Hoppa till huvudinnehållet

Degerfors får inte full effekt på besparingar i skola och fritids

Publicerad:
Kim Bäckström beklagar att kultur- och utbildningsnämndens internbudget försenas, vilket förhalar effekten på besparingar. Foto: Kajsa Juslin

Kultur- och utbildningsnämnden kommer inte få full effekt av tänkta besparingar under nästa år, eftersom ärendet rörande internbudgeten drogs tillbaka inför årets sista nämndmöte.

På förslag: Bruks- och Parkskolan slås ihop och stadierna delas upp

Kultur- och utbildningsnämndens avgående ordförande Kim Bäckström (V) beklagar att den nya nämnden då de tillträder får börja i uppförsbacke och att allt kommer ta längre tid, då han fick lyfta internbudgeten ur dagordningen eftersom en av frågorna i den ska utredas vidare.

– Det var frågan om stadierna som kunde göra en ekonomiskt potentiell förbättring men som nu inte kan påbörjas i tid. Det gör att nya nämnden direkt tappar en till två månaders arbete, säger Bäckström men betonar att han förstår att man vill utreda dess konsekvenser grundligt.

Förslaget, som vi berättat om och som man dock vill utreda mer innan man beslutar något, skulle innebära att Bruks- och Parkskolan slås ihop till en enhet och att stadierna delas upp mellan skolorna.

Pausa fritidsgården

Ett annat förslag i internbudgeten är att pausa fritidsgården.

– Samtliga politiker i den avgående nämnden tycker fritidsgården smärtar minst att ta bort, eftersom den inte fyller sitt syfte fullt ut då det är för få ungdomar där. Men det handlar inte om att stänga den permanent, säger Bäckström.

Vad som sker med personalen om så beslutas är inget han kan svara på, förvaltningen avgör om de ska omplaceras eller inte.

– Vågar man inte behandla obekväma frågor och kanske ta tuffare beslut så gräver man en allt djupare grop och då är risken stor att det blir tjänstemannastyre, säger Bäckström.

Obekväma frågor

Genom att internbudgeten drogs tillbaka, så fick han i sista sekund även dra tillbaka ett antal andra ärenden, som också var kopplade till budgeten.

Bäckström nämner att en ekonomi i balans är huvudmålet i kommunen nu.

– Internbudgeten ska antas i rimlig tid så att förvaltningen har tid att ställa om sin verksamhet om så krävs. Förskjuter man det arbetet, som nu, så blir också utfallet förskjutet, säger Bäckström.

– Rent krasst ville jag lämna över så rent bord som möjligt och inte skjutsa över problemen till kommande nämnd, men jag fick direkt körorder från mitt parti att ta bort ärenden helt, säger Bäckström och tillägger:

– Så jag var beredd på att ta skit på slutet, men nu blev det en fridsam jul istället.

Läsårstider

Det man däremot bland annat beslutade om var läsårstiderna för grund- och gymnasieskolan.

Såväl grundskolans som gymnasiets hösttermin nästa år sträcker sig från 16 augusti till 20 december, medan vårterminen 2024 för grundskolan börjar och slutar ett par dagar före gymnasiet.

Utöver ett par studiedagar per termin är sport- och påsklov samma veckor för grund- och gymnasieskolorna.

Formaliteter som revidering av nämndens reglemente, som mest bestod i smärre textkorrigeringar, gicks igenom liksom sammanträdestider och mötesplan för nämnden. Även informationshanteringsplan, som tidigare kallades dokumenthantering behandlades.

Utöver det beslutade man om avgifter för förskola och fritidshem, som ni kan läsa i separat artikel:

Beslutade om nya avgifter i förskolan

Artikeltaggar

BeslutFörvaltningGrundskolanKim BäckströmNämnderPolitikSkola och utbildningVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.