Hoppa till huvudinnehållet

Berg kan göra som Hellner i Kanada: ”Inte omöjligt”

Publicerad:
Rasmus Isaksson
rasmus.isaksson@nwt.se
Det stora målet för Ludvig Berg den här säsongen är junior-VM i Kanada.
Det stora målet för Ludvig Berg den här säsongen är junior-VM i Kanada. Foto: Rasmus Isaksson

I våras fick Karlskogasonen Ludvig Berg en plats i Team Svenska Spel Juniorlandslaget som en av fyra herrar. Det stora målet för säsongen är junior-VM i Whistler i Kanada – som avgörs på samma banor där bland andra Charlotte Kalla och Marcus Hellner tog OS-guld 2010.

– Jag har kollat mycket Youtubeklipp från Whistler, säger längdtalangen.

I maj presenterades Team Svenska Spel Juniorlandslaget för säsongen 2022–2023. Åtta åkare tog plats, fördelat på fyra tjejer och fyra killar. En av dem var Ludvig Berg från Karlskoga och under sommaren och hösten har han med sina landslagskollegor fått åka på fyra läger.

– I juni var vi i Örnsköldsvik, sen var vi på ett internationellt läger i Norge i augusti där de flesta länderna skickade sina juniorlandslag. Det var väldigt lärorikt och då fick man se alla som kommer att åka junior-VM, säger Ludvig Berg.

Därefter åkte det svenska laget till Umeå i september och försäsongens sista läger hölls i Vålådalen, där även C-landslaget, Team Svenska Spel, var med.

– Jag märkte direkt vilket stort kliv det är. Flera är bra många år äldre också, men det är ett stort kliv. Samtidigt är det inom räckhåll att vara där om något år. Får jag fortsätta med en bra känsla och få ut det mesta ur varje lopp i vinter tror jag att jag har en chans.

Missat två helger

Men först ska den här säsongen genomföras, där junior-VM i Kanada är det stora målet. Inledningen kunde dock ha varit bättre för Ludvig Berg, då både Sverigepremiären i Bruksvallarna och första tävlingarna i Bauhauscupen, som han skulle ha kört i helgen, förstördes av förkylningar.

– Premiären får vänta en helg.

Då väntar de första tävlingarna i Skandinaviska cupen och sedan ett juluppehåll, innan Bauhauscupen fortsätter i Lycksele. En tävlingshelg som också funkar som test inför junior-VM.

– Då siktar jag på att vara i min bästa form och bli uttagen till junior-VM.

– De har varit tydliga med att bara för att vi är med i juniorlandslaget så har vi ingen fördel. Alla har lika stor möjlighet att bli uttagna, så det gäller att prestera.

Hur mycket stör en eller två förkylningar?

– Ganska mycket. Kontinuiteten är viktig i längdskidor, att inte få avbrott. När man får kontinuitet tar man kliv och små avbrott stör det. Om jag är sjuk i tre-fem dagar är det en lång väg tillbaka. Du får inte brassa på direkt. Totalt sett efter en förkylning, om jag är borta i fem dagar, så tar det fem-sex dagar till innan jag är tillbaka i full träning. Så det förstör en del, men jag är inte orolig. Grundkapaciteten finns kvar.

Samma banor som på OS

Junior-VM börjar i slutet av januari och håller på i cirka en vecka. Tävlingarna kommer att avgöras på samma banor som under OS 2010, där Sverige plockade flera guld. Bland annat tog Charlotte Kalla hem segern i tio kilometer fristil och Marcus Hellner gjorde samma sak i skiathlon. Framgångsrecepten kanske kommer till användning igen, om Ludvig Berg blir uttagen.

– Tar jag mig dit är det väl inte omöjligt att jag kollar lite. Jag har kollat mycket Youtubeklipp från Whistler och vi har fått tävlingsbanorna, så jag har kollat hur det ser ut.

En faktor som kan komma att spela roll under tävlingarna är att de avgörs på hög höjd, något som brukar få många åkare att behöva slita lite extra och får vissa att gå rakt in i väggen. Men Ludvig Berg själv ser det som en fördel.

– Jag har bara tävlat högt en gång, på rullskidor i Italien, och jag hade inte svårt att ställa om då. Jag presterade nästan bättre än vad jag trodde, så jag är inte orolig. Det kan nog vara bra.

Ett annat mål för alla längdskidåkare är att få åka världscupen, men det lär inte hända än på ett tag för Berg. Planen är att ta sig dit efter några år av noga planerad träning.

– Det är klart att om man gör det fantastiskt bra så... Men i min plan ligger det några år framåt i tiden. Det hade varit jättekul om jag kunde prestera så bra att jag fick chansen, men det ligger längre fram i tiden. Det får ta den tid det tar.

Artikeltaggar

KanadaKarlskogaLudvig BergLängdskidåkningPremiärerTräningVinter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.