Hoppa till huvudinnehållet

Nu övas det för fullt inför lucia: ”Det blir pampigt”

Publicerad:
Andrea Stenberg (i fokus) ser fram emot årets luciakonsert. Hon har varit med förut och tycker om alla förberedelser innan det är dags för show. Foto: Kajsa Juslin

”Så mörk är natten i midvintertid, men se då nalkas lucia”. Flera traditionella luciasånger ljuder i rummet när kören Voices tränar inför årets luciakonsert.

– Lucia är kul, och det är roligt att träffas och sjunga tillsammans med de andra körerna, säger Andrea Stenberg.

Mörkret har lagt sig utanför fönstret. Men inne på Karlskoga kulturskola lyser ljusstakarna i fönstret när ungdomskören Voices sjunger de sånger som kommer att vara med i konserten.

– Vad bra ni har övat på den här låten. Jättebra, utbrister Philip Wilson när kören tystnat efter en av alla låtarna.

Philip Wilson är ny sånglärare på kulturskolan sedan i augusti och har hand om alla sex körer. Han är nyexaminerad från Musikhögskolan Ingesund, men har varit här i Karlskoga en omgång tidigare när han var ute på praktik.

Mysig tradition

Nu har han dock blivit ordinarie sånglärare och allt fokus ligger på att få låtarna att sitta inför lucia. Alla hans sex körer kommer att vara med på konserten i kyrkan.

Philip Wilson är ny sånglärare på skolan.
Philip Wilson är ny sånglärare på skolan. Foto: Kajsa Juslin

– Lucia är en mysig tradition nu när det är så mörkt ute. Det är väldigt nordiskt och firas inte på samma sätt i andra länder, så det är något vi måste ta tillvara på, säger han.

Han fortsätter sedan:

– Det betyder mycket för körverksamheten också. Den svenska kören är känd i världen och jag tror att lucia har en del i det. Man samlas och sjunger tillsammans.

Philip Wilson och Inga-Lill Brogeland Morfeldt turas om med att sitta vid pianot.
Philip Wilson och Inga-Lill Brogeland Morfeldt turas om med att sitta vid pianot. Foto: Kajsa Juslin

Han sjunger mer poplåtar i vanliga fall tillsammans med kören, och att göra just en luciakonsert är nytt för honom. Men han berättar att han jobbar tätt tillsammans med de andra lärarna och de har tillsammans satt ihop repertoaren.

”Ni måste ta i mer”

Den här torsdagskvällen är Inga-Lill Brogeland Morfeldt på plats och övar med kören. Hon har varit sånglärare på kulturskolan i många år, men gick i pension för tre år sedan. Tillsammans coachar de nu kören och turas om att sitta vid pianot.

”Natten går tunga fjät, runt gård och stuva...” . Tjejerna sitter i en ring, men de sjunger något tyst.

– Kommer ni ihåg vad vi sa förra gången, ni ska ju tåga in så det blir svagt för de som sitter i kyrkan. Sen blir det starkare och starkare, så ta i starkare än vad ni tror blir bra, säger Ingalill Brogeland Morfeldt.

De ställer sig upp och kör låten en gång till. Den här gången blir det högre. Mäktigare.

Line Augustsson i sång.
Line Augustsson i sång. Foto: Kajsa Juslin

– Mycket bättre. Ni måste ta i mer, det går inte att småsjunga den här. Sjung på riktigt, tänk musikalsångkänsla, säger Inga-Lil Brogeland Morfeldt.

Sen kör de vidare med nästa låt.

Gillar att dansa

När sånglektionen närmar sig sitt slut packar tjejerna ihop sina sångtexter, väskor och jackor.

Tuva Nordö, 13 år, och Andrea Stenberg, 12 år, stannar och småpratar en liten stund.

– Jag har varit med sen 2017 och gått lucia flera gånger tidigare. Det är roligt att träffas och sjunga tillsammans med de andra körerna, säger Andrea Stenberg.

Tuva började den här kören tidigare i år, men har gått i andra körer innan dess.

– Lucia är en jättekul tradition. Det bästa är att dansa i gången, eftersom jag går både i dans och musik, säger hon.

Tuva Nordö är inte speciellt nervös inför konserten. ”Vi gör ju det tillsammans med andra, som en grupp”, säger hon.
Tuva Nordö är inte speciellt nervös inför konserten. ”Vi gör ju det tillsammans med andra, som en grupp”, säger hon. Foto: Kajsa Juslin

På kvällen den 13 december är det dags för Voices, tillsammans med de fem andra körerna, att ta plats i Karlskoga kyrka.

– Det kommer bli en häftig konsert med orgel, det blir pampigt, säger Philip Wilson.

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga kulturskolaKonserterKörerLuciaMusikNöje/KulturSång

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.