Hoppa till huvudinnehållet

Övervikt och fetma bland unga tilltar i Örebro län

Publicerad:
Love Tallmyren
love.tallmyren@karlskogatidning.se
Genrebild. Barnen på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Genrebild. Barnen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Anders Wiklund/TT

Trots särskilda insatser för att främja hälsosam viktutveckling ökar andelen elever med övervikt och fetma i Örebro län. Det här visar en ny rapport utfärdad av regionen som även pekar på att barn och unga med dessa problem mår psykiskt sämre.

I den nyligen publicerade rapporten lyfter man data som samlats in under fjolårets läsår, genom hälsosamtal med elever i förskoleklass, årskurs fyra och sju samt förstaårselever på gymnasiet. Det här har gjorts genom Elevhälsodatabasen ELSA, som är ett samarbete mellan region Örebro län och länets samtliga kommuner.

Det är genom detta samarbete man under sju års tid samlat in och analyserat denna typ av information – en tidsperiod man nu förbinder med en dyster hälsoutveckling. I ett pressmeddelande konstaterar regionen att andelen elever med övervikt och fetma har ökat med 2 procentenheter under denna tidsram och att man i rapporten gjort ett försök att undersöka skälen till denna ökning.

Ombytliga mattider

Här sätter man fingret på flertalet samband mellan övervikt eller fetma och olika livsvillkor, levnadsvanor eller andra omständigheter som berörs vid hälsosamtalen i skolan. I rapporten lyfter man bland annat att huvudvärk och annan värk i kroppen är vanligare bland de med övervikt och fetma och att det dessutom finns en stark koppling till oregelbundna matvanor och avsaknaden av fysisk aktivitet och dessa hälsotillstånd.

Det starkaste sambandet uppges dock vara självbilden av de som har övervikt eller fetma, där dessa elever ofta har en mindre positiv syn på framtiden. Marie Nybäck, nutritionist inom regionen, påpekar särskilt allvaret med övervikt och fetma i tidig ålder.

– Den växande kroppen är känsligare för påverkan, och ju längre tid med obesitas, desto större är risken. En tidig utveckling av obesitas är således allvarligt för den framtida hälsan. Men redan som barn finns risk för att utveckla insulinresistens, blodfettrubbningar och leverpåverkan. Det finns också en ökad risk för psykisk ohälsa. Ju mer övervikt ett barn har desto mer ökar risken. Barn med obesitas utsätts i högre grad än andra barn för mobbing, stigmatisering och drabbas oftare av depression, låg självkänsla och stress, förklarar Nybäck, i ett pressmeddelande.

Globalt fenomen

Utvecklingen tycks dock inte vara endemisk för Örebro län, utan benämns av Värlshälsoorganisationen WHO som ett av de allvarligaste hoten mot folkhälsan världen över.

– Vår förhoppning är att den här rapporten ska bidra till att lyfta ett av våra stora folkhälsoproblem, utgöra en kunskapskälla och komma till användning för beslutsfattare och personer som på olika sätt och på skilda nivåer i samhället arbetar med de yngre länsinvånarnas livsvillkor, levnadsvanor och hälsa, klargör Carina Persson, epidemiolog inom regionen.

Artikeltaggar

BarnNyheterPsykisk ohälsaVård och omsorgWHOÖrebroÖrebro län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.