Hoppa till huvudinnehållet

Biskopens nya kläder ska hålla i 200 år: ”Väldigt mycket Sören i den”

Publicerad:
Biskopen Sören Dalevi inviger sin nya biskopskåpa i Domkyrkan vid en festmässa på söndag. Den är handsydd i ylle och siden och har många personliga och religiösa symboler.
Biskopen Sören Dalevi inviger sin nya biskopskåpa i Domkyrkan vid en festmässa på söndag. Den är handsydd i ylle och siden och har många personliga och religiösa symboler. Foto: Lena Richardson

Gyllene broderier och infärgat ylle, handsydda sömmar och symboliska budskap. Biskopen Sören Dalevi har fått en ny dress, värdig ett 250-årsjubileum – och den ska hålla till åtminstone 450-årsjubileet också.

På söndag bär han den nya biskopskåpan för första gången.

– Det här är ett unikt konsthantverk, säger han.

Karlstads stift firar i år att det är 375 år sedan Karlstads stift bildades och 250 år sedan stiftet fick sin första biskop.

Det firas med en festmässa i Domkyrkan på söndag och biskop Sören Dalevi behöver inte fundera på vad han ska ha på sig dagen till ära.

När han kom hem från kyrkomötet i Uppsala i mitten av veckan hade en mycket speciell leverans anlänt till biskopsgården: en helt ny korkåpa, måttbeställd, konstnärligt utformad och handsydd av textila konsthantverkarna Katarina Brieditis och Katarina Evans.

En helt ny biskopskåpa, men också stola och mitra, har skapats av textila konsthantverkarna Katarina Brieditis och Katarina Evans från Hägersten. På söndag ska Sören Dalevi ikläda sig de nya plaggen för första gången.
En helt ny biskopskåpa, men också stola och mitra, har skapats av textila konsthantverkarna Katarina Brieditis och Katarina Evans från Hägersten. På söndag ska Sören Dalevi ikläda sig de nya plaggen för första gången. Foto: Lena Richardson

Lång process

– Traditionen är att man vid mycket speciella tillfällen syr upp en korkåpa. Nu är det 250-årsjubileet och 375-årsjubileet och då valde vi att sy upp den här, säger Sören Dalevi.

Processen inleddes för tre år sedan och har inte bara en guldkantad bakgrund:

– Det är också för att den jag har nu är väldigt sliten. Det är Bengt Wadensjös gamla blå, som jag tycker mycket om och har fina symboler, men den är så sliten att vi får lämna in den på restaurering någon gång per år och vi vill inte förstöra den, säger han.

Blått för resorna

I Domkyrkan finns en röd korkåpa, som biskopen använder där. Den nya blå får samma roll som den gamla blå:

– Det här ska vara min resekåpa, när jag är ute och reser i stiftet. I början nu kommer jag att ha den här jämt, för att lansera den! säger han.

”Tyget härinne är oerhört snyggt. De har jobbat mycket med färger”, säger Sören Dalevi. Kåpan är av ylle och fodrad med siden.
”Tyget härinne är oerhört snyggt. De har jobbat mycket med färger”, säger Sören Dalevi. Kåpan är av ylle och fodrad med siden. Foto: Lena Richardson

Tillfällen kommer inte att saknas:

– Nästa helg firar vi ny ärkebiskop, sen ska vi ha prästvigning, vi ska ha biskopsvigning i januari och prästvigning igen och sen ska jag till Hamar, vårt vänstift i Norge, för de får en ny biskop. Och på julnattsmässan så klart! Så den kommer att användas typ åtta gånger på tio veckor nu.

När ni biskopar möts, kommer det att bli diskussion nu om att ”du har en fränare kåpa än jag”?

– Nej, men jag gissar att de kommer att notera att jag har en ny.

Utgår från Värmland – och Dalevi

Katarina Brieditis och Katarina Evans har formgivit den nya kåpan med utgångspunkt från Värmland och från biskopen själv. Han visar ett broderat emblem på framsidan, med en ljusstake och en fisk:

I Sören Dalevis biskopsvapen finns den sjuarmade ljusstaken, menoran, och hela formen av kåpan liknar ljusstakens.
I Sören Dalevis biskopsvapen finns den sjuarmade ljusstaken, menoran, och hela formen av kåpan liknar ljusstakens. Foto: Lena Richardson

– Det är den judiska menoran och den kristna fisken i en Bibel. Det är mitt personliga biskopsvapen. Och på baksidan är det Karlstads stifts symbol som är ett grekiskt kors, uppståndelsekorset, säger Sören Dalevi.

På baksidan kan man också läsa en broderad text: ”Människa bland människor”. Det är Sören Dalevis valspråk.

Visar vad biskopen står för

– Det är kul också att ha ett plagg som faktiskt symboliserar vad jag står för. Jag vill inte ha något som glittrar eller tofsar, säger han.

– Det ska handla om Värmland och om honom, hans motto och biskopsvapen. Det är väldigt mycket Sören i den, säger Katarina Brieditis.

Inspirerad av Lars Lerin

Hon avslöjar att det finns fler inspirationskällor till framförallt färgsättningen. Uppemot 38 olika färgnyanser av mestadels blå toner har de färgat in ylletygerna med.

"Vi har också fått in biskopsfärgen violett och så är det gult och guld i nacken. Sedan ska han också vara jordad, så det är också en brun kant nertill på kåpan”, berättar Katarina Brieditis, en av formgivarna som skapat den nya kåpan.
"Vi har också fått in biskopsfärgen violett och så är det gult och guld i nacken. Sedan ska han också vara jordad, så det är också en brun kant nertill på kåpan”, berättar Katarina Brieditis, en av formgivarna som skapat den nya kåpan. Foto: Lena Richardson

– Vi utgick från Värmland och hittade alla fantastiska författare och poeter. Du har Erik Gustaf Geijer, Fröding, Ferlin och Lagerlöf, säger hon. Det är bläckets blåa, men också den mörkblå natthimlen. Det finns många som tidigare gestaltat den värmländska naturen. Det handlar om skogar, mörker och ljus. Man kan tänka på fackeltåg, mörka himlar och ljusstråk, säger hon och nämner apropå de två sistnämnda ytterligare en stor inspiratör:

– Lars Lerin. Hans akvareller handlar väldigt mycket om mörker och ljus.

Provning pågår - Sören Dalevi har fått följa arbetsprocessen med den nya kåpan. Här är det mitran som provas ut.
Provning pågår - Sören Dalevi har fått följa arbetsprocessen med den nya kåpan. Här är det mitran som provas ut. Foto: Gustaf Hellsing/Svenska kyrkan

”Hoppas den passar”

Sören Dalevi har fått prova kåpan under arbetsprocessen, men när NWT träffar honom har han inte hunnit testa det färdiga plagget.

– Jag hoppas verkligen att den passar och att han ska känna att den är hans! säger Katarina Brieditis, som reser till Karlstad i helgen tillsammans med Katarina Evans för att vara med när korkåpan används första gången.

Mitran och kåpan ska passa ihop och så klart även passa på biskopen.
Mitran och kåpan ska passa ihop och så klart även passa på biskopen. Foto: Gustaf Hellsing/Svenska kyrkan

Biskopen är nöjd med vad han ser på provdockan:

– Man kan titta på den och bara tycka att det är en fin korkåpa, man kan titta lite noggrannare på den och se den judiska menoran, man kan titta ännu närmare och se Bibeln och mitt personliga vapen. Den växer, säger han.

”Lite sportig”

Förutom kåpan ingår också en mitra och en stola i den nya uppsättningen. Mitran är biskopens huvudbonad och stolan är ett avlångt tygstycke han lägger över nacken. På söndag kommer han också att använda en kräkla, en stav, från 1800-talet.

Till kåpan hör en stola. ”Här är också korset. Jättesnyggt!”, säger Sören Dalevi.
Till kåpan hör en stola. ”Här är också korset. Jättesnyggt!”, säger Sören Dalevi. Foto: Lena Richardson

Plaggen är både arbetskläder och konsthantverk och det är mycket att ta hänsyn till när nya skapas.

– Den ska vara bekväm att röra sig i, i olika sammanhang. Den ska vara komfortabel att röra sig i. Den har en lite sportig framtoning. Den ska kännas lite samtida, även om den är högtidlig, säger Katarina Brieditis.

”Vi jobbar mycket med hållbarhetsfrågor och i det här sammanhanget krävs det ju verkligen att det blir hållbart. Det är också fantastiskt att få göra något som är så oerhört långsamt och är så mycket arbete med. Den är helt handsydd, varenda stygn”, säger Katarina Breiditis.
”Vi jobbar mycket med hållbarhetsfrågor och i det här sammanhanget krävs det ju verkligen att det blir hållbart. Det är också fantastiskt att få göra något som är så oerhört långsamt och är så mycket arbete med. Den är helt handsydd, varenda stygn”, säger Katarina Breiditis.

– Det handlar om att bryta historien med nutiden och det tycker jag att den här gör. Den här sticker ut som korkåpa, samtidigt som den anknyter till traditionen, säger Sören Dalevi.

Bäst i världen

Han är full av beundran inför hantverket i plaggen.

Biskopen Sören Dalevi provar sin nya mitra i biskopsgården inför söndagens festmässa.
Biskopen Sören Dalevi provar sin nya mitra i biskopsgården inför söndagens festmässa. Foto: Lena Richardson

– Jag tror inte att jag tar i om jag säger att det här är en typ av konsthantverk som vi är bäst i världen på i Sverige. När det gäller kyrkliga textilier är Sverige i världsklass. Det är kul att vi har en levande konsttradition som försiggått i många hundra år.

Hur länge ska den här hålla?

– Förhoppningen är att den ska hålla länge.Vi har korkåpor i Domkyrkan som är från 1600-talet. Dem får man bara använda typ en gång och några är så slitna att helst ska man inte använda dem alls. Det känns jättespännande att vara en del av en tradition. I bästa fall kommer den här att finnas kvar i Domkyrkan i 200 eller 300 år.

Kanske kommer hans barnbarnsbarns barnbarnsbarn att gå till Domkyrkan och se den, i sin tid, på en annan biskop.

Korkåpan är fotsid och går nästan ända ner i golvet.
Korkåpan är fotsid och går nästan ända ner i golvet. Foto: Gustaf Hellsing/Svenska kyrkan
Den nya mitran matchar kåpan i både färg och symboler.
Den nya mitran matchar kåpan i både färg och symboler. Foto: Lena Richardson
FAKTA

Karlstads stifts dubbla jubileum

År 1647, för 375 år sedan, bildades Karlstads stift då drottning Kristina utsåg Karlstad till stiftsstad.

Först år 1772, för 250 år sedan, blev Karlstad ett helt självständigt stift, då kung Gustav III bestämde att Karlstads stift skulle styras av en biskop.

Därför är år 2022 ett speciellt år för stiftet, som kan fira både 375 år och 250 år.

Källa: Karlstads stift

Finaste ylle i purpur och berättarblått, gyllene broderier och handsydda sömmar. Biskopens nya kläder är något alldeles extra. Så är det också mycket mer än bara kläder.
Finaste ylle i purpur och berättarblått, gyllene broderier och handsydda sömmar. Biskopens nya kläder är något alldeles extra. Så är det också mycket mer än bara kläder. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Etik och religionHantverkKarlstadKarlstads domkyrkaKarlstads stiftKatarina BrieditisKläderKonstKyrkorSören DaleviSvenska kyrkanTextilTraditionerUppsala

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.