Hoppa till huvudinnehållet

”Lapp på luckan” då julen sjöngs in med pompa och ståt

Publicerad:
Det har med åren blivit en populär tradition och då julen sjungs in i Degerfors kyrka är det fullsatt till sista bänk i båda konserterna som ges. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Biljetterna till första konserten gick direkt den dag de släpptes och till andra konserten blev det också snart ”lapp på luckan”. Att det är populärt att sjunga in julen i Degerfors kyrka är inget att missta sig på.

2003 var första gången Degerfors musikkår deltog i julinsjungningen i Degerfors kyrka och sen dess har det rullat på i alla år, med uppehåll för pandemin 2020.

– Det har blivit en tradition. Det är väldigt vanligt att musikkårer har julkonserter, sen om det är på det här sättet det vet jag inte riktigt. Men det är verkligen roligt att det blivit så uppskattat i Degerfors, att det har utvecklats så, säger Barbara Persson som varit dirigent i alla år på julmusiken då hon började som dirigent 2002.

Många lojala

– Innan dess spelade jag klarinett i kåren där jag varit medlem sen 1980, säger hon och berättar att det är många som varit kåren lojala och att det är tack vare det som det finns kvar en musikkår här.

Hela kyrkan fylldes med fantastiska toner då musikkåren med Barbara Persson som dirigent ihop med kyrkans körer under Helena Frimans ledning och solisten Stefan Clarin samt kyrkomusiker Sören Ågren sjöng in julen.
Hela kyrkan fylldes med fantastiska toner då musikkåren med Barbara Persson som dirigent ihop med kyrkans körer under Helena Frimans ledning och solisten Stefan Clarin samt kyrkomusiker Sören Ågren sjöng in julen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Visst det tillkommer lite nya, yngre förmågor också. Men i Linköping när vi var där och tävlade så sa arrangörerna att vi var lite unika med vår bruksmusikkår och också den kvaliteten som är, för det dör ut på många ställen, säger Persson och tillägger:

– Det måste ju vara nåt bra med musikkåren också när folk varit med lika länge som jag och kommer varje onsdag och övar. Det är ett livslångt intresse och glädje samt att så många ställer upp betyder mycket. Det är så mycket jobb så man skulle inte orka annars.

 • Det var stämningsfullt då julen sjöngs in Degerfors kyrka.
  Det var stämningsfullt då julen sjöngs in Degerfors kyrka. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Sedan 2003 har Degerfors musikkår varit med då julen sjungs in i kyrkan.
  Sedan 2003 har Degerfors musikkår varit med då julen sjungs in i kyrkan. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Julmusiken fyllde kyrkan.
  Julmusiken fyllde kyrkan. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Fullsatt i två föreställningar var det denna dag.
  Fullsatt i två föreställningar var det denna dag. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Clara Hultgren fick av Håkan Landgren motta Landgrens stipendium.
  Clara Hultgren fick av Håkan Landgren motta Landgrens stipendium. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Kyrkomusiker Sören Ågren spelade även orgel i någon psalm men mestadels var det flygeln han spelade på i julkonserterna.
  Kyrkomusiker Sören Ågren spelade även orgel i någon psalm men mestadels var det flygeln han spelade på i julkonserterna. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Stefan Clarin sjöng i sin hembygds kyrka igen.
  Stefan Clarin sjöng i sin hembygds kyrka igen. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Barbara Persson håller i musikkårens taktpinne.
  Barbara Persson håller i musikkårens taktpinne. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Julen sjöngs in i Degerfors kyrka.
  Julen sjöngs in i Degerfors kyrka. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Väl förberedda

Inte minst är det mycket jobb och förberedelser kring julkonserterna, de båda som hålls såhär före jul.

Från kyrkan tog man kontakt med musikkåren redan i våras för ett första möte och kåren började öva redan i slutet av oktober. Kvällen före konserterna var första gången de repade ihop med körerna, Degerfors gospel och Nysund kyrkokör under ledning av Helena Friman, kyrkomusiker Sören Ågren och årets solist Stefan Clarin, skådespelare, sångare och dansare som är född och uppväxt i Degerfors.

Stefan Clarin har gjort det förr, sjungit in julen i sin hembygds kyrka och i år var det dags igen till publikens glädje.
Stefan Clarin har gjort det förr, sjungit in julen i sin hembygds kyrka och i år var det dags igen till publikens glädje. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Det gäller att alla är väl förberedda.Tonarter och sånt måste man kolla upp i förväg, man måste ha god framförhållning och se till att det finns arrangemang som fungerar ihop. I musikkåren kan det vara 25-30 olika stämmor, men ibland dubbla stämmor där man spelar samma i vissa partier, så det är väldigt komplext. Man kan skriva om lite och fixa till, men inte göra större ändringar i sista sekund, säger Persson.

Hör annat

Placeringen är också annorlunda eftersom det blir trångt med så många personer framme i koret. Därmed måste musikerna sitta annorlunda än man gör normalt på repetitionerna.

– Det är inte helt lätt för plötsligt hör musikerna inte det de brukar höra, exempelvis måste vi sätta trumpeterna långt bort från det andra brasset. Men sådär är det då man kommer på nya ställen, det är mycket folk och grejor och det tar många meters yta men vi har gjort det här i kyrkan så många år nu, säger Persson.

Även hon som dirigent måste tänka sig för, då hon plötsligt har musiker i andra placeringar.

Körerna stod vid ena sidan på gradiner.

Gästsolist

Det är, enligt Persson, inte alltid man har gästande solist, det har varit solister ur körerna eller instrumentsolister ur kåren.

I år var det däremot med glädje man tog emot Stefan Clarin, som med fantastisk stämma framförde en rad sånger i konserterna, bland annat Håkan Hellström-låten ”Du är snart där” och Jöbacks ”Viskar en bön” samt psalmer som ”Gören portarna höga” och ”O helga natt”.

Naturligtvis fick också publiken sjunga in julen, bland annat i ”Nu tändas tusen juleljus”, ”Stilla natt” och ”Dagen är kommen”.

Clara Hultgren, till vänster på flöjt, fick motta Landgrenstipendiet som inrättats av Metalls järnbruksklubb till Karl-Erik Landgrens ära av hans ena son Håkan Landgren, som årligen delas ut till en ung talang i Degerfors musikkår eller i kommunens musikskola.
Clara Hultgren, till vänster på flöjt, fick motta Landgrenstipendiet som inrättats av Metalls järnbruksklubb till Karl-Erik Landgrens ära av hans ena son Håkan Landgren, som årligen delas ut till en ung talang i Degerfors musikkår eller i kommunens musikskola. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Barbara PerssonDegerforsDegerfors kyrkaDegerfors musikkårDegerfors-Nysunds församlingKonserterKörerMusikSångSören ÅgrenStefan Clarin

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.