Hoppa till huvudinnehållet

Velig vinter utmanar snöröjare

Publicerad:
Vintervädrets ombytlighet gör snöröjningen komplicerad. ”Det är inte lika stabilt längre utan växlar snabbt mellan slask, is och snö”, säger Dan Eriksson på Trafikverket.
Vintervädrets ombytlighet gör snöröjningen komplicerad. ”Det är inte lika stabilt längre utan växlar snabbt mellan slask, is och snö”, säger Dan Eriksson på Trafikverket. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vintervädrets effekter påverkar säkerheten på våra vägar. Att snöröjningen fungerar är avgörande för en bra väghållning.

–  Den största utmaningen är förändringen av vårt klimat, säger Dan Eriksson, nationell samordnare på Trafikverket.

Vissa saker i samhället noterar man inte förrän de inte fungerar. Så är det med snöröjning. När vägarna är framkomliga funderar man inte så mycket på vem det egentligen är som sköter det – trots att det har snöat hela natten.

–  Trafikverket ansvarar för snöröjningen på alla statliga vägar. Vi anlitar i vår tur lokala entreprenörer som sköter själva röjningen, säger Dan Eriksson på verket.

Dan Eriksson är nationell samordnare för vinterunderhåll på Trafikverket.
Dan Eriksson är nationell samordnare för vinterunderhåll på Trafikverket. Foto: Trafikverket

Han kan det mesta om vinterväglag, och den största utmaningen är, enligt honom, dagens oförutsägbara vintrar.

–  Vintervädret har ändrats under de 30 år som jag har jobbat med det här. Det är inte lika stabilt längre utan växlar snabbt mellan slask, is och snö. Tidigare hade vi långa perioder med stabil kyla och snöfall. Numer sker snabba förändringar där man går från regn, till is, till snö – fram och tillbaka – även långt upp i de norra delarna av landet, säger han.

Det gör att halka blir allt mer förekommande. Det är bara längst i söder som de blir färre.

Vintrarnas karaktär har ändrats under de 30 år som jag har jobbat med det här
Dan Eriksson, Trafikverket

I Sverige finns nästan 10 000 mil statliga vägar. Förenklat kan man säga att det är de större vägarna som förbinder våra städer/regioner och går igenom våra städer.

Alla statliga vägar har en vägklass mellan ett och fem, som avgör hur snabbt vägen ska plogas. Den reglerar också hur mycket snö som får finnas kvar på vägen en viss tid efter att det har slutat snöa.

–  Trafikmängden och funktionen avgör vilken klass vägarna får, säger Dan Eriksson.

Vägar med vägklass 1 ska plogas redan inom två timmar, även om det bara har fallit en centimeter snö.
Vägar med vägklass 1 ska plogas redan inom två timmar, även om det bara har fallit en centimeter snö. Foto: Johan Nilsson/TT

Det kommunala vägnätet ansvarar respektive kommun för.

–  Varje kommun har förstås olika krav och förutsättningar. De har sällan budget för att kunna hålla samma standard som på det statliga vägnätet. Ofta får de prioritera busstrafiken och vägar till vårdcentraler och andra viktiga samhällsfunktioner först. Sedan tar man resten, säger Dan Eriksson.

Det är bra att ha en spade/snöskyffel med sig i bilen om man behöver skotta sig loss.
Det är bra att ha en spade/snöskyffel med sig i bilen om man behöver skotta sig loss. Foto: Shutterstock

För att snöröjningen ska fungera krävs mycket planering och metodiskt arbete. Varje snöröjningsrutt är noga uttänkt för att trafiken ska flyta. Det gäller också att röja när få rör sig ute, då kommer man åt bäst. Det innebär hårda krav på de entreprenörer som Trafikverket anlitar.

–  Förutom alla vanliga upphandlingsregler, måste de som snöröjer och halkbekämpar det högtrafikerade vägnätet göra ett speciellt teoriprov där man kontrollerar deras kunskaper. Sedan följer vi upp och ser så att de levererar enligt överenskommelse, säger Dan Eriksson.

Lisa Wallström / TT

Fakta

Vägklasser bestämmer när plogbilen ska komma

Länskartor som visar vägklasser i olika län finns på Trafikverket.se. Där kan du läsa när plogbilen kommer till just din väg. Med vissa undantag ser vägklasserna och kraven på snöröjning och halkbekämpning ut så här:

+ Vägklass 1. När det fallit en centimeter snö har plogbilen två timmar på sig att ploga. Efter att det slutat snöa ska vägen vara snö- och isfri inom två timmar.

+ Vägklass 2. När det kommit en centimeter snö har plogbilen normalt tre timmar på sig att ploga. Efter att det slutat snöa ska vägen vara snö- och isfri inom tre timmar.

+ Vägklass 3. När det kommit en centimeter snö har plogbilen normalt fyra timmar på sig att ploga sträckan. Fyra timmar efter avslutat snöfall ska det finnas åtminstone snö- och isfria hjulspår på vägen. Snösträngar kan alltså förekomma.

+ Vägklass 4. När det kommit två centimeter snö har plogbilen normalt fem timmar på sig att ploga sträckan. Fem timmar efter avslutat snöfall får det ligga högst två centimeter snö på vägen.

+ Vägklass 5. När det kommit tre centimeter snö har plogbilen normalt sex timmar på sig att ploga sträckan. Sex timmar efter avslutat snöfall får det ligga högst tre centimeter snö på vägen.

Källa: Trafikverket

Fakta

Bra att ha i bilen på vintern

+ Spade/snöskyffel för att kunna skotta loss sig.

+ Varma kläder, stövlar och reflexväst.

+ Ficklampa, tändstickor/tändare om du måste göra upp eld för värmens skull en bit från bilen.

+ Bogserlina och en påse med sand.

+ Choklad, russin och vattenflaska.

Källa: Civilförsvarsförbundet

Artikeltaggar

CivilförsvarsförbundetDan ErikssonSamhälleSnöSnöröjningTrafikTrafikverketVäderVinter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.