Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Sjöstedt: Alla vet att du ljög, Ulf

Publicerad:

Detta är en ledarartikel som uttrycker KT-Kurirens politiska linje.

När regeringen i förra veckan meddelade att det retroaktiva elprisstödet kommer att börja betalas ut till hushållen i februari nästa år uppfyllde man ett vallöfte. En vecka före valet meddelade regeringsunderlagets partier att ha ett högkostnadsskydd för hushåll och företag på plats den 1 november och att rädda hushållens ekonomi ”i god tid före jul”.

Nu kommer det, i god tid före jul … 2023.

Eller ja. Det blev aldrig något högkostnadsskydd utan ett elprisstöd, en subvention per förbrukad kilowattimme till hushåll i södra Sverige. Fastighetsmagnaten Krister Johansson med ett ”slottsliknande fritidshus i Nacka Strand som förbrukar 230 000 kilowattimmar per år”, enligt Omni Ekonomi, kan alltså se fram emot ett stöd på 115 000 kronor! Grattis!

Norra Sverige får ingenting och stödet gäller bara retroaktivt, för ”gammal” elförbrukning. För denna vinters höga elpriser finns inga planer. Företag och organisationer som också lovades stöd får vänta på sina pengar. Det kan dröja betydligt längre än till februari.

Så ljög regeringen? 100 procent ja. Klart de visste redan i början av september att de inte skulle ha ett system på plats 1 november och att inga pengar skulle hinna skickas ut till hushåll och företag ”i god tid före jul”.

Men de fattade att ett löfte som lovade pengar, men bara till vissa och först ”nån gång nästa år”, inte skulle vinna dem valet.

Men riktigt löjligt blev det först när statsminister Ulf Kristersson (M) stod på en pressträff förra veckan och fejkade upprördhet när han anklagades av oppositionspartierna för att ha ljugit för svenska folket.

Han tyckte inte minst att Magdalena Andersson (S) kritik mot regeringen var ”mycket märkligt”.

– Vi sade att vi skulle komma med ett besked till första november och det gjorde vi. Vi har även landat i ett sätt för utbetalningarna som vi presenterade i dag och som kommer att ske i februari. Det rör 55 miljarder kronor och är inget som görs i en handvändning som många säkert förstår, sa den buttra statsministern.

Snälla Ulf, ert löfte ligger fortfarande kvar på Moderaternas olika sociala medier-konton för vem som helst att kontrollera.

Stödet som nu genomförs är på det stora hela ett förslag den gamla regeringen lade som enbart handlade om en retroaktiv ”återbäring” till hushåll och företag som drabbades hårdast av höga elpriser förra vintern.

Högerpartierna har ingen annan plan. Inget eget förslag alls för att hantera denna vinters höga elpriser – elpriser som nu stiger även i norr där man inte ens kan räkna med den retroaktiva hjälpen. De har inte ens en servettskiss till det utlovade ”högkostnadsskydd” som man pratade vitt och brett om under valrörelsen ända fram till valdagen.

Du ljög Ulf. Vi vet det och du vet det. Fimpa den fejkade upprördheten.

Susanne Sjöstedt

Artikeltaggar

DebattHushållJulLedareModeraternaNacka StrandOmniSusanne SjöstedtUlf KristerssonVinter