Hoppa till huvudinnehållet

Kördelux konsertresa blir film på bioduken: ”Helt fenomenalt”

Publicerad:
Kördelux hade konsert i juni 2022 på konserthuset i Örebro tillsammans med Svenska Kammarorkestern.
Kördelux hade konsert i juni 2022 på konserthuset i Örebro tillsammans med Svenska Kammarorkestern. Foto: Julia Olsson

Berättelsen om hur världens bästa instrumentalister i Svenska Kammarorkestern mötte världens bästa Kördelux blir dokumentärfilm, med biopremiär i februari 2023.

I juni fick Kördelux efter flera års fördröjning äntligen kliva upp på scenen och göra en bejublad konsert med Svenska Kammarorkestern. Ursprungsplanen var att konserten skulle gått av stapeln något år tidigare, men pandemin satte käppar i hjulet.

Att inte kunna ses och öva som man brukade övergick till en fråga om kören skulle överleva pandemin och hitta tillbaka till det uttryckssätt som blivit deras signum.

Kombinationen att ordna ett arrangemang med glädjen som Kördelux har i sina framträdanden och några av Sveriges främsta musiker i Svenska Kammarorkestern var något som drev körens konstnärliga ledare Peter Tikkanen.

– Konstnärliga krockar lockar mig jättemycket. Jag vill inte bara göra saker som är slätstrukna, där vi vet allt som kommer hända och publiken vet vad de ska få. Men det finns också en bortre gräns för när det inte funkar, så det fanns självklart en osäkerhet, säger Tikkanen i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag såg redan på skrivbordet att det här hade potential att bli riktigt bra. Vi vet sen tidigare att Kördelux är i världsnivå i att få publiken att bli berörd, deras uttryck är helt fenomenalt.

Berättelsen om konsert Deluxe heter dokumentärfilmen som har galapremiär den 15 februari.
Berättelsen om konsert Deluxe heter dokumentärfilmen som har galapremiär den 15 februari. Foto: Ingen Byline

Kördelux består av medlemmar i alla åldrar med olika former av funktionsnedsättning och som är inskrivna i daglig verksamhet i Karlskoga kommun. Kören grundades av Rozita Åkerstedt 2013.

Sedan tidigare har Kördelux samarbetat med Öjebokören i Karlskoga. Och när Öjebokören gör sina större framträdanden finns Kördelux ofta med och uppträder tillsammans med dom.

För Svenska Kammarorkestern som har haft hela världen som scen var minst lika lockade av utmaningen att hantera det musikaliska gapet mellan dom och kören.

– Det här var ett annorlunda projekt för oss, men mötet med Kördelux blev mycket inspirerade för Svenska Kammarorkestern. Våra musiker kände sig berörda av upplevelsen och glädjen som föreställningen förmedlade. Samarbetet inspirerade oss och det blev en viktig påminnelse om vilken mäktig kraft som finns inom musiken, säger Gregor Zubicky, konstnärlig chef vid Svenska Kammarorkestern.

Dokumentären började filmas julen 2019 och filmningen pågick fram till konsertdagen i juni i år.
Dokumentären började filmas julen 2019 och filmningen pågick fram till konsertdagen i juni i år. Foto: Julia Olsson

Den intressanta resan från planeringsstarten vid jul 2019 till konsertens genomförande i juni 2022 har dokumenterats genom film.

Slutprodukten blev Berättelsen om Konsert Delux, en film som har galapremiär på Saga bio i Karlskoga den 15 februari 2023.

Filmen kommer därefter visas på fler utvalda biografer.

Artikeltaggar

FilmerGregor ZubickyKarlskogaKarlskoga kommunKonserterKördeluxKörerMusikÖjebokörenPeter TikkanenRozita ÅkerstedtSvenska Kammarorkestern

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.