Hoppa till huvudinnehållet

Ny forskarskola ska jobba för hållbar vattenanvändning

Publicerad:
Forskare i Örebro och Karlstad ska studera samspelet mellan förtätade bebyggelser och utvecklingen av hållbar vattenanvändning.
Forskare i Örebro och Karlstad ska studera samspelet mellan förtätade bebyggelser och utvecklingen av hållbar vattenanvändning. Foto: Tony Gutierrez

En ny forskarskola med forskare från Örebro- och Karlstads universitet ska jobba för att hitta sätt att stärka samhällets förmåga att anpassa sig och lösa problem med en hållbar vattenförsörjning.

Ett av projekten kommer handla om ett tidigt varningssystem för kemikalier i vatten. Vid exempelvis översvämningar riskerar farliga kemikalier att spridas i dricksvattnet.

– Dagens insatser för hållbart samhällsbyggande med förtätning och strandnära bostäder kan medföra sämre förutsättningar för att hantera vatten. Risken ökar till exempel för översvämningar när avloppsledningar överbelastas, säger Ida Andersson, forskare i kulturgeografi vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Lokalt samarbete

Den nya tvärvetenskapliga forskarskolan (WATCH) är ett samarbete mellan Örebro och Karlstad universitet, länsstyrelserna i Örebro och Värmland, Örebro och Karlstad kommun, Svenskt Vatten och MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Fyra forskare från Örebro universitet och tre forskare från Karlstad universitet ingår i ledningen.

– Syftet är att hitta sätt att stärka samhällets förmåga att anpassa sig och lösa problem med en hållbar vattenförsörjning. Här behövs samverkan mellan forskningen och olika aktörer som går på tvärs över gränser mellan organisationer och geografiska områden, säger Ida Andersson.

Under en femårsperiod ska doktoranderna förutom projektet om ett tidigt varningssystem för kemikalier i vatten även arbeta med andra projekt. Bland annat ett som handlar om relationen mellan jord- och skogsbruket och vattensystemet med Värmland som exempel.

Artikeltaggar

ForskningKarlstads universitetKemikalierÖrebro universitetSamhälleTeknik och vetenskapVattenVattenförsörjning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.