Hoppa till huvudinnehållet

Mylly mot väggen om konsekvenserna av ”felaktig redovisning”

Publicerad:
Johanna Svärd (S), till höger i bild, ställde en interpellation till kommunstyrelsens ordförande. På bild även kommunfullmäktiges sekreterare Anna Bergqvist Livengård och Leif Erixon (SD). Foto: Anna-Stina Tallmyren

I Degerfors kommunfullmäktige ställdes en interpellation hur kommunen påverkas av en felaktig redovisning i koncernens resultaträkning.

Det var Johanna Svärd (S) som ställde interpellationen till kommunstyrelsens ordförande, KSO, Anneli Mylly (V) angående redovisat överskott på 28,3 miljoner i koncernens resultaträkning då det framgår att huvuddelen, eller 16,5 miljoner, är en utdelningsintäkt.

Utfallet för 2021 borde därmed istället ha redovisats som plus 11,8 miljoner, enligt Svärd, då hon menar att koncerninternt agerande inte ska kunna påverka det redovisade resultatet.

Till Mylly ställde Svärd frågor kring vilka konsekvenser det har för kommunen och hur det kunnat passera utan att ha påtalats av revisionen samt om Mylly tänkte vidta några åtgärder med anledning av detta.

Kontrollfråga

Ordförande Peter Pedersen (V) sa att Mylly snarast, på nästkommande fullmäktige eller möjligen senare, för att hinna få in svar från fler som nämndes i frågan, skulle inkomma med svar.

Han hade tidigare sagt att eftersom det var en interpellation så får alla delta i debatten, till skillnad mot då det är en fråga. Det tog Peter Nyström (SD) fasta på och tog till orda:

– Intressant frågeställning, men jag måste ställa en kontrollfråga. I koncernen har vi ett antal helägda bolag som i ägardirektivet har ett avkastningskrav där 4 procent av vinsten ska avsättas. Jag vet inte var de pengarna går in. Går de in i resultaträkningen eller inte, är min fråga, sa Nyström och tillade:

– Om så är fallet och man tar ut ännu större utdelning från bolaget, vad är då skillnaden? Godkänner man 4 procent att gå in i resultaträkningen, men inte ett öre utöver det? Är det så jag ska uppfatta det? sa Nyström vidare.

Avbröt

Svärd frågade om hon skulle svara, men Pedersen valde där att avbryta, som en ordningsfråga, eftersom man nu fick in flera frågor och att diskussionen får följa senare då Mylly väl svarar på interpellationen.

– Alla är sugna, men ni får vänta tills det kommer ett svar från KSO, sen får alla gå in och ha synpunkter på det här, sa Pedersen och konstaterade att fortsättning följer.

Artikeltaggar

Anneli MyllyJohanna SvärdKommunfullmäktigeKommunstyrelsenNämnderPeter NyströmPeter PedersenPolitikVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.