Hoppa till huvudinnehållet

Fonus satsar klimatsmart – hämtade nya elbilar på Helmia

Publicerad:
Conny Sohlberg, talesperson för Fonus, Kim Nilsson, försäljare på Helmia, samt Henrik Johansson, fordonsansvarig på Fonus. Foto: Eric Hellqvist

Begravningsbyrån Fonus satsar helt och hållet på klimatsmarta och eldrivna transporter. På torsdagen hämtade man upp nya elbilar på Helmia i Karlskoga.

– Det här är en stor del i den miljösatsning som vi har hållit på med länge, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör och talesperson på Fonus.

Som en del i ett aktivt miljöarbete arbetar begravningsbyrån Fonus sedan flera år tillbaka med att bland annat byta ut diesel mot HVO, en fossilfri diesel. Man gör också en satsning på elbilar.

Under torsdagen hämtade man ut fem nyinköpta elbilar, på Helmia i Karlskoga, som ska användas för resor vid hembesök och begravningar.

– Vårt fokus på hållbarhet och miljö är viktigt och när vi som företag kan göra skillnad vill vi såklart göra det. Vi strävar ständigt efter att minska vår klimatpåverkan. Och sedan är det roligt att vi får gå först i branschen också och förhoppningsvis är det många andra som följer efter, säger Conny Sohlberg.

Satsar på eldrivet

Företaget har beställt ytterligare två elbilar från Renault och med det är Fonus den första begravningsbyrån i Sverige som satsar på helt eldrivna transporter.

Bilarna ska användas för resor vid hembesök och begravningar.
Bilarna ska användas för resor vid hembesök och begravningar. Foto: Eric Hellqvist

– Visionen är att vi ska nå dit. Sedan vet man inte hur lång tid det tar såklart, men det här är ett jättebra ytterligare steg, säger Sohlberg om målet att ha helt eldrivna transporter.

Henrik Johansson, fordonsansvarig på Fonus, säger:

– Vi var den första begravningsbyrån som köpte en eltransportbil, för ungefär två år sedan, och det har varit väldigt positivt. Totalt sett kommer vi ha tolv elektrifierade transportbilar under nästa år och det tycker jag är ett bra betyg. Det är en ganska stor utväxling.

Johansson och Sohlberg lyfter också fram Helmia och möjligheten att få bilar levererade lokalt.

– Vi finns över hela Sverige och har vi en ort där vi vet att vi kör mycket och samtidigt kan använda elbil, det är ju fantastiskt för just den orten, säger Sohlberg.

Artikeltaggar

BegravningElbilarFonusHelmiaKarlskogaTransport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.