Hoppa till huvudinnehållet

Erkände att de skulle slanga diesel – frias av en oenig tingsrätt

Publicerad:
ÖREBRO 20190830Örebro tingsrätt.Foto: Pavel Koubek / TT / kod 11380
ÖREBRO 20190830Örebro tingsrätt.Foto: Pavel Koubek / TT / kod 11380 Foto: Pavel Koubek/TT

De båda kvinnorna i 18-årsåldern, en från Karlskoga och en från Örebro, greps i Örebro med efter att de ska ha försökt stjäla diesel. Frågan är hur ”nära” de var att fullfölja brottet och om de frivilligt avbröt försöket.

En person larmade polisen den första april 2022 efter att han sett två personer som var invid en grävmaskin. En av personerna höll vakt medan den andra gick runt på grävmaskinen med en ficklampa. Mannen förklarade hur deras bil såg ut och polisen kunde stoppa bilen i närheten. I bilen satt två kvinnor i 18-årsåldern. I förhör på plats erkände kvinnorna att de skulle slanga diesel, men inte lyckats. En av kvinnorna sa att de tittat efter tanklocket, stoppat ner ”änden på grejen” men att de inte förstått hur de skulle göra eller konsekvenserna av vad de gjorde.

Tog tillbaka erkännandet

Kvinnorna har vid huvudförhandlingen tagit tillbaka sina respektive erkännanden och sagt att de inte förstod vad de erkände. Örebrokvinnan säger att hon fick en dålig magkänsla efter att de rekat på platsen och att de därför åkte därifrån medan Karlskogakvinnan sa att hon inte vet var tanklocket sitter på en grävmaskin och de tog inte ens med sig slangningsverktyget från bilen när de rekade på platsen.

Åklagaren åtalade de båda kvinnorna för försökt till stöld.

Tingsrätten är klar över att de båda kvinnorna var ute för att slanga diesel, en frågan är hur nära de var punkten då deras handlande blev ett försök och om de frivilligt avbröt försöket.

Oenig rätt

Tingsrätten skriver att åklagaren inte bevisat ifall det handlar om ett frivilligt tillbakaträdande. Det innebär att någon frivilligt avbryter en brottslig handling eller på annat sätt ser till att brottet inte fullbordas. Frivilligt tillbakaträdande innebär att försöket eller förberedelsen inte bestraffas. Mot den bakgrunden ska åtalet ogillas.

Det är en oenig rätt som friar kvinnorna. Att Karlskogakvinnan inte visste hur hon skulle göra, är inte att anse som ett frivilligt tillbakaträdande och därför ska de dömas för försök till stöld.

Artikeltaggar

ÅklagareÅtalBrott, lag och rättDieselKarlskogaÖrebroÖrebro tingsrättStölder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.