bussförbindelser dit. Som det är nu så är det den bästa lokalen vi kunde få, säger Kjellgren.

Anna-Lena Kjellgren, enhetschef på vaccinationsmottagningen berättar om flytten till nya lokaler.
Anna-Lena Kjellgren, enhetschef på vaccinationsmottagningen berättar om flytten till nya lokaler. Foto: Anders Persson

Nu pågår ombyggnation i de nya lokalerna där bland annat in- och utgångar ska ses över.

– Vi vill också fortfarande ha lite glest så det inte blir trångt i lokalen, säger Kjellgren.

Trots att lokalen är mindre än nuvarande ser man ändå att den kommer kunna ge möjlighet till en flexibel verksamhet.

– Det kommer förstås inte kunna vara i samma omfattning som på Baggängen, men vi kommer kunna gå upp vid toppar, säger Kjellgren och fortsätter:

– Det ger oss en ”dragspelsmöjlighet” där vi kan ha en ordinarie bemanning och sedan utöka när det behövs, exempelvis vid influensa, TBE och liknande.

Drop-in försvinner

Den 15 december ges den sista vaccinationen på Baggängen, därefter kommer nedmonteringen av interiören att påbörjas.

Under en övergångsperiod ska man ha tillfällig vaccinationsplats på respektive vårdcentral. Och då försvinner även möjligheten till drop-in vaccination och det är bokade tider som gäller.

– Man kan boka tid på 1177.se eller ringa 019-6028000 och boka sin vaccination, säger Kjellgren.

Exakt datum när man öppnar den nya vaccinationsmottagningen är inte spikat, men man har ett mål.

– Tanken är att vi ska vara på plats där 1 februari, avslutar Kjellgren.

Artikeltaggar

BaggängenCoronavirusetCoronavirusetKarlskogaVaccinationVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.