Hoppa till huvudinnehållet

Nu har regementet invigts – ÖB: ”Sikta långt och högt, det är dit vi ska”

Publicerad:
Överlämning av regementets standar till överste Lars O Jonsson.
Överlämning av regementets standar till överste Lars O Jonsson. Foto: Magnus Carlsson

Landshövdingar, kommunalråd och riksdagsmän fick nöja sig med att spela andrafiolen den här gången. Men prins Carl Philip, överbefälhavaren och försvarsministern i talarstolen invigdes regementet högtidligt under söndagen.

Invigningsprogrammet tjuvstartade egentligen redan kvällen innan med en mycket uppskattad konsert av Arméns musikkår. Men det var bara ouvertyren. Huvudakten klaras av på en dryg halvtimme på söndagsförmiddagen.

Prins Carl Philip är först ut i talarstolen, men innan dess är det inspektion av förbandet. Militären håller hårt på sina traditioner och invigningsceremonin följer en strikt mall som inte lämnar något som helst utrymme för improvisationer.

Prins Carl Philip är dessutom hertig av Värmland och kände därför lite extra för invigningen.
Prins Carl Philip är dessutom hertig av Värmland och kände därför lite extra för invigningen. Foto: Magnus Carlsson

Prinsen inleder med att konstatera att han idag gör samma sak som hans farfars far kronprins Gustav Adolf, sedermera kung Gustav VI Adolf, gjorde 1943. Då invigdes Bergslagens artilleriregemente första gången.

– För mig är det lite speciellt att stå här och inviga regementet igen, säger Carl Philip.

Han är ju inte bara prins utan även hertig av Värmland. Att då får vara med när regementet återuppstår känns förstås fint.

Regementschef Lars O Jonsson tar emot standaret som visar att regementet är åter i Kristinehamn. Han får dock avvakta med att ta plats i talarstolen.

Tackar lokala politiker

Försvarsminister Pål Jonson känner ju som värmlänning också lite extra för att regementet återuppstår:

– Idag slår hjärtat lite extra.

Han riktar ett tack till de lokala politiker som har verkat för regementet. Han nämner Marie Oudin (M), Bjarne Olsson (S) och Torsten Bergstedt (M), men också riksdagskollegan Daniel Bäckström (C).

Försvarsminister Pål Jonsson (M) har varit involverad i förarbetet ända sedan de lokala partivännerna väckte frågan om ett nytt regemente.
Försvarsminister Pål Jonsson (M) har varit involverad i förarbetet ända sedan de lokala partivännerna väckte frågan om ett nytt regemente. Foto: Magnus Carlsson

Precis som prinsen gjort strax innan noterar han att regementet invigs på Sankta Barbaras dag. Hon är artilleriets skyddshelgon, så dagen är vald med omsorg.

– Nu är det upp till er i försvaret att ta vid och utveckla verksamheten. Ni har mitt och regeringens fulla stöd, avslutar Pål Jonson.

ÖB Micael Bydén instämmer i glädjeyttringarna och talar om en glädjens dag:

– Under en period om drygt 60 år fostrades artillerister i Kristinehamn. Den anda som fanns då kvarstår nu när regementet återuppstår. Nu kommer doften av krut och vapenfett att åter kännas i Kristinehamn.

En ny tid

Han betonar dock att allt inte är som förr. Försvaret har utvecklats under de snart 20 år som gått sedan regementet försvann, omvärlden har förändrats. Sverige är på väg in i en försvarsallians.

Överbefälhavare Micael Bydén: "Sikta långt och högt för det är dit vi ska."
Överbefälhavare Micael Bydén: "Sikta långt och högt för det är dit vi ska." Foto: Magnus Carlsson

– Så det är rätt tid att återetablera regementet. Nu skapas förutsättningar för en bred folklig förankring, fortsätter han och skickar med en uppmaning till blivande Bergslagsartillerister:

– Sikta långt och högt, för det är dit vi ska nå.

Med de orden överlämnar han både regementet och talarstolen till regementschefen. Lars O Jonsson har tidigare tjänstgjort vid Bergslagens artilleriregemente i omgångar.

– Så det är härligt att vara tillbaka i Värmland igen, säger han.

"Det här är min fjärde arbetsdag. Jag hoppas det blir lite lugnare efter det här", sade Lars O Jonsson efter avslutad invigning.
"Det här är min fjärde arbetsdag. Jag hoppas det blir lite lugnare efter det här", sade Lars O Jonsson efter avslutad invigning. Foto: Magnus Carlsson

Han uttrycker sin tacksamhet över att få chansen att leda det nya regemente och tar sig an uppgiften med stolthet. Han knyter an till ÖB:s ord om att behålla andan, att gamla traditioner ska förenas i ett nytt regemente.

– Jag anmäler till hans kungliga höghet att regementet åter är redo att lösa uppgifter i konungens tjänst, avslutar han ceremonin varpå regementets marsch spelas.

Sannolikt tillrar en och annan tår nedför fårade kinder på före detta pensionerade officerare i publiken. För det är, som prins Carl Philip sade i sitt tal, en stor dag för Kristinehamn.

  • Etableringschef Sven Antonsson inledde programmet.
    Etableringschef Sven Antonsson inledde programmet. Foto: Magnus Carlsson
  • Noraskogs kompani utbildas för närvarande vid P4 i Skövde, men kommer att flytta till Villingsberg innan det är åter i Kristinehamn.
    Noraskogs kompani utbildas för närvarande vid P4 i Skövde, men kommer att flytta till Villingsberg innan det är åter i Kristinehamn. Foto: Magnus Carlsson
  • Daniel Lagrell, kompanichef för Noraskogs kompani.
    Daniel Lagrell, kompanichef för Noraskogs kompani. Foto: Magnus Carlsson
  • Många ville föreviga invigningen.
    Många ville föreviga invigningen. Foto: Magnus Carlsson
  • Daniel Bäckström (C) har också jobbat hårt i riksdagen för att Kristinehamn skulle få tillbaka sitt regemente.
    Daniel Bäckström (C) har också jobbat hårt i riksdagen för att Kristinehamn skulle få tillbaka sitt regemente. Foto: Magnus Carlsson

Artikeltaggar

A9BarbaraCenterpartietFörsvarFörsvarsetableringenInspektionerKristinehamnKungligheterLars O JonssonMicael BydénMilitärPål JonsonPrins Carl PhilipTraditionerVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.