Hoppa till huvudinnehållet

Bristen på sjuksköterskor drabbar patientsäkerheten — USÖ kritiseras

Publicerad:
Universitetssjukhuset Örebro möter kritik från Ivo. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter rapporter om missförhållanden på akutmottagningar runt om i landet genomför Inspektionen av vård och omsorg en nationell granskning.

Universitetssjukhuset Örebro är en av de hårt kritiserade för brist på vårdplatser och patientsäkerhet.

I början av året inledde Inspektionen av vård och omsorg, (IVO), en granskning av 27 akutsjukhus från alla Sveriges regioner, och bara under november kritiserades minst åtta akutsjukhus av IVO och 17 av dem har liknande problem - brist på sjuksköterskor, enligt SVT.

Granskningen inleddes på grund av uppgifter som framkommit i myndighetens tidigare och pågående tillsynsärenden, offentlig statistik och medias rapportering.

Bristen på sjuksköterskor kan leda till för få vårdplatser, vilket i sin tur kan leda till så kallad ”korridorvård”, vilket innebär att patienter tvingas vårdas i korridorerna. Bristen kan även leda till att patienter vårdas på fel avdelning.

De sjukhus som har kritiserats av IVO har inte alltid kunnat tillgodose patienternas behov och i vissa fall har det även framkommit att man inte har kunnat säkerställa patienternas egna säkerhet.

USÖ kritiseras

Efter bland annat Nerikes Allehandas rapportering gällande akutmottagningen på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) , är de en av de 17 sjukhus som nu kritiseras av IVO.

Personalen på USÖ vittnar om patienter som blivit hemskickade på grund av platsbrist, trots att de egentligen behöver läggas in, uppger Läkartidningen i en artikel om kritiken.

– Vi delar Ivo:s bild av att vi har för lite vårdplatser, och det är en situation som vi jobbar hårt för att lösa, säger Regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson till Läkartidningen.

USÖ kritiseras bland annat för att det inte finns tillräckligt med vårdplatser för att kunna säkerställa att patienterna får den vård de behöver.

– Vår bedömning är att vårdgivaren inte leder och planerar verksamheten så att en god vård upprätthålls och att det saknas disponibla vårdplatser för att möta det behov som finns på sjukhuset, säger Marie Åberg, avdelningschef för Ivo i Umeå, samt en av Ivo:s två ansvariga för den nationella sjukhustillsynen till Nerikes Allehanda.

Ivo är inte den enda myndigheten som har uppmärksammat missförhållandena på USÖ, även Arbetsmiljöverket har flaggat för brister på akutmottagningen och kräver nu en halv miljon kronor i vite för de långvariga arbetsmiljöproblem, enligt Läkartidningen.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketBristerDagligt AllehandaInspektionerIvoJonas ClaessonLäkartidningenOmsorgÖrebroUniversitetssjukhuset ÖrebroVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.