Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Sjöstedt: Vem bär traditionerna?

Publicerad:

Nu har det börjat. Nu är vi inne i lucia-, jul- och skolavslutningstider. Tiden på året då förskolor och skolor meddelar föräldrar att de har nya planer för lucia och avslutning. Det blir inget luciatåg, eller så blir det en ”alternativ lucia” där de tycker det är okej om ungarna kommer utklädda till vad som helst – eller nöjer sig med lite glitter.

Det är den tiden på året då en handfull föräldrar som en reaktion skriker ut sin frustration över det uteblivna ”traditionella” luciatåget. Se dig omkring så hittar du denna vecka kokande Facebookinlägg eller svavelosande raseri från personer och grupper som kräver att vi ”står upp” för svenska traditioner.

En skola i Umeå har i dagarna dragit på sig allsköns uppdämd ilska genom att berätta att barnkören som ska gå luciatåg i år kör utan religiösa inslag.

– Vi är en konfessionsfri skola och har därför valt att ta bort julinslagen, sa körledaren Jörgen Persson till SVT häromdagen – och berättade att fokus istället skulle läggas på Lucia som kommer med ”hopp om ljusare tider” samt att barnen som deltog skulle klä sig ”neutralt med glitter och ljus”.

Detta fick rassesajter som Samnytt, med kopplingar till SD, att hävda att skolan ”vek sig för muslimers krav – kristna inslag förbjuds i luciatåget”. Ledande SD:are delade och uppmanar den som inte gillar lucia att flytta från landet.

”Om utlänningar anser sig för fina för att ta seden dit man kommit ska vi givetvis påminna om att Sverige är svenskarnas land”, menade en SD-ledamot i riksdagens justitieutskott.

Den som nu hoppades att företrädare från samma regeringsunderlag skulle ha markerat mot det aggressiva påhoppet, hoppades förgäves.

Uppståndelsen fick nämligen även Kristdemokraternas nya partisekreterare Johan Ingerö att på Twitter upprört förklara att ”hade det hänt mina barn så hade jag sjukanmält dem och tagit med dem till jobbet. Vi har nämligen både lucia- och julmusik.”

När någon till svar undrar vad som blir kvar av luciafirandet om man tar bort utklädningen och luciasånger, svarar kristdemokraten ”Inget. Vilket är vad de helt uppenbart vill.”

Vilka är ”de”? Måste vara ogudaktiga kommunister, menar nån. Möjligen mer troligt än muslimer i alla fall.

Hur många luciatåg arrangerade till slut alla dessa gnällrumpor? Eller är det alla andras barn som ska kläs upp, alldeles oavsett intresse, för att paraderas framför släkt och vänner?

I Kristinehamn i helgen hittade två systrar, Ebba och Agnes Sjödahl, på ett luciatåg med bara A-traktorer utstyrda i allsköns glitter, ljus och annat juligt.

Kommunister de också, förutsätter jag!

Eller så var det bara två tjejer som ville hitta på något nytt. Utveckla och förnya en gammal tradition till att inkorporera något som engagerar dem.

Det brukar vara så traditioner utvecklas genom tiderna. Någon måste frivilligt bära med dem in i nästa generation. Annars dör de.

Susanne Sjöstedt

Artikeltaggar

ÅsikterInsändareJohan IngeröJörgen PerssonKristdemokraternaKristinehamnLuciaSusanne SjöstedtSVTTraditionerTwitterUmeå

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.