Hoppa till huvudinnehållet

Utredare om påskupploppen: Inte organiserat

Publicerad:
Polisbuss i brand vid upploppen i Sveaparken i Örebro under långfredagen. Våldsamma upplopp riktade främst mot polisen uppstod i flera svenska städer under påskhelgen. Arkivbild.
Polisbuss i brand vid upploppen i Sveaparken i Örebro under långfredagen. Våldsamma upplopp riktade främst mot polisen uppstod i flera svenska städer under påskhelgen. Arkivbild. Foto: Kicki Nilsson/TT

Många poliser skadades och hamnade i livsfarliga situationer vid påskupploppen. Myndigheten kritiserades efteråt för att den inte lyckats förbereda sig tillräckligt.

– Vi har inte sett några indikationer på att upploppen var organiserade, däremot att man varit mycket motiverad, säger utredaren Gunnar Karlson som granskat händelserna.

Upploppen under påskhelgen har beskrivits som de mest våldsamma i Sverige sedan Göteborgskravallerna 2001. I flera svenska städer bröt kraftiga kravaller ut som en följd av den högerextrema politikern Rasmus Paludans genomförda eller planerade koranbränningar. Men det var inte mot honom som våldet riktades, utan främst mot de poliser som var satta att bevaka sammankomsterna.

Poliser som var med under upploppen har berättat om hur de varnat för att de varit för få, men inte fått någon förstärkning.

Polismyndigheten beslutade i maj att låta en extern utredare undersöka vad som hände före, under och efter upploppen. Utredaren Gunnar Karlson, tidigare chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), har även haft i uppdrag att komma med utvecklingsförslag.

Utvärdera arbetet

– Mitt uppdrag har varit att utvärdera arbete och arbetsmetoder vid folksamlingar i allmänhet och i synnerhet det som hände i påskas, säger han vid en pressträff där rapporten presenteras på onsdagen.

Det har inte handlat om ett utkräva ansvar, utan om att hitta förbättringsmöjligheter, framhåller han.

Gällande vilka personer det var som stod bakom upploppen är det fortsatt mycket man inte vet.

– Men det vi kan säga är att det var framför allt unga män. Unga män som bodde i eller i närheten av platserna där upploppen skedde, säger han.

Inte organiserat

Få av dem har koppling till grov organiserad brottslighet eller våldsbejakande extremism, säger han vidare.

– Vi har inte sett några indikationer på att upploppen var organiserade, däremot att man varit mycket motiverad.

Han redovisar i utredningen 35 förslag som handlar om vad polisen kan göra för att bli bättre på att förebygga och hantera våldsamma upplopp.

– En stor del av förslagen handlar om utrustning, säger han.

Två av de kanske viktigaste förslagen handlar även om att polisen bör bli bättre på att upprätthålla kompetensen i de delar av myndigheten som har i uppgift att hantera upplopp, säger han.

Ett stort antal personer har dömts till fängelse för grovt blåljussabotage efter upploppen. Hundratals ytterligare kan komma att misstänkas för brott, har utredare i de aktuella polisregionerna tidigare uppgett för TT.

Erika Nekham/TT

Marc Skogelin/TT

Bakgrund

Påskupploppen

Under påskhelgen uppstod oroligheter på flera orter till följd av Rasmus Paludans planerade koranbränningar.

Paludan, partiledare för högerextrema Stram kurs, besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

Ett stort antal personer har hittills dömts för inblandning i händelserna och ytterligare flera hundra personer kan komma att misstänkas för brott.

Läs mer om Påskupploppen:

Karlskogabröder åtalade för grovt sabotage mot blåljusverksamhetÖver 100 fängelseår utdömda för upplopp i ÖrebroKarlskogabröder häktade efter upploppet i SveaparkenÄnnu en dom efter upploppen överklagas till HDYtterligare två män från Karlskoga misstänkta för blåljussabotageFyra minderåriga anhållna efter upploppetNya långa fängelsestraff för påskupploppenPåskupploppet en fråga för Högsta domstolenRiksåklagaren vill att HD prövar domarna kring upploppet i SveaparkenHundratals kan ha begått brott under upploppenFyra nya dömda efter upploppet i Sveaparken”Jag är så fruktansvärd besviken över alla straff efter upploppet”Fyra nya har anhållits efter upploppet i SveaparkenHovrätten sänker straffen för två av de lokala männen efter upploppet

Artikeltaggar

BlåljussabotageBrottBrott, lag och rättExtremismRasmus PaludanSveaparken i Örebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.