Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Sjöstedt: Nu vet Mattias bäst igen

Publicerad:

Detta är en ledarartikel som uttrycker KT-Kurirens politiska linje.

Mattias Karlsson (SD), mannen som visste bättre än professionen om covid och hamnade ovaccinerad på sjukan med syrestöd, vet nu bättre än professionen om klimatet.

I en intervju i Expressen förklarar SD:s ”ledande ideolog” och landsbygdspolitiska talesperson att han inte riktigt tror på klimatkrisen och tycker den bör tas ”med en nypa salt”. Han är orolig för barnen, säger han. De borde få höra om alla ”positiva” klimatnyheter också.

Ingen kan vara speciellt förvånad över utspelet. Klimatförnekelse är ett av SD:s kanske viktigaste politiska trumfkort. När andra partier förklarar för väljarna att klimatkrisen kräver uppoffringar – ja då säger SD det motsatta. Konsumera på bara! Klart du ska köra bil, ta flyget på chartersemester och käka en massa kött – det har ingen påverkan på klimatet. Inte minst som Sverige är litet och svenskarna få!

Dessutom är klimatkrisen som sagt på låtsas, menar SD, upptrissad av politiska intressen som vill ha makt.

Man skulle förstås kunna hävda detsamma om de politiska intressen som företräder klimatförnekelsen. Intressen som i Sverige sedan valet i höst alltså har mer direkt påverkan på svensk miljö- och klimatpolitik än all forskning i världen.

Mattias Karlssons nästan huvudsakliga invändning tycks vara identitetspolitisk, lustigt nog. Detta att inte vilja vara någon som acceptera majoritetslinjen. Att inte vara mainstream. När praktiskt taget alla forskare och experter säger en sak – då vill Karlsson och SD:are generellt rent instinktivt ifrågasätta och säga emot.

De enkla lösningarnas politik, skulle man kunna kalla det, detta att helt enkelt inte acceptera grundpremissen att det ens finns ett problem. En linje vi vet från USA kan vinna politiska val och presidentskap.

Helt uppåt väggarna är det inte att ställa sig sunt ifrågasättande till ”självklarheter” och själv bedöma trovärdigheten i majoritetens linje. Men att tro att man som amatör kan googla sig fram till ”Sanningen” som man själv är klarsynt nog att hitta men alla erkända experter missat … Självgodheten är slående.

För Karlsson har den dessutom varit bokstavligen livsfarlig. Det är ett år sedan han hamnade på sjukhus med andningssvårigheter efter att insjuknat i covid som ovaccinerad – trots att hans åldersgrupp vid den tidpunkten hade kunnat boka in sig för vaccination i över ett halvår.

I stället för att lyssna på dem som visste mer, menade SD:aren då att han själv landat i bedömningen att det var bättre för honom att vänta med vaccinering för att låta bättre behövande gå före. Återigen: förra hösten var det inget hårt trycka alls på vaccinationsmottagningarna och absolut ingen ”bättre behövande” hade behövt vänta om Karlsson pallrat sig i väg.

Däremot kan man alltid undra om den där sjukhussängen han lade beslag på genom sin egen dumhet inte kunnat utnyttjas bättre…

Susanne Sjöstedt

Artikeltaggar

ÅsikterCoronavirusetExpressenKlimatLedareMattias KarlssonPolitiska system och ideologierUSA