Hoppa till huvudinnehållet

Stor inspektion hos DIF: 60 punkter som gåtts igenom – besked om konstgräset

Publicerad:
Degerfors IF:s klubbchef Lars Weman. Foto: Degerfors IF

Under måndagen genomfördes en arenabesiktning av Stora valla.

– Det är numera 60 punkter som man utgår ifrån och går igenom under besiktningen, berättar Degerfors IF:s klubbchef Lars Weman.

Tidigare var det 58.

– De två nya kraven gäller dels ett dedikerat teknikrum, och dels analysplatser på läktaren, säger klubbchefen.

Lars Weman berättar när han tar ett exempel på vad som diskuterades och undersöktes under måndagens inspektion:

– Som det var förut har det funnits krav att det ska finnas plats för 25 personer från lagen: 19 spelare och sex ledare. Nu handlar det om 29 personer, 22+7. Vid båsen ute vid planen är det möjligt att ställa ut stolar bredvid om inte alla får plats men det handlar också om att så många ska få plats i omklädningsrum.

”Lång bit på väg”

Det var representanter från Svenska fotbollförbundet, Svensk elitfotboll, polisen, räddningstjänsten, DIF och arenaägaren – alltså Degerfors kommun – som fanns med under genomgången.

– Vi har inte fått protokollet ännu, utan det kommer inom en till två veckor – uppskattningsvis. Men för att uttala sig övergripande och sammanfattande innan vi fått protokollet och har allt konkret som vi kan jobba vidare ifrån: det var ett bra möte och en bra genomgång. Vi har kommit en lång bit på väg men är medvetna att vi kommer behöva dispenser även för 2023 samtidigt som vi siktar på att hitta kostnadseffektiva lösningar tillsammans med arenaägaren, alltså kommunen, säger Weman.

Tänka till extra mycket

En stor punkt som det redan finns dispens för inför kommande säsong är att det ska finnas 3 000 sittplatser under tak.

– Målsättningen är ju att det ska finnas en ny läktare på plats till 2024 års säsong. Stora valla är jämfört med många andra arenor på elitnivå öppen. Allt är inte samlat på ett ställe, så det är något som gör att vi måste tänka till extra mycket och vara flexibla för att det ska bli så bra som möjligt. Vi måste på bästa sätt förena kraven med de befintliga utrymmen som vi har tillgång till.

Till sist, även om det inte hör till besiktningen: hur tänker ni kring konstgräsplanen, kommer den att bytas ut redan nu i vinter?

– DIF:s önskemål var att det skulle bytas i somras eller tidig höst. Nu är situationen som den är och därför är föreningens önskemål att inte byta under januari och februari på grund av att vi inte kan få träningstider på andra arenor för ungdom, para, dam och akademi. Herrarnas träningsmöjligheter påverkas inte eftersom de kan hyra in sig på Kemab arena (konstgräsplanen vid Nobelstadion i Karlskoga, tidningens anmärkning) under dagtid. Dock undersöker vi möjligheten till ersättningsarena vid matcher, vilket är synd, men något vi får förhålla oss till, svarar Weman.

Artikeltaggar

Degerfors IF HerrDegerfors kommunFotbollInspektionerLars WemanStora Valla

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.