Hoppa till huvudinnehållet

Samtliga granskade sjukhus får kritik

Publicerad:
Sofia Wallström, generaldirektör för Ivo. Arkivbild.
Sofia Wallström, generaldirektör för Ivo. Arkivbild. Foto: Ali Lorestani/TT

Bristen på vårdplatser hos sjukhusen är ett problem i hela Sverige. Av de sjukhus som hittills granskats av Inspektionen för vård och omsorg får samtliga kritik för platsbrist, rapporterar Läkartidningen.

Ivo beslutade i början av året att inledde en nationell tillsyn av akutsjukhusen med ett särskilt fokus på just vårdplatserna.

Nu har man fattat beslut för 24 av de 27 sjukhus granskats och samtliga får kritik. Enligt Ivo innebär platsbristen att patienterna riskerar att fara illa.

– Det är ett mycket allvarligt läge. Vi har situationer där patienter ligger i flera dygn på akutmottagningarna, i korridorer eller utlokaliserade på avdelningar där det inte alls finns rätt kompetens, säger Sofia Wallström, generaldirektör för Ivo, till tidningen.

Hon nämner också att man sett exempel där patienter försetts med grytlock eller bjällror för att kunna larma personalen.

Beskeden för de sista tre sjukhusen i granskningen kommer antingen strax före eller strax efter nyår, säger Sofia Wallström. Efter det kommer myndigheten att presentera en delrapport där man bland annat redogör för vilka slutsatser man dragit.

Inom kort ska även flera av regionerna meddela vilka åtgärder man vidtagit eller kommer att vidta för att komma till rätta med problemen.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikes

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.