Hoppa till huvudinnehållet

Beslutade om nya avgifter i förskolan

Publicerad:
Kultur- och utbildningsnämnden fastställde nyligen nya avgifter inom förskola och fritidshem för nästa år.
Kultur- och utbildningsnämnden fastställde nyligen nya avgifter inom förskola och fritidshem för nästa år. Foto: NTB

Nu i december slår ändringen igenom på avgifterna till förskola och fritidshem i Degerfors kommun. Ändringen innebär en uppräkning av avgifterna, men också av inkomsttak.

I Degerfors kommun tillämpas maxtaxa inom förskola och fritidshem och avgiften beräknas i procent på familjens sammanlagda bruttoinkomst samt antalet barn i familjen.

Högst avgift betalas för första barnet i förskoleverksamhet för 1-3 år, då man har en avgift på tre procent av inkomsten men som mest 1 645 kronor i månaden baserat på den högsta inkomstnivån för 2023, som är 54 830 kr per månad. Avgiften blir alltså högre för de som har en månadsinkomst över 54 830 kronor, som är nytt inkomsttak per månad avseende 2023.

Efter första barnet som är placerat i verksamheten sjunker avgiften med en procent av inkomsten per placerat barn och från fjärde barnet betalar man ingen avgift.

Uppräkning

För barn i förskoleklass/fritidshem och förskola 3-5 år, samt barn i behov av särskilt stöd i sin utveckling är avgiften två procent av inkomsten och högst 1 097 kronor i månaden för första barnet och lika mycket ligger avgiften på i skolbarnomsorgen.

– Det är ingen förändring, bara en uppräkning av avgifterna, säger kultur- och utbildningsnämndens ordförande Kim Bäckström (V).

Då det är förskottsbetalning märks ändringen redan nu i december, då avgifterna för januari ska betalas in.

Artikeltaggar

BarnDegerfors kommunFörskolorInkomstKim BäckströmKultur- och utbildningsnämndenPolitikSkola och utbildningVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.