Hoppa till huvudinnehållet

Patienter utsatta för bedrägeriförsök

Publicerad:
Region Örebro län varnar för bedragare som på telefon försökt förmå patienter på USÖ att logga in med sina bankdosor.
Region Örebro län varnar för bedragare som på telefon försökt förmå patienter på USÖ att logga in med sina bankdosor. Foto: Per Lindgren

Region Örebro län uppger att flera patienter på Universitetssjukhuset Örebro, USÖ, har blivit uppringda av en person som påstår sig vara läkare och som försökt lura patienterna att logga in på sin bank.

"Under samtalets gång har patienterna uppmanats att bekräfta sin identitet genom att logga in på sin bankdosa - något som varken läkare eller annan personal från regionen skulle uppmana till.”, skriver Region Örebro län i ett pressmeddelande med anledning av bedrägeriförsöket.

– De som har fått samtalen upplever att personen låter mycket trovärdig, men patienter som kontaktas av någon som utger sig för att vara läkare ska aldrig logga in på sin bankdosa eller på annan digital id-tjänst, säger förvaltningsövergripande chefläkare Andreas Wladis i pressmeddelandet.

Det är inte klarlagt hur många patienter som har kontaktats på det här sättet men ingen medarbetare på Region Örebro län skulle ringa upp patienter och be dem legitimera sig på det här viset.

Regionens hälso- och sjukvårdsförvaltning går därför ut både internt och externt med information om bedrägeriförsöken.

–Vi vill be de som blivit utsatta för bedrägeriförsök att anmäla det till polisen så att de kan utreda det vidare, avslutar Andreas Wladis.

Artikeltaggar

BedrägerierBrott & blåljusUniversitetssjukhuset Örebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.