Hoppa till huvudinnehållet

Stämningsfullt luciafirande i fullsatt kyrka

Publicerad:
Så skred då lucian Kim Stangebrant med tärnor och stjärngossar uppför kyrkgången.
Så skred då lucian Kim Stangebrant med tärnor och stjärngossar uppför kyrkgången. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Så skred de då uppför kyrkgången i vita fotsida klänningar, med ljus eller stjärnor i hand och i täten en med ljus i sin krona. Till tonerna av den neapolitanska melodin som är så hårt förknippad med den 13:e december inleddes så luciafirandet i Degerfors kyrka.

”Hur ett litet ljus kan skina så klart”De spred ljus och kärlek i Karlskoga: ”Det var helt strålande”

Kyrkan var fullsatt till sista bänkrad då det bjöds in till luciafirande på luciakvällen. De som samlats bjöds på en mycket stämningsfull tablå, som förutom vackra sånger och solistframträdanden också innehöll ett par dansnummer.

Kyrkoherde Monica Mannberg hälsade alla välkomna till kyrkan denna kväll och berättade att det var 30-talet barn och ungdomar som deltog i programmet, som också ringdes in med kyrkklockorna.

Det var fullsatt när det bjöds in till luciatablå i Degerfors kyrka.
Det var fullsatt när det bjöds in till luciatablå i Degerfors kyrka. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Deltog i programmet gjorde Svenska kyrkans unga röster, det vill säga högstadiekören där också årets lucia Kim Stangebrant ingår, och några ur Svenska kyrkans unga vuxna samt barnkörerna Stjärnkören och Änglakören. Under Malin-Victoria Stridhs ledning och Sören Ågrens pianoackompanjemang framfördes ett dussin sånger.

”Vi tänder ett ljus sen tänder vi två” var en av många sånger som framfördes under kvällen och solister var Lowa Alfredsson och Isabelle Solberg.
”Vi tänder ett ljus sen tänder vi två” var en av många sånger som framfördes under kvällen och solister var Lowa Alfredsson och Isabelle Solberg. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Solistinslag var det i en hel del av sångerna, bland annat av lucian Kim Stangebrant och tärnan Robyn Stangebrant i ”Så mörk är natten” och de fyra stjärngossarna i tåget framförde ”Staffansvisan”.

Juleljus

Barndansgrupperna, under ledning av Saga Stridh, Tindra Pettersson och Maria Lindbäck dansade först en fartfylld tomtedans till ”Jinglebells” varefter de gjorde en ljusdans till ”Låt din stjärnas ljus” i vilken Tindra Pettersson och Josefine Cederholm sjöng solo.

Stjärngossarna Jonatan Larsson, David Savinainen, Vidar Andreen och Gustaf Lindberg framförde ”Staffansvisan”.
Stjärngossarna Jonatan Larsson, David Savinainen, Vidar Andreen och Gustaf Lindberg framförde ”Staffansvisan”. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Programmet avrundades efter bortemot en timme med att alla i kyrkan sjöng psalm 116 det vill säga ”Nu tändas tusen juleljus”.

Bryt en tradition

Vid utgången fick de som ville skänka ett bidrag till luciamanifestationen ”Bryt en tradition” som Act Svenska kyrkan håller.

På ett informationsblad som delades ut kan man läsa om legenden kring Lucia, som protesterade mot att bli bortgift och hävdade rätten till sin egen kropp, tro och egna val. Man drar paralleller till att många flickor än idag kämpar för sina rättigheter och genom manifestationen vill man hjälpa dem att nå dessa.

Ljusdans bjöds det också på innan programmet avrundades med att alla tillsammans sjöng om de tusen juleljusen.
Ljusdans bjöds det också på innan programmet avrundades med att alla tillsammans sjöng om de tusen juleljusen. Foto: Anna-Stina Tallmyren
”Hur ett litet ljus kan skina så klart”De spred ljus och kärlek i Karlskoga: ”Det var helt strålande”

Artikeltaggar

DansDegerfors kyrkaDegerfors-Nysunds församlingKörerLuciaMalin-Victoria StridhMaria LindbäckMonica MannbergMusikNyheterSång

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.