Hoppa till huvudinnehållet

Lucia var kvällens höjdpunkt när fullmäktige avslutade 2022

Publicerad:
Kommunfullmäktiges sista sammanträde för året innehöll ett par voteringsrundor. Foto: Eric Hellqvist

Efter förra fullmäktige hotade Socialdemokraterna med att man ville konkurrera om makten, men när det väl skulle till att välja ordförandeposter uteblev "kampen". Debatten uteblev dock inte men den fokuserade mer på andra områden.

Under årets sista fullmäktige i Karlskoga uppträdde Kördelux med sång och luciatåg. Kören drog fullt jubel och blev lite av höjdpunkten under en annars segdragen debatt om ersättarplatser.

Vid valet av nämnder och råd var det främst ersättarposterna som diskuterades. På initiativ av Sverigedemokraterna som ville ha större insyn och närvaro i olika råd.

Sverigedemokraterna yrkade på att göra Rickard Sandström (SD) till ersättare i Mälardalsrådet i stället för Jonas Sandström (S), vilket skapade diskussion om det ens var möjligt.

Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) upplyste om att ersättarplatsen redan är tillsatt enligt reglementet.

Efter ajournering föreslogs att det skulle införas en tredje ersättare och SD:s Rickard Sandström föreslogs till det.

Voteringsrundor

Vid valet av ersättare till Tvärsektoriellt råd för folkhälsa och barnkonvention (TväR) ville SD öppna upp för att välja en extra ersättarplats där också.

Men efter flera olika talare och ajournering visade det sig att det inte var möjligt då reglementet säger att det bara ska finnas en ersättare.

De flesta andra nämnderna och råden klubbades igenom utan debatt, förutom Valnämnden och Kommuninvest i Sverige AB som gick till votering vid valurnan.

Men alla valberedningens förslag till ordförandeposter röstades igenom.

Något som var nytt i sessionssalen var dock att Alliansens partiföreträdare satt på samma rad längst fram för att kunna diskutera snabbare sinsemellan.

Debatt

Ett annat ärende som togs upp var uppsägningen av samverkansavtalet mellan Degerfors och Karlskoga för Folkhälsonämnden.

Socialdemokraternas oppositionsråd Ida Edström yrkade avslag och sade att man fått för lite tid på sig att ta ställning.

– Jag tycker det är konstigt att vi först ska säga upp avtalet och sedan göra en utredning.

Martin Hårsmar, ordförande i Folkhälsonämnden, nämnde den långa uppsägningstiden och att det inte är omöjligt att riva upp beslutet om utredningen visar att det bästa vore att fortsätta avtalet.

Sven-Olof Axelsson (S) och Mika Takamäki (S) nämnde vikten av att göra saker i samverkan med Degerfors och att ta hänsyn till de anställda.

Miljöpartiet och SD gick dock på Alliansens linje och förslaget röstades igenom med siffrorna 31–19.

SD-motion

Den sista debatten handlade om SD:s motion om att inrätta en kulturarvsfond. Kultur- och fritidsnämnden föreslog kommunfullmäktige att avslå med hänvisning till att ekonomiskt stöd ges årligen till kulturföreningar och museiverksamhet.

Patrik Nyström (SD) argumenterade för att motionen handlade om mer än föreningslivet medan Anna Lilja (V) ifrågasatte motionen och att kulturarv skulle vara något statiskt.

Socialdemokraternas Jonas Sandström nämnde Länsstyrelsen och tyckte att politiken ska hålla en armlängds avstånd till kulturen.

Patrik Nyström (SD) upprepade att motionen syftar till att kommunen kan göra mer för att lyfta just Karlskoga och handlar om att sätta Karlskoga lite mer på kartan, men motionen avslogs med siffrorna 42 mot 6.

Något som godtogs under sammanträdet var ett medborgarförslag om att skapa en ”Hälsans stig” i Karlskoga, som är en skyltad promenadslinga på fem kilometer som ska gå förbi olika historiska platser.

Lista: Moderaterna föreslås styra alla politiska nämnder i Karlskoga

De valda namnen i nämnderna

Partiföreträdare:

Moderaterna: Ronnie Erhard; Kristdemokraterna: Ann-Catrin Örtquist; Centerpartiet: Inga-Lill Andersson; Liberalerna: Anneli Lyckeborn; Socialdemokraterna: Ida Edström; Vänsterpartiet: Maria Nyberg; Miljöpartiet: Daniel Ekelund; Sverigedemokraterna: Patrik Nyström.

Kommunstyrelsen

Ordförande: Tony Ring (M); 1:e vice ordförande: Ann-Catrin Örtquist (KD); 2:e vice ordförande: Jonas Sandström (S).

Barn- och utbildningsnämnden

Ordförande: Anneli Bramvehl (M); 1:e vice ordförande: Lars Hultkrantz (L); 2:e vice ordförande: Maria Karlsson (S).

Folkhälsonämnden

Ordförande: Amanda Lindgren (M); 1:e vice ordförande: Utses av Degerfors kommunfullmäktige; 2:e vice ordförande: Lena Hagström (S).

Kultur- och fritidsnämnden

Ordförande: Amanda Lindgren (M); 1:e vice ordförande: Elaine Lindblom (L); 2:e vice ordförande: Håkan Talberg (S).

Samhällsbyggnadsnämnden

Ordförande: Martin Hårsmar (M); 1:e vice ordförande: Hans Karlsson (C); 2:e vice ordförande: Mika Takamäki (S).

Socialnämnden

Ordförande: Ola Karlsson (M); 1:e vice ordförande: Anna Blomquist (KD); 2:e vice ordförande: Liselotte Eriksson (S).

Tillväxt- och tillsynsnämnden

Ordförande: Leif Gren (M); 1:e vice ordförande: Utses av Storfors kommunfullmäktige; 2:e vice ordförande: Göran Pettersson (S).

Valnämnden

Ordförande: John Kotkamaa (M); 1:e vice ordförande: Torbjörn Svensson (KD); 2:e vice ordförande: Niina Slagner (S).

Artikeltaggar

Ida EdströmKarlskogaKommunfullmäktigeMartin HårsmarMika TakamäkiMiljöpartietModeraternaMotionerNämnderPatrik NyströmPolitikRonnie ErhardSocialdemokraternaSverigedemokraternaTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.