Hoppa till huvudinnehållet

Stor ökning av luftvägsinfektioner

Publicerad:
Antalet fall av covid-19 i länet ökade med cirka 200 mellan vecka 48 och 49. Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

Luftvägsinfektioner som influensa, RS-virus och covid-19 ökar kraftigt i Örebro län och allt fler behöver sjukhusvård.

Det skriver Region Örebro län i ett pressmeddelande.

Regionen vill påminna om att det finns gott om tider för vaccin mot covid-19 och influensa. De uppmanar framför allt de som tillhör en riskgrupp att uppgradera sitt skydd med vaccin.

Antalet bekräftade fall av covid-19 ökade från cirka 430 fall till 630 fall mellan vecka 48 och 49 och det är personer i alla åldersgrupper som har blivit smittade. Antalet fall av influensa och RS-virus har också ökat i länet.

– Vaccin är bästa skyddet mot svår sjukdom och död och i och med att både covid-19 och influensa nu ökar är det viktigt att personer över 65 år och personer som tillhör riskgrupp vaccinerar sig om de inte redan gjort det, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, i pressmeddelandet.

Under måndagen var det enligt Region Örebro län 32 personer som vårdades på sjukhus på grund av covid-19.

Gunlög Rasmussen förklarar att det tar 1-2 veckor att få skydd från vaccinet och att de som vill ha ett bra skydd inför julens umgänge behöver vaccinera sig inom kort.

Hon påminner också om att det går bra att ta vaccin mot covid-19 och influensa samtidigt.

Länets vaccinationsmottagningar erbjuder både tidsbokning och drop-in i mån av tid. Det finns också möjlighet att vaccinera sig på länets vårdcentraler och då gäller endast tidbokning.

Läs också:

Vaccinationer på Baggängen upphör – flyttar till nya lokalerInfluensan står för dörren – hög tid för vaccinationWHO: Tre virus riskerar att slå hårt i vinter

Artikeltaggar

CoronavirusetGunlög RasmussenInfluensaÖrebro länRS-virusVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.