Hoppa till huvudinnehållet

Tågen har börjat rulla igen efter stoppet

Publicerad:
Stora delar av Sverige påverkades av stoppet. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Tågtrafiken i Sverige drabbades av omfattande störningar på tisdagskvällen efter att Trafikverkets telefoni slutat fungera – troligtvis efter en telefoniuppdatering.

Vid 20-tiden kom beskedet att tågen kan börja rulla igen.

– Det påverkar de tåg som skulle ha avgått under eftermiddagen, även från Värmland, säger Stefan Holmlund, presskommunikatör på SJ.

Alla tåg i Sverige beordrades att ta sig in till sina stationer och stanna där under den sena onsdagseftermiddagen. Orsaken var att Trafikverkets telefoni låg nere.

– De tåg som har stått stilla kommer att börja rulla igen kl. 20.05, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till TT.

Felet orsakade stora problem i hela Sverige med grava förseningar.

– Det är en rätt omfattande störning. Det är något form av tekniskt fel hos Trafikverket och det finns i nuläget ingen prognos för när det kan tänkas vara åtgärdat, sa Stefan Holmlund till tidningen när stoppet utannonserades.

Bengt Olsson igen.

– Då kommer den inte börja rulla i rätta tidsavgångar utan det kommer vara kraftiga förseningar resten av trafikdygnet.

Olsson säger att man tror att störningarna uppkommit till följd av en telefoniuppdatering man genomförde under onsdagen. När telefonin ligger nere mellan trafikcentralerna och lokförarna slår ett säkerhetssystem till som tvingar tågen att långsamt ta sig till en station.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesTågtrafikTrafikstörningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.