Hoppa till huvudinnehållet

Bowlinghallen i fara igen – kanske stänger i vår

Publicerad:
Tord Johansson berättar om läget där ett serveringstillstånd skulle kunna hjälpa upp omsättningen och om svikna löften som de upplever sig ha utsatts för.
Tord Johansson berättar om läget där ett serveringstillstånd skulle kunna hjälpa upp omsättningen och om svikna löften som de upplever sig ha utsatts för. Foto: Kajsa Juslin

Knappt ett år efter övertagandet ser de ingen möjlighet att fortsätta och med ett kontrakt som de inte får hjälp att ta sig ur kanske likvidation är enda utvägen för bowlinghallen i Degerfors. Arrendatorerna har redan lagt ner stora summor och känner ingen respons från fastighetsförvaltaren, som de anser lovade mer än de höll.

I januari slogs dörrarna upp till Degerfors bowlinghall efter att ha varit bommat cirka ett år, sedan tidigare arrendator gick i konkurs. Bowlarna jublade över öppnandet. De nya arrendatorerna Nina och Tord Johansson sa dock att de skulle behöva dubbla omsättningen, jämfört med vad den legat på i hallen, för att det skulle bära sig.

Tord, som är konsult och jobbar inom läkemedelsbranschen, jobbade kvar på sitt jobb men gick ned i tid för att kunna hjälpa till i bowlinghallen där han under tiden inte har tagit ut någon lön.

Nina valde att sluta sitt jobb inom vården, för att på heltid ägna sig åt bowlinghallen. Utöver det anställde de en person på lönebidrag.

Höll inte löften

Nu, knappt ett år senare, är läget ganska ohållbart.

– Vi kör fram till april, sen klarar vi det inte längre. Tyvärr ser det inte ut som vi kommer klara att driva hallen över sommaren, om det inte händer ett väldigt mirakel under våren. Vi gör allt vi kan nu för att hålla så låg budget som möjligt och klara oss till våren, så att alla pensionärer hinner spela klart sina serier. Det vore tråkigt att sätta dem ute på gatan igen, säger Tord Johansson och fortsätter:

– Degerforsbyggen har lovat en massa och sen inte hållit det. Mycket har vi fått lagt ut själva, som de skulle fixa, för de lovade att hålla hallen i fungerande skick. Det hade varit bra att ha kvar de 40 000 kronorna vi fick lägga på att byta utslitna delar på maskinerna och då pratar vi bara delar, för arbetet gjorde jag själv.

Elsmäll

Därefter kom nästa smäll, en elräkning som låg 40 000 kronor över den som tidigare varit i hallen men Johansson fick inget svar på vad det var som inte stämde.

Han kopplade till slut in Degerfors energi, då det konstaterades att det var en vattenkokare i ventilationsrummet som var till för att skapa ånga för trägolven som drog så mycket mer el, den var kopplad till en separat mätare.

– Det var sen man hade trägolv i hallen, vilket säkert var 25 år sen för det är laminat nu. Hade de bara talat om det tidigare så hade vi kunnat slå av den och sparat ström och pengar, säger Johansson.

Således 80 000 kronor totalt, som arrendatorerna tycker kunde varit bra att ha till annat.

Ruljans

För att få mer ruljans och omsättning ville man få hjälp till ett godkänt kök, som kunde möjliggöra serveringstillstånd. Reglerna varierar från kommun till kommun, i Degerfors krävs godkänt restaurangkök för att man ska få utskänkningstillstånd, enligt Johansson.

– Reglerna här har skärpts jämfört med tidigare och man kan visserligen söka för slutet sällskap, men det är väldigt hårt och samma kostnad för tillståndet samtidigt som det är ett fåtal man får servera, säger Johansson.

Om sommaren är det inga som bowlar och Johansson menar att man inget har att erbjuda campinggäster eller andra heller, om man inte kan locka med öl eller ett glas vin.

– Det gör också oerhört mycket för omsättningen, det märker vi där vi hört oss för på andra ställen, bland annat Nobelhallen, säger Johansson.

Förhalades och fördyrades

Diskussionerna om kök började under våren och Johansson fick från fastighetsbolaget besked att det skulle de fixa till snabbt.

– De sa att det kanske skulle bli så låg kostnad, eftersom de har eget folk som kunde göra det, att det kanske inte behöver bli hyreshöjning. Senare sa de att det kan bli en viss hyreshöjning och jag sa att ”är det 10 000 kronor mer i månaden så kan vi mäkta med, men då måste det stå klart efter semestern”, berättar Johansson.

Senare fick han besked att det inte skulle bli klart förrän i höst.

– Varefter besked kom att det skulle bli än senare och dyrare. I november sa de att vi kunde vänta en hyreshöjning med 300 000 kronor per år och köket skulle kosta en miljon att bygga plus att det skulle läggas ut på upphandling, vilket skulle ta tid, säger Johansson och tillägger:

– Vår uppfattning är att de inte velat att vi ska få till det här, vi hade hoppats att Degerfors kommun och Degerforsbyggen skulle vilja bowlingen finnas kvar, bollen ligger hos dem nu tycker jag.

Han har även vänt sig till kommunens tillväxtenhet och hade hoppats att man skulle agera.

Låst i kontrakt

Han berättar att det utöver pensionärer som spelar är väldigt många andra som spelar bowling, bland annat ungdomar som köper månadskort, barnkalas som förläggs där, företag som gästar och så var det tänkt att bowlingklubben Asterix skulle starta upp igen.

Det är mellan 80 och 100 som spelar bowling per vecka i hallen.

Men nu ser man inga möjligheter att fortsätta.

– På nåt sätt måste vi komma ur kontraktet, det löper till december 2026 och med en hyra på cirka 27 000 kronor i kvartalet blir det stora kostnader. Det finns väl inte så mycket att vinka på, det verkar inte som de vill hjälpa oss komma ur det och om inte så måste bolaget likvideras. Det är det som är det sorgliga, det kommer att leda till det, säger Johansson.

Från Degerforsbyggen svarar man att man är av uppfattningen att allt som enligt gällande lokalkontrakt ligger på hyresvärden att åtgärda är genomfört. ”Utöver den grundinvestering som genomfördes inför uthyrning av lokalen har ytterligare åtgärder genomförts till en extra kostnad om cirka 240 000 kronor för att hyresgästen skulle komma igång och kunna bedriva verksamhet”, svarar man från Degerforsbyggen.

”Vi har inte i egenskap som hyresvärd vid något tillfälle kommunicerat att mer investeringar kommer genomföras utan att det på något sätt behöver täckas upp av en ytterligare hyresjustering”, svarar Degerforsbyggens vd Rickard Erhard angående kritiken från arrendatorn.

Läs tidigare artiklar om bowlinghallen här:

Nu rullar kloten och faller käglorna i bowlinghallen igenBefarar att bowlinghall blir omklädningsrumOense om vem som äger anläggningen

Artikeltaggar

BowlingBudgetarDegerforsDegerfors kommunDegerforsbyggenEkonomiNäringslivOmsättningServeringstillståndStora vallahallen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.