Hoppa till huvudinnehållet

Wilma, 16, åker långt för att boosta sitt självförtroende: ”Jag lär mig knep”

Publicerad:
Karlskogatjejerna Rania Rashiid och Wilma Sonebo åker ända från Örebro för att vara med på träffarna. Foto: Madeleine Sandström

Wilma Sonebo och hennes klasskamrat Rania Rashiid åker från Örebro en gång i veckan.

På onsdagar deltar de och flera unga tjejer på Yaya Ambitions utbildning i självledarskap.

– Vi lär oss knep för att förbättra vår självkänsla, säger Wilma Sonebo.

I november startades ett nytt koncept i Kristinehamn. Nämligen en utbildning inom självledarskap för unga mellan åldrarna 15 och 18 år.

Varje onsdagseftermiddag fram till i mitten på januari samlas unga tjejer för att ta del av gästföreläsningar, konkreta övningar och gemenskap.

Syftet med utbildningen är att ge de unga tjejerna verktyg för att förbättra sin självkänsla, nå sina mål och utvecklas på ett personligt plan.

16-åriga Alicia Hall och Julia Karlsson tycker det är kul att lära sig nya saker på utbildningen.
16-åriga Alicia Hall och Julia Karlsson tycker det är kul att lära sig nya saker på utbildningen. Foto: Madeleine Sandström

– Vi lär oss bra metoder för att lyckas i livet framöver för att inte bränna ut oss, säger 16-åriga Alicia Hall.

Hittar på aktiviteter

På träffarna får ungdomarna även tillfälle att pyssla, göra roliga aktiviteter tillsammans och lära sig att samarbeta.

– Nu sitter vi och monterar ihop pepparkakshus. Ju mer aktiviteter vi gör tillsammans desto bättre lär vi känna varandra. Jag längtar efter onsdagarna. Det var nervöst att komma hit första gången. Nu är det bara kul, säger 16-åriga Rania Rashiid, från Karlskoga och skrattar till.

  • Under en av utbildningsdagarna byggde ungdomarna pepparkakshus.
    Under en av utbildningsdagarna byggde ungdomarna pepparkakshus. Foto: Madeleine Sandström
  • Rania Rashiid har fått nya kompisar på utbildningen.
    Rania Rashiid har fått nya kompisar på utbildningen. Foto: Madeleine Sandström

Rania Rashiid och hennes kompis Wilma Sonebo bor i Karlskoga, men går på ett av Örebros gymnasium. De åker enbart till Kristinehamn för att vara med på dessa träffar.

– Jag tycker Kristinehamn är en mysig stad. Jag tycker det är skönt att komma bort från Karlskoga, säger Wilma Sonebo.

”Främja välmående”

Ledarna och grundarna av Yaya Ambitions tjejskola är Petra Carlsson och Carolinn Arneng. En av anledningarna till att de startade utbildningen är att de vill främja välmående hos ungdomar.

– Får man med sig kunskaper i en tidig ålder är man bättre rustad för framtiden. Vi vill att unga tjejer ska våga gå sin egen väg utan att påverkas från omgivningen, säger Petra Carlsson.

Petra Carlsson är ledare och en av och grundarna till Yaya Ambition.
Petra Carlsson är ledare och en av och grundarna till Yaya Ambition. Foto: Madeleine Sandström

Både Petra Carlsson och Carolinn Arneng kommer själva ihåg hur det var när de var unga och stod inför flera val, som gymnasievalet.

– Jag hade prestationsångest när jag var tonåring och det är lätt att man kan bli hård mot sig själv. Att man ställer för stora krav på sig när man går i skolan, säger Petra Carlsson.

För att förebygga prestationsångest har Petra Carlsson och Carolinn Arneng pratat om hur man kan motverka det.

– Vi har lärt ut en metod exempelvis där tjejerna får tänka ut en ny situation som de står inför och förstå skillnaden på att ha ”prestationskepsen” på sig eller ”lärandekepsen”, säger Carolinn Arneng och fortsätter:

– Många har höga krav där allt ska vara perfekt på första försöket. Vi lär ut en metod där du ser allt ur ett lärande perspektiv istället. Det gör att du vill och vågar prova nya saker, tycker det ska bli kul och sänker de orimliga kraven.

Gästföreläsare

Dessutom har gästföreläsare kommit till träffarna, vissa ända från Stockholm.

– Vi har haft Maria Springfeldt från Närsam och en kvinnlig polis som kom och pratade om sina yrkesval.

Elin Henningsson, var gästföreläsare under Yaya Ambitions träffar.
Elin Henningsson, var gästföreläsare under Yaya Ambitions träffar. Foto: Madeleine Sandström

Under det näst sista tillfället kom gästföreläsaren Elin Henningsson för att prata om hur det är att jobba utomlands.

– Jag hoppas jag kan inspirera så att ungdomarna vågar tro på sig själva att det går att arbeta utanför Sverige. För mig tog det tre år att våga ta steget att satsa på att starta eget, säger Elin Henningsson.

Då det endast är ett tillfälle kvar på tjejskolan har ledarna tänkt att anordna ett extratillfälle till våren.

– Jag tror att det kommer bli väldigt kul när de ses igen. Vi skulle gärna vilja komma tillbaka och anordna fler utbildningar för unga tjejer och ungdomar överlag.

Framtida utbildningar

Yaya Ambitions utbildning anordnas genom samarbete med Kristinehamns kommun. Kommunen är öppen för att fortsätta samarbetet.

Annette Borneland, ekonomichef på Kristinehamns kommun och Frida Rönning, utredare och samordnare inom social hållbarhet på Kristinehamns kommun.
Annette Borneland, ekonomichef på Kristinehamns kommun och Frida Rönning, utredare och samordnare inom social hållbarhet på Kristinehamns kommun. Foto: Madeleine Sandström

– Vi ser att det har blivit ett lyckat och bra koncept. Deltagarna har tyckt det varit bra. Vi skulle gärna vilja se någon form av fortsättning. Vi är positiva till det, säger Frida Rönning, utredare och samordnare inom social hållbarhet på Kristinehamns kommun.

Kommunen arbetar bland annat med hållbarhetsfrågor och att arbeta för att förebygga psykisk ohälsa.

– Vi vill gärna se att vi kan jobba med att nå ut till flera människor. Skulle Petra och Carolinn ha ett koncept för vuxna människor där det har en utbildning i självledarskap vill vi gärna se att de håller i fler kurser, säger Annette Borneland, ekonomichef på Kristinehamns kommun.

Artikeltaggar

KarlskogaKristinehamnKristinehamns kommunKurserNärsamÖrebroPsykisk ohälsaSkola och utbildningSociala nätverkUtbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.