Hoppa till huvudinnehållet

Oppositionen om Harrysons avtal: ”Ren och skär stöld från välfärden”

Publicerad:
Daniel Ekelund (MP) och Patrik Nyström (SD) tycker båda att det är fel att betala ut månadslön till förre kommundirektören Johan Harryson när han kliver på sin nya tjänst i januari. Foto: Kajsa Juslin

Sverigedemokraternas Patrik Nyström och Miljöpartiets Daniel Ekelund reagerar båda starkt på beskedet om att förre kommundirektören Johan Harryson ska få sin månadslön utbetald trots ny anställning.

Trots nytt jobb får Harryson sin månadslön på 113 000 av kommunen

Miljöpartiets Daniel Ekelund har en tydlig ståndpunkt i huruvida Karlskoga kommun borde fortsätta betala ut månadslön till den förre kommundirektören Johan Harryson när det inte finns reglerat i avtalet.

– Om det inte står i hans avtal att han ska få betalt oavsett om han får ny tjänst eller inte, då ska han inte få det. Vi kan spendera de här pengarna på så otroligt mycket bättre saker än en icke anställd, inkompetent före detta kommundirektör, säger Ekelund.

Förra kommundirektören Johan Harryson fick lämna sin tjänst efter kritik hur han hanterat ärendet med den tafsande tjänstemannen. I samma skede fick även personalchefen Jörgen Skog lämna sin tjänst.

Samordningsfritt?

I samband med dessa tre avslut upprättades överenskommelser om ersättning från Karlskoga kommun. Det avtal som skiljer sig åt är tjänstemannens där man reglerade att han skulle få ersättningen samordningsfritt, det vill säga oavsett om han får en ny tjänst eller ej.

Johan Harryson Karlskogas förra kommundirektör.
Johan Harryson Karlskogas förra kommundirektör. Foto: Rickard Reinli

Nu har Karlskoga kommuns tf personalchef meddelat att ersättning även till Skog och Harryson kommer betalas ut med hänvisning till en praxis som verkar vara svårt att få svar på hur den uppkommit.

Att det skulle förekomma någon praxis att den här typen av avtal inte behöver regleras som samordningsfritt i skrift känner Ekelund inte till.

Praxis

Inte heller Sverigedemokraternas Patrik Nyström skräder med orden över den praxis som hänvisas till.

– Det känns som en efterhandskonstruktion. Man pudlar över något som blivit tokigt och jag köper inte det. Absolut inte, säger Nyström.

Patrik Nyström, (SD) Sverigedemokraterna.
Patrik Nyström, (SD) Sverigedemokraterna. Foto: Christoffer Tuulik

Nyström instämmer i att inga pengar borde betalas ut och för honom blir det solklart, som han själv uttrycker det, i vem som brustit i hanteringen.

– I och med uppgifterna att samordningsfritt endast står på ett avtal och att Tony (Ring) skrivit under alla tre så är det han som brustit i hanteringen av uppsägningarna, säger Nyström och fortsätter:

– I min värld så ska Johan Harryson inte uppbära någon lön i och med att han ingår en nyanställning nu i januari. Det är tydligt i och med att avtalen som skrivits under skiljer sig åt.

Skattepengar

Nyström är också kritisk till att kommunen hanterar avtal på så olika vis och att man i vissa fall hänvisar till praxis och i andra fall skriver in exakt vad som gäller.

– Det handlar om skattepengar som går till spillo på grund av att olika rutiner har använts och så ska det inte fungera, säger Nyström och fortsätter:

– Vi måste ta ansvar för dom skattepengar som vi har annars är det oansvarig hantering.

Daniel Ekelund från Miljöpartiet menar att man som kommun måste förstå vilket uppdrag man har.
Daniel Ekelund från Miljöpartiet menar att man som kommun måste förstå vilket uppdrag man har. Foto: Kajsa Juslin

Ekelund hänvisar till vikten av att man som kommun förstår vilket uppdrag man har.

– Uppdraget är att bidra till ökad bibehållen välfärd för våra medborgare. När man då väljer att spendera sina pengar ska man alltid ha det i beaktande, säger Ekelund och fortsätter:

– Att betala ut pengar till någon som redan har ett annat jobb. Och som fått gå från sin tjänst för att han har misskött sitt uppdrag, en person som redan har fått otroligt mycket pengar från Karlskoga kommun. Det är ren och skär stöld från välfärden i Karlskoga kommun, avslutar Ekelund.

Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) är ledig några dagar och har inte kunnat uttala sig. Oppositionsråd Ida Edström (S) valde att avvakta med att svara i nuläget.

Läs mer om händelserna från i våras:

Därför fick sparkade tjänstemannen 1,6 miljoner – kommunen bröt mot lagenHändelsen med tjänstemannen kostar skattebetalarna över fyra miljonerTafsande tjänsteman och tystnadskultur – det här har hänt

Artikeltaggar

AvtalDaniel EkelundJohan HarrysonKarlskogaKarlskoga kommunKommunstyrelsenMiljöpartietModeraternaPatrik NyströmSamhälleSverigedemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.