Hoppa till huvudinnehållet

Dagen efter budgetskrällen – nu kan det politiska landskapet ritas om

Publicerad:
Socialdemokraterna Jonas Sandström, Ida Edström och Filip Robertsson flyttade ”från baksäte till framsäte” efter gårdagens utveckling i fullmäktige. Foto: Kajsa Juslin

Genom att Alliansens budgetförslag föll så väntar nu två veckor där frågorna om framtiden kommer att rulla, och kampen om att styra kommunen tar ny fart.

Förutsättningarna för det politiska landskapet i Karlskoga har ritats om.

– Det mest troliga är väl att Tony avgår nu för han vill väl inte styra på en S-budget. Han har varit väldigt tydlig med att han sätter Karlskogas bästa först och att han skulle vilja styra på vår budget efter att han inte velat ha ett enda samtal med oss innan, det vore inte skäligt. Vi räknar med att kommunstyrelsens nuvarande ordförande nu väljer att avgå för får man inte igenom en budget ska man fundera på om man är rätt person på rätt plats.

Det säger gårdagens stora vinnare, Ida Edström, som så sent som kvällen innan valdes om som partiföreträdare för Socialdemokraterna i Karlskoga.

Edström trodde in i det sista på att SD skulle ställa sig på Alliansens sida, men så blev inte fallet. Nu väntar därför två veckor som helt kan rita om den politiska kartan, om S väljer att lägga fram förslag på egen kandidat till posten som kso, kommunstyrelsens ordförande.

– Det kan bli väldigt intressant. Vi får se hur det blir med posten som kso den 13/12 och jag för samtal med andra partier nu för att se vad det kan finnas för lösningar. Vilka partier eller personer det handlar om vill jag dock hålla för mig själv än så länge men givetvis öppnades det upp möjligheter i och med att vår budget gick segrande, fortsätter Edström.

Nu behöver vi uppenbarligen inte längre anpassa oss efter den fullmäktigekutym som tidigare har gällt i Karlskoga
Ronnie Erhard

I korta drag

För att sammanfatta den budget som nu går från skugga till handling så handlar det främst om tre faktorer i fokus: central lönepott med öronmärkta satsningar på respektive nämnd; uppdrag att påbörja arbetet med att införa ett tillitsbaserat arbetssätt samt tillitsbaserad styrning; avveckla nuvarande satsningar på de dubbla antimobbningsprojekt som fullmäktige sedan tidigare har röstat igenom.

– Vår målsättning är att bli Sveriges bästa arbetsgivare och det är det vi riktar in oss på. Det kommer bli ett stort personalfokus; från en procent ökning i drift till en central lönepott kommer att göra stor skillnad för många och det känns väldigt bra. Jag hoppas också att vi kan börja få igång det här uppdraget med att se över ett tillitsbaserat arbetssätt.

– Jag är glad för Karlskogas personal och invånare att det blir en S-budget. Sen återstår det att se hur Alliansen resonerar men jag hoppas de ifrågasätter en del för det är helt klart en brist i ledarskapet när man sitter i ett minoritetsstyre och inte ens bryr sig om att förankra saker med några andra partier.

Att styra med hjälp av SD är dock fortfarande inte aktuellt.

– Nej, där är vi väldigt tydliga så om vi skall ta makten så kommer det att ske i samspel med andra partier än dem.

Potter i kvadrat

Från SD:s sida är det positiva tongångar efter att ha fått spela en avgörande roll i beslutet.

– Det var klart långt innan beslutet fattades. Det som fick oss att ta det ställningstagandet vi gjorde var att vi presenterade vårt budgetförslag, vilket hade som huvudfokus att täcka socialnämndens underskott, och i min värld tyckte jag att sossarna var god tvåa, genom mycket liknande fokus som låg i linje med oss. Alliansen valde att lägga allt i massa olika potter och vårt uppdrag är att finansiera de verksamheter vi har och se till att de får sina pengar. Att själv sitta och bestämma över egna potter är populism och när vi har en nämnd som går med sådant underskott är det inte försvarbart, säger Patrik Nyström, gruppledare för Sverigedemokraterna i Karlskoga.

Nyström kände att Alliansen aldrig var redo att ta den dialog som han och hans parti efterfrågade.

– Jag försökte gång på gång att prata med Alliansen om hur vi såg på situationen men fick ingen respons. Den budget de lade fram håller inte i längden. Sen är det intressant för om man tittar på det de förslår för barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden så är det förslag som kommer från oss; de har ingen egen politik, men det får stå för dem. Jag har sagt till dem att jag inte är nöjd med varken deras förslag eller på det sätt de hanterat oss efter valet.

”Fina ord”

Nyström anser också att Alliansen lagt alldeles för mycket medel för att själv kunna styra över när det passar.

– Det är inte acceptabelt att ha en socialnämnd som inte har en ärlig chans att kunna bedriva den verksamhet som invånarna behöver. Att Alliansen inte behandlar oss bättre efter det vi gjort för dem, det är rent dåligt. Det är fina ord i valrörelsen men det skall omsättas i praktiken; de pissar rakt ner på våra verksamheter. Att ha potter på 34 miljoner, istället för att dela ut det på verksamheterna; politik fungerar inte så.

En annan anledning är den inställning som Nyström anser att ”den styrande minoriteten” suttit med.

– Tony (Ring) har inte förankrat någonting med andra partier i hans roll som KSO utan istället kallt räknat med att han skulle få igenom sin budget, trots att de är i minoritet. Det tycker jag är jättekonstigt.

En av de faktorer som diskuterades allra flitigast i fullmäktigesalen var den som gick under namnet ”kso oförutsett”, något Nyström var tydlig med att han inte köpte.

– Jag är ytterst kritisk till att en kso skall ha två miljoner kronor. Det här har retat upp alla i oppositionen och ände behåller de det här; det är högmod. Det är rätt enkelt att bygga upp en popularitet när man har två miljoner kronor per år att leka med.

– Sen vill jag säga att vi sverigedemokrater tog det här beslutet som grupp, det är viktigt att påpeka. Vi kom inte hela vägen med vårt budgetförslag men vi fick ändå ett förnuftigt budgetförslag från sossarna som vi ändå kan vara nöjda med. Det viktiga är att pengarna går till rätt verksamheter.

Saknar logiken

Från Alliansens sida möts kritiken inte av förvåning, men däremot med förundran. Inte minst vad gäller de medel som nu hamnar hos socialnämnden.

– Det är ganska intressant när Nyström pratar om hur viktigt det är att tillföra resurser till socialnämnden och sen röstar han på det förslag som tillför minst pengar till dem; jag får inte riktigt ihop den logiken. Det är enkel matematik för sossarnas förslag är det som ger socialen minst pengar, säger Tony Ring (M), och utvecklar:

– Vi har två nämnder som har stora över- respektive underskott och det är barn- och utbildningsnämnden samt socialnämnden och nu blir det än mer pengar till bun, medan socialen får mindre pengar än vad de skulle fått genom vår budget.

Enligt Ring borde det logiska istället varit att rösta på Vänsterpartiets förslag, om socialnämndens ekonomi var det som avgjorde vad SD placerade sina röster.

– Skulle han ändå rösta på ett rött alternativ skulle han röstat på Vänstern för det han ville ha ut finns inte i sossarnas förslag. När han presenterat ett budgetalternativ som de arbetat fram, och som var väldigt likt vårt gällande många poster, så väljer han det som är mest olikt. Jag tror inte hans väljare är särskilt nöjda med utgången av det här.

Vi räknar med att kommunstyrelsens nuvarande ordförande nu väljer att avgå för får man inte igenom en budget ska man fundera på om man är rätt person på rätt plats.
Ida Edström

Sitter kvar

Vad gäller synen på möjligheten att fortsätta styra Karlskoga finns det dock inga planer på att kliva av, som sossarna anser borde ske.

– Det här är givetvis inte det vi önskade oss men det är absolut hanterbart. Det som symboliserar det vi gjort under de senaste fyra åren är att det hänt väldigt mycket i stan och det baserar sig på investeringsbudgeten, vilken vi satte gemensamt över blockgränserna redan i somras. Tack vare detta går det att styra på den här budgeten utan att behöva göra allt för stora förändringar. Planen ligger kvar för väljarna i Karlskoga har sagt sitt.

Angående möjligheten för S att skrida till makten så ser Ring ingen annan möjlighet än att det skulle krävas den oheligaste av oppositionsallianser.

– Skulle S bjuda in SD till samarbete så förändras givetvis allting men då skulle de också svika allt de sagt att de står för. Jag kan inte klandra dem för att de lägger fram ett eget budgetförslag utan det är först om de skulle börja sätta upp motkandidater mot de förslag på de ordförandeposter vi lagt fram som vi får tänka om.

Nya spelregler

Alliansens gruppledare i fullmäktige, Ronnie Erhard (M), reagerar på hur vissa andra partier agerade under den voteringsprocess som ledde fram till att S-budgeten klubbades igenom.

– Det här ändrar spelplanen. Vi skulle kunna ha röstat emot sossarna när de ställdes mot SD, och därigenom fälla dem, men vi har en kutym om att man inte gör så och valde därför att lägga ner våra röster. Tydligen kör inte de andra med samma filosofi så nu blir det annorlunda framöver; nu behöver vi uppenbarligen inte längre anpassa oss efter den fullmäktigekutym som tidigare har gällt i Karlskoga.


Beslut kring alla ordförandeposter i nämnder fattas på nästa fullmäktigesammanträde, den 13 december.

Siffrorna som styr

Socialdemokraternas budget - i korthet

• Budgeterat resultat: 30,9 miljoner kronor, eller 1,5 procent av skatteintäkter och generella statsbidrag

• Uppdrag ges till samtliga nämnder att under 2023 utreda hur ett tillitsbaserat arbetssätt införs under 2024

• Uppdrag ges gemensamt till kommunstyrelsens ledningskontor och socialnämnden att utreda hur och till vilken kostnad kommunen kan reducera antalet delade turer för att helt avskaffas till 2025

• Uppdrag ges till barn- och utbildningsnämnden att utreda hur nämnden kan uppnå budget i balans samt ökad måluppfyllelse inom befintlig budgetram

• En procents ramökning till nämnder avskaffas - central lönepott införs

• Socialnämnden tilldelas två miljoner i extra ram som öronmärks för att höja socialsekreterares lön

• Barn- och utbildningsnämnden tilldelas 1,5 miljoner i extra ram som öronmärks för att införskaffa ett så kallat ”kommunkort” för gymnasieelever

• Kultur- och fritidsnämnden tilldelas 1 miljon i extra ram som öronmärks för att bibehålla det extra föreningsstöd som kommunstyrelsen hanterade under 2022

Tillväxt- och tillsynsnämnden tilldelas 1 miljon i extra ram som öronmärks för att anställa fler bygglovshandläggare

Samhällsbyggnadsnämnden tilldelas 3 miljoner i extra ram som öronmärks för att bidra till en ”växande stad”

Karlskoga Pride får dubblad summa för att kunna utvecklas

• Projektet Nätpolarna samt SD:s antimobbningsprojekt, vilka båda sjösatts sedan tidigare, avvecklas per den 31 december 2022

Läs också:

SD fällde Alliansen – därför vann S budgetkampenFyra budgetförslag ligger på bordet – vem tar hem segern?

Artikeltaggar

AlliansenBudgetarIda EdströmKarlskogaKommunfullmäktigeModeraternaNämnderPatrik NyströmPolitikRonnie ErhardSocialdemokraternaSverigedemokraternaTony RingVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.