Biljetterna till första konserten gick direkt den dag de släpptes och till andra konserten blev det också snart ”lapp på luckan”. Att det är populärt att sjunga in julen i Degerfors kyrka är inget att missta sig på.
2003 var första gången Degerfors musikkår deltog i julinsjungningen i Degerfors kyrka och sen dess har det rullat på i alla år, med uppehåll för pandemin 2020.
– Det har blivit en tradition. Det är väldigt vanligt att musikkårer har julkonserter, sen om det är på det här sättet det vet jag inte riktigt. Men det är verkligen roligt att det blivit så uppskattat i Degerfors, att det har utvecklats så, säger Barbara Persson som varit dirigent i alla år på julmusiken då hon började som dirigent 2002.
Många lojala
– Innan dess spelade jag klarinett i kåren där jag varit medlem sen 1980, säger hon och berättar att det är många som varit kåren lojala och att det är tack vare det som det finns kvar en musikkår här.
– Visst det tillkommer lite nya, yngre förmågor också. Men i Linköping när vi var där och tävlade så sa arrangörerna att vi var lite unika med vår bruksmusikkår och också den kvaliteten som är, för det dör ut på många ställen, säger Persson och tillägger:
– Det måste ju vara nåt bra med musikkåren också när folk varit med lika länge som jag och kommer varje onsdag och övar. Det är ett livslångt intresse och glädje samt att så många ställer upp betyder mycket. Det är så mycket jobb så man skulle inte orka annars.
Väl förberedda
Inte minst är det mycket jobb och förberedelser kring julkonserterna, de båda som hålls såhär före jul.
Från kyrkan tog man kontakt med musikkåren redan i våras för ett första möte och kåren började öva redan i slutet av oktober. Kvällen före konserterna var första gången de repade ihop med körerna, Degerfors gospel och Nysund kyrkokör under ledning av Helena Friman, kyrkomusiker Sören Ågren och årets solist Stefan Clarin, skådespelare, sångare och dansare som är född och uppväxt i Degerfors.
– Det gäller att alla är väl förberedda.Tonarter och sånt måste man kolla upp i förväg, man måste ha god framförhållning och se till att det finns arrangemang som fungerar ihop. I musikkåren kan det vara 25-30 olika stämmor, men ibland dubbla stämmor där man spelar samma i vissa partier, så det är väldigt komplext. Man kan skriva om lite och fixa till, men inte göra större ändringar i sista sekund, säger Persson.
Hör annat
Placeringen är också annorlunda eftersom det blir trångt med så många personer framme i koret. Därmed måste musikerna sitta annorlunda än man gör normalt på repetitionerna.
– Det är inte helt lätt för plötsligt hör musikerna inte det de brukar höra, exempelvis måste vi sätta trumpeterna långt bort från det andra brasset. Men sådär är det då man kommer på nya ställen, det är mycket folk och grejor och det tar många meters yta men vi har gjort det här i kyrkan så många år nu, säger Persson.
Även hon som dirigent måste tänka sig för, då hon plötsligt har musiker i andra placeringar.
Körerna stod vid ena sidan på gradiner.
Gästsolist
Det är, enligt Persson, inte alltid man har gästande solist, det har varit solister ur körerna eller instrumentsolister ur kåren.
I år var det däremot med glädje man tog emot Stefan Clarin, som med fantastisk stämma framförde en rad sånger i konserterna, bland annat Håkan Hellström-låten ”Du är snart där” och Jöbacks ”Viskar en bön” samt psalmer som ”Gören portarna höga” och ”O helga natt”.
Naturligtvis fick också publiken sjunga in julen, bland annat i ”Nu tändas tusen juleljus”, ”Stilla natt” och ”Dagen är kommen”.