Hoppa till huvudinnehållet

Ajournering, förhandling och kompromisser när nämnder och råd valdes

Publicerad:
Överläggningar mellan partierna i den styrande minoriteten bestående av Vänsterpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet.
Överläggningar mellan partierna i den styrande minoriteten bestående av Vänsterpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Ajournering, som varade dubbelt så lång tid som utlyst, och överläggningar inom och mellan partigrupperna samt kompromisser. Allt för att få valen klara och slippa lottning och proportionella val. Så gick det till vid årets sista fullmäktigemöte i Degerfors.

Det började direkt efter uppropet av fullmäktiges ledamöter, då ordförande Peter Pedersen (V) valde att ajournera mötet för överläggningar i vad han sa skulle bli 20 minuter, men som visade sig bli mer än dubbla tiden.

Han sa att han valde att göra det för att inte behöva lotta nominerade namn och undvika proportionella val, vilket skulle gjort att man nödgats ajournera mötet till en annan dag på grund av tidsbrist under kvällen. I det sistnämnda räknar man jämförelsetal genom att proportionsvis reducera röstetalet för att få fram mandatfördelningen.

Pedersen sa att det är just sånt man rekommenderas att undvika i möjligaste mån och att det därför var bättre om alla försökte komma till konsensus.

Akut möte

Stina Borjo (V), ordförande i fullmäktiges valberedning, kallade till akut möte med valberedningen på eftermiddagen, innan fullmäktiges möte. Det då hon i slutet av förra veckan, när hon fick in alla nomineringar, insåg att det var en omöjlig uppgift att lyckas få till under fullmäktiges möte.

Överläggningar mellan partierna innan mötet börjat. Johanna Svärd (S), Anna Nordqvist (M), Patrik Renberg (S), Peter Pedersen (V) och Anneli Mylly (V).
Överläggningar mellan partierna innan mötet börjat. Johanna Svärd (S), Anna Nordqvist (M), Patrik Renberg (S), Peter Pedersen (V) och Anneli Mylly (V). Foto: Anna-Stina Tallmyren

– I vanliga fall tar vi emot avsägelser och nomineringar, men här insåg jag att jag måste kalla ihop alla och få frågetecken uträtade. I valberedningen finns en representant från varje parti, men de som satt ihop nomineringarna var inte desamma som kom till mötet. Så därför blev det inte helt färdigjobbat innan fullmäktiges möte, säger Borjo efteråt.

– Jag försökte få till stånd beslut redan under eftermiddagen, men de var tvungna att hämta in synpunkter från partierna, så det var lite tungrott. Men det hann bli nån form av styrelsebeslut från de olika partierna och att komma fram till en kompromiss gick förhållandevis smärtfritt, jämförelsevis med vad det kunde ha varit. Jag hade ändå jobbat sju timmar med att få ihop listor, som ändå blev omarbetade, säger Borjo.

– Jag är glad att vi kunde undvika proportionerliga val och det är ju heller inte roligt att ha en politisk lösning med lotten, tycker Borjo.

Kompromisser

Kompromisserna bestod i att den styrande minoriteten; Vänsterpartiet, Moderaterna i valteknisk samverkan med Miljöpartiet inte fick majoritet i samtliga nämnder. Det visar sig i bygg- och miljönämnden samt i kultur- och utbildningsnämnden där oppositionen har ett mandat mer i respektive nämnd.

Vad gäller kommunalrådsplatserna så gick de tre majoritetsplatserna till Vänsterpartiet genom Anneli Mylly, som kommunstyrelsens ordförande, Torbjörn Holm, som socialnämndens ordförande och Eje Johansson, som kultur- och utbildningsnämndens ordförande.

På posterna som kommunalråd i opposition valdes Johanna Svärd (S) och Peter Nyström (SD) på vardera 40 procents sysselsättningsgrad.

Bolagsval

När man kom till val av bolagsstyrelser, som ska beslutas i samband med bolagsstämmorna i maj, blev det något komplicerat eftersom ordförande i Degerfors energi AB, Lars-Erik Karlsson (S), begärt entledigande från uppdraget sista december.

– Det finns ingen riktig beskrivning hur det ska gå till om nån slutar. Det står i 17:e paragrafen att fullmäktige kan göra ändringar i bolagsordningen. Vi skulle kunna vänta, men såvitt jag förstår har även vice ordförande lämnat sitt uppdrag och så kan vi inte ha det, sa fullmäktiges ordförande Peter Pedersen (V) och nämnde att energibolaget dessutom står inför stora frågor. På grund av lagstiftningen ska det nu bli Degerfors elhandel, Degerfors stadsnät och fjärrvärme plus att det bildas ett bolag för överföringsledningen mellan Karlskoga och Degerfors.

– Så jag anser det viktigt att det finns en fungerande styrelse. Därför är förslaget att vi idag väljer en ny styrelse som ska tillträda snarast och att Degerfors energi uppmanas att ha en extra bolagsstämma under januari månad, sa Pedersen och poängterade att nuvarande ordförande inte kan bli entledigad förrän man valt en ny och han är avregistrerad på bolagsverket.

Björn Johansson, tf kommundirektör, gav klartecken till att det gick att göra enligt den föreslagna ordningen.

De tre första valda namnen i nämnder och bolag

Kommunstyrelsen

Anneli Mylly (V) ordförande, Anna Nordqvist (M) vice ordförande, Eje Johansson (V).

Socialnämnden

Torbjörn Holm (V) ordförande, Ingela Sundberg (M) vice ordförande, Monica Littorin (V).

Kultur – och utbildningsbildningsnämnden

Eje Johansson (V) ordförande, Petra Erixon (M) vice ordförande, Caisa Johansson (V).

Servicenämnden

Juhani Sihvo (V) ordförande, Jonas Breitner (M) vice ordförande, Lina Gustafson (V).

Bygg- och miljönämnden

Marie Enarsdotter (V) ordförande, Veronica Törnqvist (M) vice ordförande, Stina Borjo (V).

Folkhälsonämnden

Ann-Kristin Pettersson (M) vice ordförande, Anita Bohlin-Neuman (V), Patrik Renberg (S).

Valnämnden

Monica Littorin (V) ordförande, Robert Östberg (M) vice ordförande, Lotta Nordahl Reimers (V).

Kommunens revisorer

Annica Blomgren (S), Christina Larsson (C), Peter Eriksson (V), Elisabeth Sedeborn (V), Albert Grossfurtner (SD).

Degerforsbolagen AB

Anneli Mylly (V) ordförande, Anna Nordqvist (M) vice ordförande, Torbjörn Holm (V).

Degerforsbyggen/Degerfors Industrihus

Anna Nordqvist (M), Gertowe Thörnros (V), Sören Hedberg (oberoende).

Degerfors Energi

Per-Olow Linder (V), Veronika Törnqvist (M), Roland Halvarsson (V).

Valberedningens ordförande Stina Borjo (V) går igenom listorna med kommunfullmäktiges presidium Marianne Högberg (S), Torbjörn Holm (V), Peter Pedersen (V) och sekreterare Anna Bergqvist Livengård samt Patrik Renberg (S) och Anneli Mylly (V) och Anna Nordqvist (M).
Valberedningens ordförande Stina Borjo (V) går igenom listorna med kommunfullmäktiges presidium Marianne Högberg (S), Torbjörn Holm (V), Peter Pedersen (V) och sekreterare Anna Bergqvist Livengård samt Patrik Renberg (S) och Anneli Mylly (V) och Anna Nordqvist (M). Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Anna NordqvistAnneli MyllyDegerforsDegerforsbolagen ABDegerforsbyggenKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMiljöpartietModeraternaNämnderPeter PedersenPolitikStina BorjoTorbjörn HolmValberedningVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.