Hoppa till huvudinnehållet

Insändarsvar: SD är bäst även för Vänsterpartiets väljare

Publicerad:
 <strong id="strong-305e87505f735e51d708dd25c8aa2bab">Oscar Sjöstedt, SD, menar att Sverigedemokraterna </strong>stärker upp vården med riktade statsbidrag till regionerna.
Oscar Sjöstedt, SD, menar att Sverigedemokraterna stärker upp vården med riktade statsbidrag till regionerna. Foto: Bertil Ericson / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar på insändare ”SD och regeringen slår mot välfärden”

Vänsterpartiet riktar i sin debattartikel hård kritik mot Sverigedemokraterna, där de menar att vi sänker skatten för höginkomsttagare samtidigt som vi slaktar välfärden. Inget kan vara mer fel. Det som påverkat Sverigedemokraternas och regeringens budget i allra högst grad, och som Vänsterpartiet förmodligen också vet om, är inflationen. Efter att ha varit ett i det närmaste okänt fenomen för många som inte upplevde den senaste inflationstoppen under 90-talskrisen för 30 år sedan, har den nu kommit tillbaka med besked.

Insändaren som besvaras:

Insändare: SD och regeringen slår mot välfärden

Vänsterpartiets kritik baserar sig på att inflationen påverkar uppräkningen av flera nivåer och förmåner, bland dem skiktgränsen för statlig inkomstskatt. Det är alltså inte så att vi i budgeten har sänkt skatten för den här gruppen, utan gränsen för statlig inkomstskatt höjs per automatik och följer med inflationen upp på samma sätt som uppräkning av till exempel sjuk- och föräldrapenningen eller garantipensionen, vilken höjs med 8,7 procent för 2023. Med vänsterns logik borde det blå-gula blocket därför få ”credd” även för att inflationen har gett de sämst ställda pensionärerna 850 kr mer i månaden från 1 januari 2023.

Bland annat har höga bränsle- och elpriser bidragit starkt till den höga inflation vi nu ser. Dessa priser har Vänsterpartiet, helt utan konsekvenstänk, varit med och bidragit kraftigt till genom att rösta för bland annat höjd reduktionsplikt och nedläggning av kärnkraft.

”Allt till alla” har alltid varit vänsterns slagord när det kommer till ekonomisk politik. 200 miljarder i ökad statlig upplåning under perioden 2023-2025 blir resultatet av vänsterns budget. Detta är ju själva sinnebilden av en expansiv finanspolitik, vilket i stort sett alla experter varnar för om man inte vill driva på inflationen. Sen försöker man kompensera det med 70 miljarder i ökade skatter istället, vilket med vänsterns fördelningspolitiska syn på skatt bara kommer ha ytterst marginell effekt på den kraftigt inflationsdrivande politiken man bedriver i övrigt.

Den ekonomiska avmattningen innebär att det inte går att gasa oss ur denna begynnande lågkonjunktur genom att föra en expansiv finanspolitik, vilket annars historiskt har varit ”medicinen” mot sämre tider. Nu måste vi istället värna de som drabbas allra hårdast av inflationen – däribland en stor del av Vänsterpartiets egna väljare – genom att exempelvis permanenta de bättre villkoren i a-kassan, kapa topparna på bränsle- och elpriser och höja milersättningen, som inte höjts på 15 år, för alla landsbygdsbor och som är helt beroende av bilen för att kunna ta sig till och från arbetet.

Vi stärker upp vården med riktade statsbidrag till regionerna för att kunna utöka antalet vårdplatser och anställa fler sjuksköterskor. Därutöver görs stora satsningar på skolan och vi förlänger det förhöjda bostadsbidraget för barnfamiljer.

Tvärtemot vad Vänsterpartiet hävdar, tar vi ansvar både för välfärden och för att inte elda på inflationen. Det är konsekvenserna av de beslut som Vänsterpartiet har varit med och röstat fram som vi nu måste hantera. Sverigedemokraterna och regeringspartierna tar i den blå-gula budgeten ansvar för att både värna välfärden samtidigt som vi hanterar det största inflationshotet i Sverige på 30 år.

Oscar Sjöstedt, SD, ekonomisk-politisk talesperson

Artikeltaggar

ÅsikterBudgetarInflationInsändareOscar SjöstedtSkatterSverigedemokraternaVälfärdVänsterpartiet