Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: SD och regeringen slår mot välfärden

Publicerad:
<strong id="strong-9587fb62f98bb6839bf41c76eb54118d">Anne Hölmebakk, distriktsordförande Vänsterpartiet Värmland, menar att det finns en annan väg att gå än den SD och regeringen går just nu. En väg för att prioritera välfärden.</strong>
Anne Hölmebakk, distriktsordförande Vänsterpartiet Värmland, menar att det finns en annan väg att gå än den SD och regeringen går just nu. En väg för att prioritera välfärden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nu har Sverigedemokraterna och högerregeringen lagt fram sin första budget. Det är en budget som innebär stora nedskärningar i välfärden. Det blir färre anställda i skolan, sjukvården och äldreomsorgen runtom i landet. Deras nedskärningspolitik kommer även drabba Värmland.

SD och regeringen satsar inte ens hälften av det som behövs för att välfärden ska klara av att behålla dagens nivå. Detta enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) som har beräknat vad som krävs för att kunna ha kvar lika många lärare, sjuksköterskor, undersköterskor och annan välfärdspersonal som idag. Totalt sett innebär det runt 15 000 färre anställda i den svenska välfärden. Det är helt fel håll att gå.

För Värmlands län motsvarar det 410 färre anställda i välfärden, i kommuner och region. Så ser den budget ut som SD och högerregeringen har lagt för Sverige.

Det här kommer att märkas i vardagen för många människor. För de som har barn i skola och förskola. För de äldre som är beroende av hemtjänsten. För den som blir sjuk och behöver vården.

Färre anställda betyder också en betydligt stressigare arbetsdag för de som arbetar i välfärden. Under pandemin var alla överens om att vårdpersonalen var hjältar. Nu ska de ha nedskärningar. Det innebär också att lokala styren kommer få jobba än hårdare för att ha bra personalpolitik.

Alla partier säger att de vill satsa på skolan och de pratar gärna om hur mycket de vill göra för vården och omsorgen. Men om man inte är beredd att satsa de pengar som behövs för att behålla personalen, vad är då löftena värda? Det är ju personalen som gör jobbet.

Vad lägger då Sverigedemokraterna och regeringen pengar på i stället? En av de allra största sakerna i deras budget är en särskild skattesänkning för de som tjänar över 46 000 kronor i månaden. Den skattesänkningen kostar 13 miljarder, men ger inte en enda krona till någon som tjänar under 46 000 kronor i månaden. De som tjänar drygt 50 000 i månaden eller mer får däremot en hel tusenlapp i månaden i sänkt skatt. Det är faktiskt en helt orimlig prioritering i krisen.

Sverigedemokraterna har ofta sagt att de värnar välfärden. Nu har de fått makt på riktigt. Då blev resultatet skattesänkningar för de allra rikaste och stora nedskärningar i skolan, sjukvården och äldreomsorgen.

Men det går att gå en annan väg genom krisen – en rättvis väg. Med vårt budgetförslag på nationell nivå skulle Värmland få 674 fler anställda i välfärden än med regeringens. Vi behöver också införa Sverigepriser på el och hjälpa vanliga hushåll med små marginaler. Vi måste göra de nödvändiga investeringarna för klimatet som samtidigt skapar mängder jobb i lågkonjunkturen. Vi behöver stoppa vinstuttagen från välfärden, så att resurserna går till mer personal i stället för att försvinna till vinster. Det är Vänsterpartiets väg.

Anne Hölmebakk, distriktsordförande Vänsterpartiet Värmland

Mirja Snider, distriktsordförande Vänsterpartiet Värmland

Artikeltaggar

ÄldreomsorgAnne HölmebakkÅsikterBudgetarInsändareMirja SniderSverigedemokraternaVälfärdVänsterpartietVårdVärmlands län