Hoppa till huvudinnehållet

Färre lodjur får skjutas i Örebro län

Publicerad:
Foto: Junge

Totalt två lodjur får skjutas under 2023 års licensjakt. Det är en minskning av sju lodjur i jämförelse med jakten 2022.

Jakten börjar den 1 mars.

Länsstyrelsen i Örebro län bedömer att det finns utrymme för en begränsad licensjakt på två lodjur med hänsyn tagen till inventering av lodjur och regionala mål.

2023 års licensjakt blir därmed mindre omfattande än jakten år 2022, då nio lodjur fälldes. Hänsyn har tagits till att inventeringsresultatet sjunkit något jämfört med året innan, från 9,3 till 8,5 familjegrupper, hona med ungar, i Örebro län, vilket motsvarar ungefär 56 respektive 51 lodjur.

Lodjurspopulationen i Örebro län ligger över den fastställda miniminivån på sju föryngringar, vilket motsvarar ungefär 42 lodjur. Länets viltförvaltningsdelegation har deltagit i samråd inför Länsstyrelsen beslut om licensjakt efter lo.

Från den 1 mars till den 14 mars är det tillåtet att fälla ett lodjur inom det södra jaktområdet och ett inom det norra där gränsen går vid E18/E20. Om lodjuren inte fälls under denna period får återstående lodjur jagas i hela länet under perioden den 15–31 mars.

Resultatet från den senaste nationella populationsberäkningen visar att det finns cirka 1 440 lodjur i Sverige och populationen är därmed fortsatt över gränsen för gynnsam bevarandestatus som är 870 lodjur.

Artikeltaggar

BeslutDjur och naturE18JaktLänsstyrelsen i Örebro länÖrebroVärmlands länVinter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.