Hoppa till huvudinnehållet

Fyra år står fast – Karlskogabo smugglade 40 kilo cannabis

Publicerad:
Foto: Micke Larsson/TT

En Karlskogabo i 30-årsåldern dömdes vid Uddevalla tingsrätt för för grovt narkotikabrott till fyra års fängelse. Mannen överklagade, men hovrätten går på den tidigare domen.

Det var i juni som polisen hade en trafikkontroll vid Uddevalla. De ser en mindre lastbil som vänder framför dem. De åker efter och stoppar lastbilen vid Ljungskile. Lastbilen kördes av en Karlskogabo. I lastbilen påträffade tre kassar med sammanlagt 3,9 kilo cannabis. Framtill i bilen påträffades en snusdosa med 0,75 gram amfetamin/kokain och en tablett alprazolam.

Mannen erkänner att han kört lastbilen, men att han inte kände till narkotikan. Under rättegången sa mannen han hjälpte en god och när vän att flytta, men han ville inte namnge vännen.

Tingsrätten trodde inte på mannens berättelse utan anser att åklagarens bevisning visar att mannen köpt, transporterat och innehaft den aktuelle narkotikan. Mannen dömdes vid Uddevallas tingsrätt till fyra år fängelse.

Mannen överklagade och yrkade på att hovrätten ogillar åtalet för grovt narkotikabrott, i andra hand lindrar straffet.

Hovrätten fastställer tingsrättens domslut och skriver att de tagit del av samma utredning som lades fram vid tingsrätten. Hovrätten håller med i tingsrättens bedömning av åtalet för grovt narkotikabrott, med ett undantag. Utredningen visar inte att Karlskogabon hade köpt den narkotika som fanns i lastutrymmet. Han ska därför dömas endast för att ha transporterat och innehaft den. Gärningen ska rubriceras på det sätt som tingsrätten gjort.

Artikeltaggar

AmfetaminBrott, lag och rättCannabisFängelseKarlskogaLjungskileNarkotikabrottUddevallaUddevalla tingsrätt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.