Hoppa till huvudinnehållet

Catarina Lindström: Varför får de lön utan att arbeta?

Publicerad:
Reporter Catarina Lindström
Catarina Lindström
catarina.lindstrom@kt-kuriren.se

Detta är en ledarartikel som uttrycker KT-Kurirens politiska linje.

Vad är det med kommunala tjänstemän och deras förmåga att lyfta dubbla löner? Varför låter ansvariga politiker dem komma undan med det? Ge mig en rimlig anledning till att betala lön till någon som har en ny arbetsgivare.

Karlskogas förre kommundirektör Johan Harryson kommer att fortsätta att lyfta 113 000 kronor i månaden från kommunen trots att han fått nytt jobb – och trots att det avtal som skrivits inte ger honom rätt till fortsatt lön från Karlskoga när han har en ny anställning.

Hur är det möjligt?

I avtalet som skrevs när Johan Harryson slutade sin anställning finns nämligen inte ordet ”samordningsfritt” med. Översatt till svenska betyder det att han inte garanteras fortsatt lön från Karlskoga kommun om han får nytt jobb.

När KT-Kuriren tar kontakt med kommunen blir personalchef Elisabeth Högfeldt tagen på sängen när hon inser att ”samordningsfritt” inte finns med i avtalet.

Men trots detta så meddelar hon senare att i Karlskoga kommun beslutat att det är praxis att alltid betala ut en ersättning, trots att detta inte finns reglerat på en överenskommelse.

I ett mejl fortsätter Högfeldt; ”Som jag har svarat dig tidigare så följer kommunen praxis, så som det har hanterats tidigare, vem som har tagit beslutet från första början eller när i tid går inte att svara på”.

Hur kan man inte veta vem som fattat ett beslut om en sådan avgörande praxis?

Och Johan Harryson är som bekant inte ensam om att få betalt av en kommun utan att längre jobba för den.

I somras slutade Degerfors dåvarande kommundirektör Teresa Zetterblad som gick direkt till ett nytt jobb men som trots detta fortsätter att lyfta lön från Degerfors kommun – sammanlagt kommer hon att kosta degerforsarna drygt 770 000 kronor inklusive sociala avgifter.

Johan Harryson kommer att kosta oss karlskogingar mellan 330 000 och 452 000 kronor.

Det är i runda slängar 1,2 miljoner kronor av surt förvärvade skattepengar som dessa två lyfter utan att göra ett skapandes grand nytta för oss som bor i Karlskoga och Degerfors.

Kan någon ge mig ett enda vettigt skäl till varför det är så?

I alla fall inte Tony Ring (M) som meddelar att han är ledig och Ida Edström (S) som inte vill kommentera i nuläget.

Catarina Lindström

Relaterade artiklar:

Trots nytt jobb får Harryson sin månadslön på 113 000 av kommunenOppositionen om Harrysons avtal: ”Ren och skär stöld från välfärden”

Artikeltaggar

AnställningarArbetsgivareAvtalCatarina LindströmDegerforsIda EdströmInsändareKarlskogaKarlskoga kommunLönerModeraternaTeresa ZetterbladTony Ring