Hoppa till huvudinnehållet

Hårda cykelfarbröder gör mästarprovet – i Sydafrika: ”Leva som proffs”

Publicerad:
Daniel Wassberg och Pelle Persson från Team Skoglöfs bil IF i Kristinehamn ska cykla världens tuffaste MTB-lopp i Sydafrika i mars 2023. Foto: Privat

Från bekanta trakter kring Hultets friluftsgård i Kristinehamn till stentuff terräng i Sydafrika.

I mars 2023 förverkligar två MTB-entusiaster från Team Skoglöfs bil IF i Kristinehamn den ultimata drömmen: etapploppet Cape Epic.

– Världseliten kommer dit. Och så ett par farbröder från Kristinehamn, säger Daniel Wassberg med ett skratt.

Daniel Wassberg och Pelle Persson är två vana mountainbikecyklister från Kristinehamn och Karlskoga som utan vidare river av tio timmar i sadeln varje vecka. Även vintertid.

I mars 2023 flyger Daniel och Pelle till Kapstaden för ett två veckor långt cykeläventyr. På många sätt den yttersta utmaningen för en mountainbikecyklist som redan avverkat Cykelvasan och letar efter nästa topp att nå.

Cape Epic beskrivs som mountainbikesportens motsvarighet till Tour de France.

– Det kommer deltagare från hela världen, säger Daniel Wassberg.

Tävlingen för tvåmanslag körs i mycket krävande terräng och består av åtta etapper, varav en prolog. Totalt ska deltagarna cykla 658 kilometer och avverka 15 775 höjdmeter.

– Som jämförelse kan man säga att det är dubbelt så mycket stigning i Cape Epic enbart under den första etappen jämfört med hela Cykelvasan.

Vi ska bli finishers och försöka njuta
Daniel Wassberg

Målgången sker i fashionabla Val de Vie, Cape Winelands, den 26 mars.

Pelle och Daniel släppte nyheten på Instagram tidigare i höstas och har fått många glada tillrop.

– Det här har varit en dröm i många år, men nu var det flera omständigheter som gjorde att det äntligen kunde bli verklighet, säger Daniel Wassberg.

Vad är det som lockar?

– Det här är det största som går att göra för en mountainbikecyklist. Vi är ödmjuka inför uppgiften. Vi har tänkt försöka ta oss igenom tävlingen. Vi ska inte köra allt vi orkar varje dag för att jaga tider eller placeringar. Vi ska bli finishers och försöka njuta.

Träningsläger i Orsa Grönklitt
Träningsläger i Orsa Grönklitt Foto: Privat

Daniel säger att det är ett antal svenskar som fullföljt tävlingen genom åren, bland annat den kände MTB-profilen Matthias Wengelin.

– Så honom har vi varit i kontakt med.

Vad fick ni för tips?

– Haha, ja, det märktes i alla fall att han blev glad att få prata om den här tävlingen. Han sa bland annat att om han någon gång är ute på en tävling och känner att det är lite jobbigt så brukar han tänka på Cape Epic. Då går det lättare sen. Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka det, skrattar Daniel.

Förberedelserna är redan igång. Daniel och Pelle var nyligen iväg på ett träningsläger i Orsa Grönklitt och för att klara de extrema påfrestningar som Cape Epic erbjuder består träningen också mycket i att inte vila.

– Jag tränar på ungefär som vanligt, men tar så få vilodagar som möjligt. Jag vill härda kroppen, säger Daniel.

På plats i Sydafrika har teamet anlitat en sydafrikansk mekaniker som kommer att sköta all den nödvändiga servicen.

– Vi kommer att leva som proffs egentligen. Efter varje etapp så kan vi i princip bara släppa cykeln på mållinjen och så tar han hand om resten. Vi kan bara ägna oss åt att återhämta oss inför nästa dag.

På grund av att äventyret kostar ganska mycket pengar och kräver en hel del logistisk planering räknar Daniel och Pelle med att Cape Epic 2023 blir en engångsgrej. Men vilken grej!

– På grund av den ekonomiska aspekten så har vi nog tänkt att drömmen måste förbli en dröm, men nu blir det möjlighet tack vare våra sponsorer. Man får inte sätta upp för många hinder för då kommer man aldrig iväg. Jag tvekade länge innan jag bestämde mig för att tacka ja, men min fru sa till mig att jag hade ångrat mig annars, säger Daniel Wassberg.

Artikeltaggar

Anatole FranceCykelvasanCyklarEpic RecordsInstagramKapstadenKristinehamnMatthias WengelinSportSydafrikaTrafikTräning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.