Hoppa till huvudinnehållet

Blixtinlånade BIK-målvakten prisades: "Något jag alltid kommer att minnas"

Publicerad:
Damian Clara blev den andre italienske målvakten i BIK efter Daniel Bellissimo: ”Han spelade i landslaget när jag var liten. Jag var för liten för att veta att han spelade i Karlskoga, men jag vet att ”Dan” var väldigt bra på sin tid”, säger Clara.
Damian Clara blev den andre italienske målvakten i BIK efter Daniel Bellissimo: ”Han spelade i landslaget när jag var liten. Jag var för liten för att veta att han spelade i Karlskoga, men jag vet att ”Dan” var väldigt bra på sin tid”, säger Clara. Foto: Dennis Pavlovic

Damian Clara, 17, trodde att han skulle spela J20-match mot Västerås. Kvällen slutade i stället med att han fick pris som bäste BIK-spelare.

– Det här är något jag alltid kommer att minnas, säger Clara efter den bragdartade 2–1-segern mot Björklöven.

Damian Clara inledde onsdagen med målvaktsträning med Färjestad BK:s hockeygymnasium.

Därefter åkte han hem för en "powernap". Klockan var runt lunch när han väcktes av ett oväntat samtal från A-lagets målvaktstränare Maciej ”Masken” Szwoch.

– Jag var redo för J20-match mot Västerås, jag skulle snart packa mina grejer. Han sa att "du ska till Karlskoga och starta – ha kul!". Jag blev väldigt laddad.

Nervositeten kom sedan smygande för den italienske J20-landslagsmålvakten.

– Det var min första match med ett seniorlag, min första professionella match. Alla var trevliga mot mig och sa att jag bara skulle spela min match. Det lugnade ner mig, säger Clara.

– Dom hjälpte mig mycket på isen också. Det var en rätt enkel match för mig. Dom sköt många skott, men laget höll dom bra på utsidan.

"Är väldigt hedrad"

På förhand såg det kört ut – BIK saknade 15 spelare mot ett lag som låg före i tabellen.

När slutsignalen ljöd hade BIK vunnit med 2–1 och Clara hade prisats som bäste hemmaspelare efter att ha räddat 36 skott.

– Det känns så klart jättebra. Jag är väldigt hedrad.

Vad tycker du själv om din prestation?

– Självklart var det stor skillnad mot en J20-match. Jag släppte många returer, men backarna är också lite bättre här så de tog hand om returerna snabbt. Det kanske såg ut som en bra match, men jag kan definitivt göra det bättre när jag har fått lite mer rutin.

Clara har aldrig varit med om att hans lag har saknat så många som 15 spelare.

– Första perioden var lite sisådär. I andra växte vi samman. Vi gjorde ett riktigt jäkla jobb – krigade bort de farliga situationerna, blockerade skott och "pushade" framåt. Vi gav inget hopp åt en rätt bra motståndare.

– Tack till alla som kom till matchen. Det var en fantastisk atmosfär och fantastisk seger. Det här är något jag alltid kommer att minnas.

Clara vet ännu inte om han kommer att spela med BIK även i fredagens bortamatch mot Almtuna.

– Jag ska träna här i morgon, i alla fall.

Damian Clara räddade 36 av 37 skott när BIK besegrade Björklöven med 2–1.
Damian Clara räddade 36 av 37 skott när BIK besegrade Björklöven med 2–1. Foto: Dennis Pavlovic
18-årige debutanten i centrum – Sandahl målskytt direkt: ”Nervöst hela dagen”BIK Karlskoga vinnare trots 15 spelare bortaBIK utan ordinarie målvakt – lånar 17-åring från Färjestad

BIK–Björklöven 2–1 (0–1, 1–0, 1–0)

Första: 0–1 (8.26) Scott Pooley (Nick Schilkey) spel fem mot fyra.

Andra: 1–1 (9.33) Edwin Sandahl (Edvin Nylén, Felix Johansson).

Tredje: 2–1 (14.13) David Lindquist (Ludwig Persson, Henrik Larsson).

Skott: 30–37 (13–9, 9–17, 8–11).

Utv, BIK: 1x2. Björklöven: 4x2.

Publik: 2064.

Artikeltaggar

BIK KarlskogaBIK Karlskoga A-lagFärjestad BKHockeyallsvenskanIshockeySport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.