Hoppa till huvudinnehållet

Lång fördröjning för renoveringen av Nobelstadion: ”Absolut inte bara negativt”

Publicerad:
Sebastian Pisoni – kommunens projektledare för den omfattande renoveringen av Nobelstadion.
Sebastian Pisoni – kommunens projektledare för den omfattande renoveringen av Nobelstadion. Foto: Dennis Pavlovic

Renoveringen av Nobelstadion kommer pågå ett drygt halvår längre än väntat. Detta efter att omfattande vattenskador upptäckts.

– Det är absolut inte bara negativt. Det kommer att kosta mer och ta längre tid, men vi kommer också få fler ytskikt och delar utförda, säger projektledaren Sebastian Pisoni.

Upprustningen av Nobelstadion började med de nya löparbanorna, som invigdes i augusti 2020.

I början av 2022 inleddes sedan den stora delen – renoveringen av A-huset (byggnaden under läktaren) och B-huset (där KB byter om, ”Aphuset”).

Planen var att arbetet skulle vara slutfört innan december, men så blev inte fallet.

Örebroföretaget Boman & Svahn Bygg & Entreprenad, som utför entreprenaden åt arenaägaren Karlskoga kommun, upptäckte tidigt vattenskador i källaren i A-huset.

– Det var ju hela källaren. Det kom vatten underifrån, från marken. Huset är byggt på sand, i och med att det här är en gammal sandtäckt. Det är kanske inte grundlagt utifrån dagens byggstandarder, säger projektledare Pisoni.

– I dag grundlägger man på ett helt annat sätt där vattnet och fukten leds bort från fastigheten.

”Inte så vi vill jobba”

Med tanke på vattenskadans omfattning beslutade kommunen att riva ut hela golvet i källaren, vilket inte var tanken från början.

– Alternativet var att lägga igen och hoppas på att det inte skulle bryta igenom. Men då hade det kanske varit någon annans problem om 25 år. Det är inte så vi vill jobba i kommunen längre.

Lösningen blev ett golv med ett mekaniskt frånluftssystem.

– Det kommer göra att vi aldrig får fuktproblem i bottenplattan igen, vilket är väldigt bra.

Efter vattenskadan i källaren gjordes en totalsyn av resten av A-huset samt B-huset.

– Vi hade så klart gjort en syn tidigare, men vatten och fuktmätning ingick inte i det första åtagandet för statusbesiktning. Totalsynen visade vattenskador på båda våningarna i A-huset och även i hus B.

Nya kostnaden

Pisoni berättar att den ekonomiska beräkningen, hur stor fördyring vattenskadorna skulle orsaka, var klar i maj.

– Kostnaden för hela vattenskadan uppgick till cirka sex miljoner i merkostnad. Det krävdes dock inte mer än 2,5 miljoner i tilläggsäskande tack vare grundligt arbete med projektekonomin. Vi har flyttat pengar i projektet och hittat billigare lösningar. Den totala investeringen kommer landa på cirka 35 miljoner kronor.

Den nya tidsplanen är att renoveringen, om inget nytt oförutsett händer, kommer vara klar innan juli.

Projektledare Pisoni tror och hoppas att idrottsföreningarna som använder Nobelstadion ska ha förståelse för situationen.

– Jag tror att folk förstår skicket på arenan. Det är inte bara jag som har sprungit runt i de här lokalerna i 20 år.

”Vi gör mer på huset nu”

Han är själv idrottsaktiv på Nobelstadion i form av ordförande och tränare i Karlskoga Friidrott.

– Det är många som har gått och känt ”det måste hända något snart”. Nu när det väl händer, att det då påträffas såna här skador... Det är nästan väntat. Det är klart det inte är önskvärt att verksamheterna påverkas i sex månader till, men känslan jag har fått är att föreningarna tycker att det är bra att man gör det här nu.

Projektledaren ser, som konstaterat, även fördelar med fördröjningen och fördyringen.

– Extra miljonerna som vi lägger in i projektet gör att vi får mycket mer än vad ursprunget var. Vi gör mer på huset nu helt enkelt, som gör att det kommer stå längre.

– Nu blir alla omklädningsrum, bastudelar och duschrum nya. De tillskjutna miljonerna innefattar väggar, golv och tak. Det här är saker som annars hade fått vara kvar till viss del.

Ett av duschrummen i A-huset.
Ett av duschrummen i A-huset. Foto: Dennis Pavlovic
Nobelstadion renoveras enligt modellen att hela stadion ska vara tillgänglighetsanpassad. Här visar Sebastian Pisoni upp en ny hiss i A-huset.
Nobelstadion renoveras enligt modellen att hela stadion ska vara tillgänglighetsanpassad. Här visar Sebastian Pisoni upp en ny hiss i A-huset. Foto: Dennis Pavlovic
På samma tema, tillgänglighetstemat, finns det nu även en asfalterad gång ner till konstgräsplanen Kemab Arena. Annan renovering som görs eller kommer utomhus är: byte av bänkar på huvudläktaren, uppfräschning av stenläktaren mittemot, ny stenläktare till Kemab Arena, ny stenläktare till C-planen samt nedmontering av A-planens ljusmaster som har dömts ut som allmänfaror.
På samma tema, tillgänglighetstemat, finns det nu även en asfalterad gång ner till konstgräsplanen Kemab Arena. Annan renovering som görs eller kommer utomhus är: byte av bänkar på huvudläktaren, uppfräschning av stenläktaren mittemot, ny stenläktare till Kemab Arena, ny stenläktare till C-planen samt nedmontering av A-planens ljusmaster som har dömts ut som allmänfaror. Foto: Dennis Pavlovic
Stora renoveringen av Nobelstadion har inletts: ”Ett lyft för hela huset”

Artikeltaggar

Bostad och byggenEkonomiInvesteringarKarlskogaKarlskoga kommunNobelstadionPolitikRenoveringarSebastian PisoniSportVattenskada

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.