Hoppa till huvudinnehållet

På förslag: Bruks- och Parkskolan slås ihop och stadierna delas upp

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Kim Bäckström (V) förklarar att orsaken till att förslaget kommit från förvaltningen är det besparingskrav som nämnden har över sig.
Kim Bäckström (V) förklarar att orsaken till att förslaget kommit från förvaltningen är det besparingskrav som nämnden har över sig. Foto: Kajsa Juslin

Lågstadium på Bruksskolan och mellanstadium på Parkskolan. En samorganisation där stadierna delas upp mellan nämnda skolor, finns som förslag inför årets sista möte med kultur- och utbildningsnämnden i Degerfors.

Redan innan frågan har behandlats i nämnden har reaktioner kommit till kommunen genom skrivelse där man rasar mot förslaget och ifrågasätter hur man tänker och hur man tror att man ska få fler att bosätta sig i kommunen genom det. I skrivelsen ifrågasätter man om man inte vill ha barnfamiljer, utan bara pensionärer och fotbollsspelare i kommunen, eftersom man tycker att det bara satsas på Stora Valla.

I skrivelsen nämns hur Stora Vallaskolan under många år var en av de sämsta i landet och personen befarar att man nu kör låg- och mellanstadieskolorna samma väg.

Besparing

Vi frågar kultur- och utbildningsnämndens ordförande Kim Bäckström (V) vad anledningen är till att förslaget kommit upp.

– Anledningen är att man ska kunna förbättra och bibehålla kvalitet för det är inga lysande resultat i kommunens skolor, även om vi är på väg åt rätt håll. Rekrytering underlättas av att det är ett rektorat istället för två, säger Bäckström och fortsätter:

– Men grundanledningen är att Degerfors är en av Sveriges fattigaste kommuner så det gäller att hushålla med medlen och det här skulle göras för att få ekonomisk fördel.

Kultur- och utbildningsnämnden står de kommande åren inför ett direkt sparbeting på 5 miljoner kronor och utöver det ett ännu inte fastställt indirekt sparbeting. Från skolförvaltningens sida ser man inte att organisationen klarar ännu en pedagogisk neddragning med 18-20 tjänster, utan föreslår istället att fokus riktas mot strukturella och organisatoriska sparåtgärder.

Slås ihop

Som ett första steg föreslår förvaltningen att Bruksskolan och Parkskolan organisatoriskt slås samman till en juridisk tvåparallellig skolenhet med en gemensam rektor och en gemensam ekonomi.

Enligt förslaget är tvåparallelliga skolor pedagogiskt effektivare än enparallelliga. I parallelliga skolor kan två klasser delas i tre undervisningsgrupper i enskilda ämnen vid behov och storleken på skolan kan lättare bära kostnader för speciallärare, elevhälsa på plats, administration, med mera.

Parkskolan Degerfors där det föreslås att mellanstadiet förläggs medan lågstadiet föreslås flyttas till Bruksskolan
Parkskolan Degerfors där det föreslås att mellanstadiet förläggs medan lågstadiet föreslås flyttas till Bruksskolan Foto: Anna-Stina Tallmyren

Det första året skulle innebära att drygt 300 elever går på skolan, men antalet kommer minska i takt med att elever går över till högstadiet. Så småningom kommer centralortens F-6-skolor, den nya enheten och Strömtorpsskolan, vara likvärdigt stora.

Om förslaget går igenom skulle man från 1 januari 2023 stänga nuvarande Parkskolan för nya elevplaceringar i årskurserna F-3 och Bruksskolan för elevplaceringar i årskurs 4-6.

Alla stadier

Förr fanns alla stadier, låg-, mellan- och högstadium, på såväl Stora Vallaskolan som Parkskolan, medan låg- och mellanstadium fanns på samtliga kommunens skolor.

På frågan om det inte var bättre då fler stadier fanns på fler av skolorna, svarar Bäckström jakande.

– Klart det var bättre, men då var inte Degerfors en av Sveriges fattigaste kommuner. Det är alltid ekonomin som styr, för har du inga medel kan du inte göra nånting. Men man måste göra nånting då det gör dåligt. Fast att allt skulle gå till fotbollen och Stora Valla i den här kommunen, som det står i skrivelsen, är superfel, säger Bäckström och tillägger:

– De dyraste skolorna är de små byskolorna, där är såpass lite elever. Men alla partier har som mantra att man ska ha kvar byskolorna, de är en helig ko.

Långa avstånd

Redaktionen mäter avståndet mellan Park- och Bruksskolan och det är 2,6 kilometer.

För boende utåt Solberga eller Vagnsbackarna blir avståndet till mellanstadiet på Parkskolan betydligt längre, likaväl som det för boende på Bossåsen och i Ängebäck blir långt avstånd till lågstadiet på Bruksskolan.

På frågan om inte det uträknade besparingen till stor del äts upp av skolskjuts, som man har rätt på om skolvägen är mer än 3 kilometer i lågstadiet och mer än 4 kilometer i mellanstadiet, svarar Bäckström:

– Det är oklart eftersom det inte har behandlats i nämnden överhuvudtaget. Våra skolenheter centralt ligger inom korta avstånd, sen exakt vilka som ska hit eller dit kan jag inte uttala mig om.

I skrivelsen som skickats in till nämnden vill man bland annat att det görs en riskanalys på hur miljö och säkerhet påverkas ”när små barn ska fraktas över hela kommunen”.

Lösa boliner

– Alla förändringar rör upp känslor, både goda och mindre goda. Men det är inget beslut taget än så det är förmätet av mig att kommentera det i nuläget, säger Bäckström.

Senare får vi besked att ärendet kanske inte dyker upp alls i mötet.

– Jag kommer kanske framstå som feg, men det får jag leva med för det är alltför många frågetecken som måste ses över. Det är synd, jag vill egentligen inte avsluta med att skjuta över ärenden på den nya nämnden och till kommande ordförande utan skulle vilja ge nya nämnden rent bord att utgå från, säger Bäckström som nu lämnar ordförandeposten i kultur- och utbildningsnämnden, vilket vi berättat om i separat artikel.

– Men det handlar om en rad konsekvenser, ärendet är inte färdigberett och det är såpass stora frågetecken att vi inte löser det under sittande möte. Så frågan måste sannolikt beredas vidare innan man går till beslut, säger Bäckström.

Bruksskolan Degerfors, där det föreslås att lågstadiet ska förläggas medan mellanstadiet ska flyttas till Parkskolan.
Bruksskolan Degerfors, där det föreslås att lågstadiet ska förläggas medan mellanstadiet ska flyttas till Parkskolan. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

BeslutBruksskolanDegerforsKim BäckströmKulturNämnderParkskolanPolitikSkola och utbildningSkolorStora VallaStora VallaskolanStrömtorpsskolanVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.