Hoppa till huvudinnehållet

Länsstyrelsen får besluta om lodjursjakt

Publicerad:
Reporter Anders Persson
Anders Persson
anders.persson@kt-kuriren.se
Foto: Junge

Naturvårdsverket överlåter möjligheten att fatta beslut om licensjakt på lodjur till alla län utom Gotlands län. Antalet lodjur överstiger med marginal gynnsam bevarandestatus, motiverar Naturvårdsverket sitt beslut.

Resultaten från årets inventering av lodjur visar att det finns omkring 1 450 lodjur i Sverige. Populationen ligger med marginal över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 870 individer. Inventeringen visar också att alla rovdjursförvaltningsområden har uppnått sina miniminivåer.

”Att länsstyrelserna själva kan besluta om licensjakt är en förutsättning för att uppnå riksdagens målsättning om en regionaliserad rovdjursförvaltning”, säger Carl-Johan Lindström, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Sverige är uppdelat i tre rovdjursförvaltningsområden, norra, mellersta och södra. När referensvärdet för lodjur är uppnått för hela Sverige kan Naturvårdsverket överlåta möjligheten att fatta beslut om licensjakt till alla länsstyrelser som ingår i det förvaltningsområdet.

”Vi har beaktat lodjursstammens bevarandestatus och de rovdjurspolitiska målen när vi kommit fram till det här beslutet”, säger Carl-Johan Lindström.

Artikeltaggar

BeslutDjur och naturGotlands länJaktLänsstyrelsen i Örebro länNaturvårdsverket

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.