Hoppa till huvudinnehållet

Kristina utvecklar datorspel för flickor med autism: ”Är obruten mark

Publicerad:
Karaktären Alma blir ett datorspel för att lyfta unga flickor med autism och adhd. Foto: Jesper Eriksson

Karaktären Alma har blivit bok, teater och undervisningsmetod, och har skapats för att lyfta unga flickor med autism och adhd. Nu ska den populära karaktären även bli datorspel.

– Jag tror att spelet kommer att tillföra jättemycket, säger Kristina Collén, socionom och Almamodellens skapare.

Tanken är att dataspelet ska synliggöra och förbättra tillvaron för flickor med autism och adhd, till exempel genom att minska psykisk ohälsa. Spelet bygger på Almamodellen som Collén har utvecklat sedan 2018 för att hjälpa barn, främst flickor med autism och adhd, enligt ett pressmeddelande från Örebro Universitet.

– Flickor går ofta mycket längre utan diagnos för att kriterierna för autism oftast visar sig hos pojkar eftersom flickor visar tecken på autism på ett annat sätt, säger hon.

Med hjälp av studenter

Efter att det fattades ett beslut om att man ville göra karaktären Alma till ett datorspel sökte man med ljus och lykta efter någon som kunde hjälpa till med de praktiska delarna.

Och efter lite kontakt med en av lärarna på Högskolan i Skövde fick Kristina Collén presentera sina tankar och idéer för studenterna på magisterprogrammet Serious Games.

Datorspelet ska ge flickor i ung ålder möjlighet att relatera till en huvudkaraktär med autism och adhd.
Datorspelet ska ge flickor i ung ålder möjlighet att relatera till en huvudkaraktär med autism och adhd. Foto: Jesper Eriksson

– Jag gjorde min kandidatuppsats i form av ett mobilspel riktat not kvinnor med högfungerande autism, så det här lät intressant. Det finns studier som visar att kvinnor med autism ofta utvecklar ångest och dras ofta mot just datorspel, så jag tror att det är en bra kombination, säger Deborah Calander, som läser en master i dataspelsutveckling med inriktning mot Serious Games och kollegan Milla Nilsson fortsätter:

– Spel är oftast mansdominerade så att få göra ett spel mot den här målgruppen berörde mig mycket, säger Milla Nilsson, som läser magisterprogrammet Serious Games.

Gåtor

I spelet kommer detektiven Alma att vara huvudkaraktären och ska tillsammans med huvudpersonen att lösa olika typer av gåtor.

– Studenterna har fått mycket frihet när det kommer till hur spelet ska utformas och det känns jättebra, men det är ett stort projekt som kräver mycket arbete och just nu är vi bara precis i början, säger Kristina Collén.

Hon berättar att en sen diagnos kan leda till psykisk ohälsa, men med hjälp av Almamodellen och spelet hoppas hon på att kunna förebygga det här problemet.

– Vi hoppas på att det ska kunna öka livskvaliteten och medvetenheten när det kommer till den här typen av funktionsvariationer bland flickor.

Degerfors

Hon berättar att Degerfors är en av två kommuner i länet som har tagit till sig Almamodellen, och den används idag på förskolor i kommunen.

– Vi har sett resultat av den här typen av undervisning och man ser att barn är nöjdare, den ger barnen en större trygghet.

Skaparna har även bjudit in barn inom målgruppen för att testspela spelet, för att man sedan ska kunna utveckla spelet beroende på vad de får för feedback.

– Vi ville se om deltagarna kunde relatera till Alma som huvudkaraktär. Vi vill också se om det är ett roligt spel, säger Milla Nilsson och Collén fortsätter.

– Vad jag vet finns det inga spel för den här målgruppen, så det här är obruten mark, vilket gör det extra roligt, säger Kristina Collén.

I dagsläget finns det inget datum för lansering, men Collén berättar att de arbetar hårt med att försöka ge flickor i målgruppen möjligheten att spela så snart som möjligt.

Artikeltaggar

ADHDAutismDatorspelDegerforsHögskolan i SkövdeÖrebroPsykisk ohälsaSpelTeknik och vetenskap

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.